Overzicht augustus 2015

Overzicht augustus 2015

tekening_arrestatie

Dagelijkse effecten van geweld, mensenrechtenschendingen, discriminatie en onderdrukking door Israël

Waar Staat van Beleg in de maand juli al mensen versteld deed staan met het rapporteren en publiceren van 200 mensenrechtenschendingen in Palestina, zo zal het aantal van augustus van maar liefst 333 dagelijkse effecten van geweld, mensenrechtenschendingen, discriminatie en onderdrukking door Israël waarschijnlijk nog meer ogen openen. Het overzicht van de maand augustus laat een significante stijging zien van de effecten van de bezetting van Palestina en laat haar in alle facetten zien.

We hebben de incidenten onderverdeeld in tien categorieën, die herkenbaar zijn aan de verschillende kleuren voor een snel overzicht.

Door ons geregistreerde incidenten in augustus: 333 (meer dan 10 per dag!).
Overige rapporten en relevante artikelen: 148.

Enkele voorbeelden:

 • Incidenten en rapporten die betrekking hebben op dodelijke slachtoffers: 23.
 • Incidenten en rapporten die betrekking hebben op restricties: 59.
 • Incidenten en rapporten die betrekking hebben op Palestijnen in gevangenschap: 60.

Restricties
Op alle fronten zien we dat er meer en meer een situatie ontstaat waarin Palestijnen beperkt worden in hun (bewegings)vrijheid, woonrechten, scholing, werk, gezondheid en veiligheid.

 • De dagelijkse rijen mensen bij checkpoints waarbij intimidatie en geweld niet uitblijven.
 • De restricties op reizen of tot het land toegelaten worden.
 • Het uitblijven van de opbouw van Gaza na de aanvallen van vorig jaar.
 • De annexaties van land en de sloop of inname van huizen.
 • De toenemende aanvallen van settlers op scholieren, de inname en vernietiging van schoolboeken, de onmogelijkheid om een universitaire studie in het buitenland te volgen.

De werkloosheid is de laatste jaren enorm gestegen; import en export zijn door restricties aan banden gelegd en die boer die nog een stukje land kon bewerken wordt van zijn oogst afgeholpen door brandstichting; ziekenhuizen vrezen te moeten sluiten vanwege een tekort aan brandstof en medische apparatuur; baby’s en peuters werden deze zomer afgekoeld in de moskee of in een emmer water omdat mensen thuis geen stroom hadden om een ventilator te laten draaien. En dat tijdens een wekenlange hittegolf met temperaturen van tussen de 40-45 graden celcius. In deze periode werden ook veel dorpen van de watervoorziening afgehaald.

Geweld en invallen
Nachtelijke invallen in huizen nemen toe waarbij veel mensen gearresteerd worden, waaronder minderjarigen. Demonstraties worden wreed neergeslagen. Iedere week valt er wel een dode – deze maand meer dan tien – en het aantal gewonden is enorm.

Het enige incident dat echt de wereldpers breed haalde was de brandstichting in Douma waarbij een peuter van 18 maanden omkwam en later ook de vader stierf aan zijn verwondingen. De moeder en een ander kind zijn levensgevaarlijk gewond geraakt.

Ook buiten Palestina…
Laten we vooral niet vergeten dat de bezetting van de Palestijnen niet ophoudt buiten Palestina. In vluchtelingenkampen in Syrië zoals het vluchtelingenkamp Yarmouk, waar Palestijnen als ratten in de val zitten en waar vrijwel geen hulp geboden kan worden, breken ernstige ziektes uit en zijn mensen zwaar ondervoed.

Op 28 augustus jl. verdronken tientallen Palestijnen uit dit vluchtelingenkamp voor de kust van Libië. Eerder in de maand augustus spoelden er negen Palestijnse kinderen uit een vluchtelingenkamp aan bij de kust van Turkije. Er werd gesproken over tenminste negen. Misschien zijn het er ook wel tientallen geweest. Je leest er verder niets meer over. In een recentelijk artikel van 31 augustus 2015 van The Palestinian Information Center kunnen we lezen dat 961 Palestijnse vluchtelingen worden vermist in Syrische gevangenissen. Het werkelijke aantal vermisten kan echter de 1.500 overstijgen door de angst van veel families om te praten over de verdwijning van hun kinderen. Al deze mensen of hun ouders of voorouders zijn verdreven uit hun thuisland Palestina. Zij hoopten op een basis van menswaardig leven in de overvolle vluchtelingenkampen, maar het trieste feit is dat ze daar ook niet veilig zijn en in hun vlucht naar een beter leven vaak komen te overlijden.

En wat doet Nederland?
Deze dagen brengen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en Minister Kamp van Economische Zaken een bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden (lees Palestina). Van der Laan gaat onderzoek doen naar mogelijkheden voor een samenwerking tussen Tel-Aviv en Amsterdam en Kamp gaat verdere mogelijkheden voor economische samenwerking verkennen.

En wat doet Staat van Beleg?
In de tussentijd werkt Staat van Beleg gestaag verder aan het septemberoverzicht van de dagelijkse effecten van geweld, mensenrechtenschendingen, discriminatie en onderdrukking door Israël op het Palestijnse volk.

U kunt hier het hele overzicht bekijken* en de lijst als PDF downloaden, een onontbeerlijke referentie wanneer u zich in een discussie over dit onderwerp mengt.

* Linksboven ziet u een knopje LEGENDA, daarmee opent u een menu met uitleg over de kleuren.

Klik hier om het overzicht online te bekijken

Klik hier om een PDF van het overzicht te downloaden

Staat van Beleg

5 Comments

 1. Werkgroep Staat van Beleg,
  Wat hebben jullie weer een berg werk verzet!
  Het ziet er allemaal geweldig uit.
  De lange lijst met schendingen maakt verdrietig maar het is goed dat men hier in Nederland te weten komt hoe zeer het Palestijnse volk onder de bezetting van Israel te lijden heeft.
  Met respect,
  Gerrie

 2. Onder de indruk! Wat een verzameling van berichten die we in de reguliere media nauwelijks tegen komen. Politici, journalisten, onderzoekers moeten jullie dankbaar zijn voor de opbouw van dit archief. Zo kunnen ze ook de andere kant van het verhaal eens belichten. Chapeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.