Overzicht november 2015

Overzicht november 2015

header_november15_big

De maand november laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 557 te rapporteren (en nog 174 rapporten). De schendingen worden ook steeds grimmiger van aard. Waar de Palestijnen eerst nog een stukje veiligheid in hun huizen, ziekenhuizen en scholen konden genieten, lijkt hun leven daar ook niet meer veilig te zijn. Zoals in oktober zijn de gebeurtenissen rond al-Aqsa deze maand wederom het centrum van agressie, intimidatie en onderdrukking. Daar is deze maand de belegering van Hebron bijgekomen en de zorgwekkende situatie in Jeruzalem waar de Palestijnen ook steeds meer en meer beperkt worden in wonen, werken en bewegen.

Dag van de Solidariteit met het Palestijnse Volk

Zondag 29 November was de Dag van de Solidariteit met het Palestijnse Volk omdat op 29 November 1947 Palestina verdeeld is door de Verenigde Naties. Aan de hand van gebeurtenissen op deze dag wordt goed in kaart gebracht hoe hoog de spanningen oplopen en hoe dringend internationale inmenging en hulp nodig is.

Op deze gedenkdag beveelt de Israëlische bezettingsmacht Palestijnse inwoners van de Jeruzalemse wijk Silwan om hun eigen appartementen van vijf verdiepingen met de grond gelijk te maken. In Jeruzalem slaat Ziyad Hammouri, directeur van het Jeruzalem Centrum voor Sociale en Economische Rechten, het hoogste alarm omdat Israël van plan is 120.000 Palestijnse inwoners van Jeruzalem te verdrijven door intrekking van verblijfsvergunningen. 80% van de Palestijnse inwoners van Jeruzalem leeft onder de armoedegrens. Reeds meer dan 20% van de Palestijnse winkels in de Oude Stad zijn gesloten en met torenhoge boetes wil de illegale bezetter de rest van de winkels tot bankroet dwingen. Hammouri vindt het van het allergrootste belang dat de PLO de budgetten van een aantal ministeries kort om met dat geld financiële steun aan de Palestijnse inwoners van Jeruzalem te bieden.

In Gaza wordt op zondag een campagne gelanceerd om aan te dringen op een verontschuldiging van de Britse regering voor de Verklaring van Balfour.

In Istanboel, op het 24ste congres van de Unie van Islamitische Organisaties, dringt Ali Baraka, Hamasvertegenwoordiger in Libanon, er bij de leiders en volkeren van de islamitische landen op aan de Palestijnse intifada te voorzien van politieke, economische, media en financiële steun. Hij roept hen ook op om met hoogste urgentie over te gaan tot het beschermen van de Haram Al Sharif, het heilige islamitische Al Aqsa-terrein, tegen de judaïseringsplannen van Israël en de plannen om de heilige grond in tijd en ruimte op te delen en er een tempel te bouwen.

Een groep van islamitische geleerden en organisaties roept zaterdag, op de eerste Conferentie van Islamitische Geleerden gehouden in Palestina, op tot het massaal verstrekken van steun voor de Palestijnse zaak en de verdediging van het heilige Al-Aqsa Terrein.

Het Comité van Gedetineerden en Ex-gedetineerden in Ramallah geeft op de Dag van de Solidariteit met het Palestijnse Volk een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal arrestaties onder de Palestijnen is gestegen tot 2400, waaronder 1200 rechtszaken tegen minderjarigen sinds het begin van de Jeruzalem Intifada op 1 oktober 2015; 500 gevallen van administratieve detentie zijn geregistreerd. Er zitten nu 7000 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, waaronder 430 minderjarigen, 40 vrouwen en 20 gewonde gevangenen die zijn gearresteerd na te zijn neergeschoten door Israëlisch geweervuur. De commissie wijst op de misdaden van het Israëlische bezettingsleger tegen Palestijnse gevangenen, waaronder standrechtelijke executies in plaats van arrestaties en het urenlang laten doodbloeden van gewonden zonder medische hulp toe te laten. Israëlische misdaden omvatten ook de ontvoering van gewonde gevangenen uit ziekenhuizen en het martelen en mishandelen van gedetineerden en in het bijzonder minderjarigen. Het rapport stelt dat de Israëlische strijdkrachten (Nederlandse) politiehonden gebruiken om gearresteerde Palestijnen aan te vallen en de gevangenen als menselijk schild gebruiken.

Andere misdaden zijn het slopen van huizen van Palestijnen, het niet teruggeven van de lichamen van martelaren en het instellen van nieuwe wetten die de arrestatie en berechting van minderjarigen legitimeren, alsmede het lange periodes in hechtenis houden van minderjarigen.Ter gelegenheid van de Dag van de Solidariteit met het Palestijnse volk, doet de commissie een beroep op de VN om met grote spoed internationale bescherming voor het Palestijnse volk en voor de gevangenen te leveren. Ook vraagt de Commissie aan de VN om zonder enig uitstel observatieteams te zenden om onderzoek te doen naar de Israëlische schendingen van de VN-resoluties en conventies, van het internationaal humanitair recht en alle humanitaire en democratische normen. De situatie op het al-Aqsa-terrein is inmiddels zeer nijpend en vereist hoogst dringend actie. Dit kan absoluut niet langer wachten.

Netanyahu’s regering heeft besloten om de verdeling van de al-Aqsa moskee in twee fasen uit te voeren: de eerste fase bestaat uit het beperken van de aanwezigheid van de Palestijnen door zich te richten op religieuze geleerden en studenten en deze te arresteren, omdat ze beschouwd worden als een demografische bedreiging volgens de Israëlische veiligheidsdiensten. De tweede fase zal de handhaving zijn van de dagelijkse uren waarop joden de al-Aqsa moskee mogen betreden. Aan Palestijnen zal worden verboden om de al-Aqsa moskee binnen te gaan op deze tijden. Dezelfde regels zijn eerder toegepast op de Ibrahimi Moskee in Hebron. De Israëlische bezetting heeft de deuren reeds gesloten naar de al-Aqsa moskee van 07:30-11:30, gedurende welke tijd islamitische gelovigen die er willen bidden de toegang wordt geweigerd. al-Aqsa is het eerste oriëntatiepunt van de moslims, de derde heilige moskee, een baken voor Arabieren en moslims en de bron van hun soevereiniteit en zorg.

In een recentelijk uitgegeven rapport van Qpress lezen we dat circa 1160 joodse kolonisten en inlichtingenofficieren de al-Aqsa moskee hebben ontheiligd in november.
Het rapport laat ook de Israëls judaïseringsactiviteiten rond het terrein van de moskee zien waarbij het meest opvallende de beslissing is om de ‘Ir David (Elad) Foundation’ jurisdictie te geven over het gebied van de Umayyad paleizen en de zuidelijke muur van de moskee. Op de laatste dag van november werd een plan goedgekeurd door premier Benjamin Netanyahu voor een joods project onder de naam ‘Beit Haliba’ aan de westelijke muur van de al-Aqsa moskee. De Israëlische overheid heeft vorige maand tevens een vonnis uitgegeven om de Islamitische Beweging onder leiding van Sheikh Ra’ed Salah en 20 andere civiele organisaties buiten de wet te stellen als straf voor het verdedigen van de al-Aqsa moskee.

Speciale Focus op Hebron: Een microcosmos van de Israëlische bezetting

Op 8 november 2015 dringt de ‘International Solidarity Movement’ (ISM) er bij de internationale gemeenschap op aan om onmiddellijk en dringend actie te ondernemen tegen de recente verklaring waarin bepaald wordt dat de wijk Tel Rumeida en de straat Shuhada in het centrum van Hebron ‘Gesloten militaire zone van de Israëlische bezettingsmacht‘ zijn. Op 1 november 2015 geeft de bezettingsmacht alle Palestijnse bewoners de instructie om ‘zich te registreren’. Vanaf 3 november worden alle niet-ingezetenen, met inbegrip van waarnemers van internationale mensenrechtenorganisaties, artsen, leraren, loodgieters, en anderen uitgesloten van binnenkomst. Deze verklaring komt temidden van een lange maand vol met escalaties die de levens kostten van meer dan 70 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook waarvan eenderde in Hebron. Veel van de buitengerechtelijke executies in Hebron doen zich voor in het gebied waaruit nu alle internationale teams geëvacueerd zijn die monitoren en rapporteren wat ze meemaken. Israëlische troepen richten zich ook op Palestijnse activisten. Op zaterdag 7 november eisen Israëlische troepen het centrum van de lokale actiegroep ‘Youth Against Settlements’ (YAS) op en veranderen het voor 24 uur in een militaire basis. Ze verwoesten het mediacentrum volledig, stelen enkele tientallen elektronische apparaten, en gijzelen de Palestijnse activisten. Een YAS-woordvoerder wordt illegaal vastgehouden in de gevangenis. Israëlische troepen overvallen ook Palestijnse huizen, sluiten families binnen op, terwijl de kolonisten vrij rondzwerven door de straten en scanderen “Dood aan de Arabieren!“.

De militairen en kolonisten maken het leven voor de Palestijnen ondraaglijk door hen te dwingen hun huizen te verlaten. Dit is een misdrijf volgens het internationaal recht. “Ze maken van activisten een doelwit zodat de waarheid de rest van de wereld niet meer kan bereiken“, legt Tel Rumeida-inwoner Abed Salaymeh uit.

Andere internationale waarnemers van mensenrechten zijn direct doelwit van Israëlische troepen door arrestaties, uitzettingen en kolonistengeweld. Dergelijke omstandigheden vergemakkelijken het plegen van meer buitengerechtelijke executies in deze wijk, evenals meer overnames van Palestijnse huizen door Israëlische kolonisten.

Op de Dag van de Internationale Solidariteit met het Palestijnse Volk geven Israëlische troepen bevel tot sluiting van het radiostation ‘Dream Radio’ in Hebron, het derde nieuwsstation in dit district op de bezette Westelijke Jordaanoever dat deze maand wordt gesloten door Israël. Directeur van Dream Radio station, Talab Al-Jaabri, vertelt het lokale nieuwsagentschap Ma’an dat de Israëlische troepen het station bestormden, de apparatuur vernietigden en de kantoren ernstig beschadigden. Al-Jaabri zegt dat de Israëlische troepen hem vertelden dat de radiozender gedurende zes maanden zal worden gesloten vanwege “opruiing tegen Israël”. Vorige week hebben Israëlische troepen Al-Khalil Radio (Hebron Radio) gesloten op dezelfde gronden van opruiing. Eerder deze maand sloten Israëlische troepen radiostation Manbar al-Hurriyya (Vrijheid Tribune), ook gelegen in Hebron en naar verluidt verbonden aan Fatah. De sluiting van de drie radiostations markeert de meest recente schending van de persvrijheid in de bezette Palestijnse gebieden.

Staat van Beleg

Bekijk de lijst van november online.

Download de lijst als PDF-bestand.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.