Inspreektijd SvB in Amsterdam

Inspreektijd commissie Algemene Zaken Amsterdam inzake stedenband Amsterdam – Tel Aviv,
15 oktober 2015

ansje_adam_151015_groot

Namens de werkgroep Staat van Beleg, die mensenrechtenschendingen in Palestina documenteert en publiceert, is op donderdag 15 oktober de volgende tekst uitgesproken.
In de afgelopen twee weken vielen er 35 Palestijnse doden en meer dan 1600 gewonden.
Staat van Beleg wil haar spreektijd graag omzetten in stilte. 4 seconden stilte per slachtoffer om deze stuk voor stuk jonge mensen, die door Israëlisch geweld dagelijks sterven, te herdenken.
Hun lichamen worden naar het Israëlisch Instituut voor Forensische Geneeskunde in Tel Aviv gebracht. Gisteren, op 14 oktober werd in het Israëlische parlement besloten dat deze lichamen niet meer worden teruggegeven aan hun families, waardoor geen onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan. Opnieuw een grove schending van de mensenrechten. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden.
Hierna wil ik graag ons zwartboek over de maand september aanbieden aan de burgemeester. Wij hebben de ‘rouwkaarten’ van deze korte herdenking ingesloten en een kopie van ‘Mensenrechten op een rij’, volgens de op 10 december 1948 aangenomen resolutie ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)’ door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN).

lijst doden 1-15 oktober_html_4961c885

Zijn naam is Marwan Hisham Barbakh, 13 jaar oud. Een Palestijnse jongen uit de Gazastrook. Hij is een kind dat 3 oorlogen heeft overleefd tot het moment dat hij op brute wijze vermoord werd afgelopen week door het Israëlische leger aan de grens van Gaza, ten oosten van Khan Younis. De soldaat die hem doodde wist dat hij een kind doodschoot.
Marwan had zijn dromen, speelde met vrienden en familie, hij lachte en huilde zoals ieder kind lacht en huilt. Zijn ogen bleven open toen hij daar dood lag. Kan dit een laatste oproep aan de wereld zijn geweest om onze ogen te openen? We zullen het nooit weten, want hij is dood. Hij zal nooit meer lachen of huilen.
Zijn naam was Marwan Hisham Barbakh en hij deed ertoe toen hij leefde en hij doet er nog steeds toe in zijn dood!

Staat van Beleg

Bekijk hier een lijst met de in oktober gedode Palestijnen

English version: A list of Palestinians killed in october

2 comments for “Inspreektijd SvB in Amsterdam

 1. Herman
  17 oktober 2015 at 3:46 am

  Dank voor dit menslievende werk.
  4 seconden per mensen/kinder leven is niet veel vind ik.

  Waarom worden de gestorvenen niet teruggegeven aan de familie? Gebeurt er – zoals in het verleden – misschien iets met de organen van deze martelaren?

  • Mariana
   17 oktober 2015 at 7:57 pm

   Herman,

   het geeft zeker wel te denken, waarom zouden ze dat de familie ook nog eens aandoen?
   Gezien wat we weten over orgaanhandel in Israël, zou het heel goed mogelijk zijn, het is te treurig en te schandalig voor woorden.
   Ik was ook zeer onder de indruk van deze presentatie in Amsterdam, 4 seconden is wellicht niet genoeg, maar nog altijd meer dan al deze jonge mensen ooit in onze media hebben gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *