Overzicht september 2015

Overzicht september 2015

header_september15_big

De maand september liet opnieuw een stijging zien ten opzichte van de vorige maanden. Het wordt steeds grimmiger. Ondanks enkele gruwelijke moorden zoals die op de Palestijnse familie Dawabsheh is er in Israël niets te merken van een moment van zelfreflectie. Politie, leger en kolonisten krijgen juist steeds meer de vrije hand, zoals blijkt uit het feit dat de politie ook bevoegdheden heeft gekregen om met scherp te schieten op (Palestijnse) kinderen die met stenen gooien.

Nir Hasson schreef op 4 oktober in de Israëlische krant Haaretz:

Onder de demonstranten waren Lehava-activisten in zwarte hemden, jonge ultra-orthodoxe joden, bekende locale rechtse activisten en vele buitenlanders, Engelsen en Fransen, die de meute kwamen versterken. Er was bovendien minstens een evangelistische dominee die het volk van Israël opriep te ontwaken. In tegenstelling tot in het verleden leken vrouwen een belangrijke rol te spelen in het aanwakkeren van de emoties. “We moeten ze allemaal vermoorden, inclusief de Arabische Druzen in het leger”, legde een vrouw aan haar vriendin uit.

De genoemde Lehava-groep is een terreurbeweging die eerder al verantwoordelijk was voor de brandstichting in een gemengde Arabisch-joodse school. Eerder dit jaar deed de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon nog een poging hen officieel als terreurbeweging te laten registreren. Dat deze mensen zich keer op keer kunnen blijven misdragen, terwijl Palestijnse kinderen voor minder of vaak helemaal niets worden doodgeschoten, laat wel zien dat het hier vooral cosmetisch is. De “goede naam” van Israël zou in het geding komen als er te veel aandacht komt voor deze zwarthemden.

Wat de lange lijsten van Staat van Beleg nu al hebben laten zien, is dat we te maken hebben met een cumulatief proces. Wanneer de meest weerzinwekkende moordenaars aan joodse kant met fluwelen handschoenen worden aangepakt en de Palestijnen per definitie collectief gestraft worden voor elk incident, wordt op den duur de druk onhoudbaar.

Dodelijke slachtoffers

Ondertussen is na de baby Ali en de vader Saed nu ook Reham, de moeder van de familie Dawabsheh, overleden als gevolg van de brandwonden die ze opliep bij een aanval van joodse kolonisten. De door de Israëlische regering aangewakkerde spanningen hebben geleid tot een steeds groter wordende groep Israëliërs die openlijk oproepen tot het vermoorden van “Arabieren” (het woord Palestijn is voor hen taboe).

In september overleed ook de 32-jarige Ahmad Shihda Shatat. In de gevangenis en onder verdachte omstandigheden. En op 22 september werd de 18-jarige studente Hadeel al-Hashlamon met kogels doorzeefd bij een checkpoint. Ondanks de vele foto’s waarop nergens ook maar iets te zien is van een aanval, bleef het Israëlische leger volhouden dat ze een soldaat met een mes te lijf ging.

Bij een inval van het leger in een dorpje bij Hebron werd de 21-jarige Diyaa Abdul-Halim Talahmah doodgeschoten. En na een week op de intensive care overleed ook de 25-jarige Ahmad Khatatbeh. Hij werd door Israëlische soldaten onder vuur genomen bij een checkpoint in Nablus. Ahmad was doof geboren en kon het geschreeuw van de soldaten niet horen. Net als bij Hadeel al-Hashlamon liet men Ahmad lange tijd bloedend liggen. Toen ze eindelijk naar een ziekenhuis konden worden gebracht was het al te laat.

Naast al die menselijke ellende lijkt het doodrijden van dieren minder relevant, maar het zegt wel iets over de kwaadaardigheid van de Israëlische acties. Op de avond van 22 september reed een kolonist diverse malen in op een kudde lammeren van een Palestijnse boer. Alleen de zoon van de boer was erbij en hij was ongewapend. Er werden 40 lammeren gedood en nog eens 20 verwond.

Tot slot. Ogenschijnlijk nog minder belangrijk is het vernietigen van olijfbomen. Maar deze bomen, sommige honderden jaren oud, zijn niet alleen van economisch belang voor de Palestijnen. Ze zijn het symbool van de gehechtheid aan hun grond en spelen een belangrijke rol in de Palestijnse psyche. Volgens een rapport van de Palestijnse Autoriteit en het Applied Research Institute Jerusalem (ARIJ) zijn er sinds 1967 zo’n 800.000 olijfbomen vernietigd. Ongeveer 80.000 families op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn afhankelijk van de olijvenindustrie.

In september heeft Staat van Beleg meer dan 400 gevallen van agressie, schendingen en discriminatie verzameld, aangevuld met nog eens ruim 200 rapporten en artikelen met achtergrondinformatie. De huidige geweldsescalatie moet begrepen worden in het licht van wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd. Staat van Beleg hoopt u daarbij van dienst te kunnen zijn.

Bekijk de lijst van september online.

Download de lijst als PDF-bestand.

2 Comments

  1. In de reguliere media het de laatste dagen weer duidelijk wie diteert wat er geschreven mag worden en wat niet, als het Israel betreft. Meer dan 400 schendingen in een maand en geen letter daarover in het NL nieuws. Gelukkig hebben we Staat van Beleg nog :). Wederom chapeau!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.