Overzicht oktober 2015

Overzicht oktober 2015

header_oktober15_big

Eind september hadden wij niet kunnen bevroeden hoe de zaken in Palestina er eind oktober zouden uitzien. Onze overzichten tot nu toe waren gebaseerd op de “normale” situatie en lieten toch al honderden ernstige gevallen van mensenrechtenschendigen zien. In oktober zijn er meer dan 70 Palestijnen omgekomen, het overgrote deel door rechtstreeks vuur van politie en militairen, zonder dat ze ook maar enige bedreiging vormden. Daarnaast raakten duizenden Palestijnen gewond, vaak zeer ernstig, zowel door scherpe munitie als door de met rubber omklede stalen kogels, door traangas en door fysiek geweld. Zo’n 2000 Palestijnen werden gearresteerd, waaronder 200 vrouwen en kinderen. Vandaar dat u de bijna 600 door ons gemelde schendingen in oktober moet zien als het topje van de ijsberg. Een lijst van duizenden gevallen zou immers z’n doel voorbijschieten: het informeren van de Nederlandse bevolking over de situatie in Palestina.

De voortdurende provocaties met betrekking tot de voor moslims heilige Al-Aqsamoskee in Jeruzalem, in combinatie met verdere inperkingen van de bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking hebben in oktober geleid tot vele demonstraties. De “golf van geweld” waar de media zo gretig over schrijven kwam niet van Palestijnse, doch van Israëlische kant. Alle vreedzame protesten tegen hun onhoudbare situatie werden door Israël met geweld beantwoord. De spaarzame aanslagen die er waren werden volledig uit hun context gehaald en zoals steeds werden alle Palestijnen collectief gestraft voor de daden van een enkeling. De huidige ontwikkelingen met het afsluiten van grote delen van Hebron en Oost-Jeruzalem beloven weinig goeds. Onder de vele doden van de afgelopen maanden waren het vooral het levend verbranden van de 18 maanden oude baby Ali Saad Dawabsheh in juli en de executie van de 18-jarige studente Hadeel al-Hashlamoun in september die tot de verbeelding spraken en die de woede van vele Palestijnen verklaren.

Waar in een normale democratie plegers van geweldsdelicten worden aangehouden tenzij zij een direct gevaar vormen, worden deze jonge mensen in Israël standrechtelijk geëxecuteerd, zonder aanhouding, zonder aanklacht of proces en zelfs als ze geen enkel gevaar voor hun directe omgeving vormen.
Het komt er momenteel op neer dat elke 10 uur een Palestijnse burger wordt doodgeschoten. Medische hulp wordt hun ontzegd zodat zij veelal doodbloeden op straat, velen van hen werden door het hoofd geschoten en veel foto’s bewijzen inmiddels dat messen bij deze slachtoffers worden neergelegd door Israëlische soldaten als ‘bewijs’ van steekpartijen die nooit hebben plaatsgevonden. Niet alleen medisch personeel wordt door de Israëlische soldaten belaagd, ook de pers wordt hardhandig geweerd om betrouwbare getuigen buiten de deur te houden.

De meeste slachtoffers zijn rond de 20 jaar, maar er zijn uitschieters: een meisje van 2, dat samen met haar zwangere moeder omkwam bij een luchtaanval in Gaza; jongens van 11 en 13 jaar die in koelen bloede werden doodgeschoten, een baby van 8 maanden die gestikt is in traangas, of een 46-jarige boer die een hartaanval kreeg na te zijn aangevallen door Israëlische soldaten toen hij terugkeerde van de olijvenpluk.

Ook de 54-jarige arts en vredesactivist Hashem al-Azzeh uit Hebron overkwam dit lot: hij overleefde een aanval met traangas niet. Engelbert Luitsz: “Hashem woonde met zijn familie in de achtste kring van de hel als we Dantes indeling aanhouden. In Tel Rumeida, het oudste deel van Hebron, bevindt zich zowel een legitieme Palestijnse bevolking als een illegale joodse nederzetting. De joodse kolonisten terroriseren daar – net als op zoveel andere plaatsen – de Palestijnse bevolking, met als doel deze te verdrijven zodat ze nog meer gebied kunnen inpikken. Hashem al-Azzeh wilde niet vertrekken, hij kon zich niet verzoenen met de onderdrukking.
Lees meer over Hashem al-Azzeh op: http://www.alexandrina.nl/?p=4244

Heden, 5 november 2015, wordt in de Amsterdamse gemeenteraad gestemd over een samenwerkingsverband tussen Amsterdam en Tel Aviv. Gezien de geschiedenis van Israël en de huidige gang van zaken een onzalig plan, dat is ingegeven door de joodse lobby onder leiding van Ronnie Naftaniël, voorheen voorzitter van het CIDI. Laten we hopen dat de gemeente Amsterdam, die zegt te staan voor heldhaftigheid, vastberadenheid en barmhartigheid, deze waarden in ere weet te houden en kiest voor de heldhaftigheid door niet te zwichten voor de zionistische lobby, voor vastberadenheid door te duidelijk te kiezen tegen onrecht en voor barmhartigheid voor het Palestijnse volk dat steeds verder in een onmogelijke hoek wordt gedrukt door de zionisten. In oktober heeft Staat van Beleg al een indrukwekkende lijst slachtoffers laten zien tijdens een inspreekbeurt bij de raadsvergadering. Het is alleen maar erger geworden.
Hopelijk kiest Amsterdam voor de goede kant van de geschiedenis nu het nog kan.

Staat van Beleg

Bekijk de lijst van oktober online.

Download de lijst als PDF-bestand.

1 Comment

  1. Deze opsomming is triest. Ziet dan niemand wat daar gebeurt? Moeten we allemaal blijven doen alsof onze neus bloedt? Moeten we wachten tot het zionisme ons ook in de houdgreep heeft? Nee toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.