Overzicht december 2015

Overzicht december 2015

header_big


New! Our overview of human rights abuses in Palestine by the Israeli army, police, and settlers is now available in English online, or downloadable as a PDF-file.


Er zijn steeds meer Israëlische stemmen die opgaan om de terreur van de bezetting en het terrorisme van de kolonisten aan de kaak te stellen. Maar het zijn ook stemmen waarin de wanhoop doorklinkt. Velen die nog niet zo lang geleden voorzichtig waren, zijn nu niet langer bang om het over Apartheid of zelfs fascistische tendensen te hebben. Onvoorwaardelijke loyaliteit op raciale grondslag is niet langer vol te houden wanneer menselijkheid en onmenselijkheid lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Beter een goede Arabier dan een vreselijke jood“, schreef Avraham Burg onlangs. En: “Ik voel geen automatische bloedband of raciale solidariteit met elke jood. Ik identificeer me alleen met ideeën en waarden.” Die visie lijkt nog de enige uitweg uit de doffe ellende waarin het Palestijnse volk moet leven. Alleen wanneer mensen elkaar op basis van hun menselijkheid gaan waarderen is er een kans op herstel. En alleen dan heb je ook het recht de ander misdragingen te verwijten, want wanneer een heel volk structureel collectief gestraft wordt heeft niemand het morele recht verzetsdaden – ook wanneer daar geweld aan te pas komt – te veroordelen.

Onderstaand vindt u het overzicht van de laatste zes maanden van 2015. Er zijn in die periode meer dan 140 Palestijnen omgekomen. Het aantal gevangenen is nu bijna 7000, waaronder honderden kinderen en honderden in administratieve hechtenis. Terwijl de situatie in de Gazastrook onverminderd rampzalig blijft, komt ook de bevolking van Oost-Jeruzalem, Hebron en andere delen van de Westelijke Jordaanoever steeds meer klem te zitten.

Tijdlijn 1 juli – 31 december 2015

Juli
2 juli – Zeven activisten van het hulpschip de Marianne nog steeds ontvoerd door Israël. Ze worden illegaal vastgehouden in Israëlische detentiecentra.

8 juli – Israël is van plan om de French Hill nederzettingen in bezet Jeruzalem uit te breiden. De uitbreiding is door de ‘Regional Planning and Construction Committee of Jerusalem’ goedgekeurd. Het uitbreiden van de nederzetting gebeurt door illegale confiscatie van grote stukken Palestijns land.

13 juli – Tenminste 2.910 Palestijnse vluchtelingen vonden de dood in Syrië sinds het uitbreken van de oorlog. Dit meldt de ‘Action Group for Palestinians in Syria (AGPS)’.

14 juli – Een groep Israëlische soldaten trekt Susiya ten zuiden van Hebron binnen en geven bevelen aan de inwoners het dorp en hun land te verlaten.

14 juli Israëlische steden verbieden documentaire Geert van Kesteren. Een documentaire van de Nederlandse fotograaf/filmer Geert van Kesteren mocht op last van de burgemeester niet worden vertoond in de Israëlische steden Sderot en Be’er Sheva. De bedoeling was dat na afloop het publiek zou spreken met Van Kesteren en met de man die hij volgt in de film, de Nederlandse trauma-expert Jan Andreae. Andreae werkt de afgelopen jaren met hulpverleners in Gaza om hen te leren omgaan met de gevolgen van angst, rouw en trauma. Eerder zette hij zijn methode van verwerking in met Zuid-Afrikaanse, Joegoslavische, Israëlische en Palestijnse trauma-slachtoffers.

20 juli – Human Rights Watch beschuldigt Israël van gewelddadige arrestaties van Palestijnse kinderen vanaf de leeftijd van elf jaar en het gebruik van bedreigingen om bekentenissen te tekenen.

21 juli – Onderzoek wijst uit dat bombardementen in Gaza een zeldzame vorm van kanker veroorzaken. In 2016 zullen de kankergevallen met 70% toenemen en de komende vier jaar zal het aantal kanker patiënten blijven groeien.

22 juli Het ligt in de verwachtingen dat de ‘Planning Council of the Civil Administration in the Israeli army’ een plan zal goedkeuren voor 886 nieuwe nederzetting units in de West Bank.

22 juli – Israëlische troepen nemen 120 Palestijnse arbeiders nabij de Oranit nederzetting in de buurt van ‘Azzun ‘Atma / ten zuid-westen van Qalqiliya gevangen terwijl ze op weg zijn naar Israël om daar te werken.

22 juli – Rapport over vernietiging 3378 Palestijnse bomen en 30 waterbronnen door Israël.

23 juli – De Knesset geeft een voorlopige toestemming op een voorstel om de regering geld door te laten stromen naar ‘The World Zionist Organization’s Settlement Division’ ondanks de mening van Deputy Attorney General Dina Zilber’s dat het de overheid niet toegestaan is om Settlement afdelingen financieel te ondersteunen, omdat deze opereren zonder overzicht of openbare transparantie.

25 juli Premier Netanyahu keurt de constructie van 12 nieuwe huizen in Shilo and Shavuot Raheel in het noorden van Ramallah goed.

26 juli – luidt het begin in van een aantal grote invallen in en rond al-Aqsa door kolonisten begeleid en beschermd door het Israëlische leger waarbij vernielingen worden aangericht en op Palestijnen wordt geschoten met rubber kogels. Ook raken velen bedwelmd door traangas en bespoten met pepperspray.

28 juli – Woede om Israëlisch plan om te bouwen op een historische Islamitische begraafplaats.

28 juli – De 85 jarige Sarah Nabili “Um Walid” raakt gewond nadat ze mishandeld wordt door vier kolonisten, terwijl ze in de buurt van de nederzetting van Maale Zetim, in de buurt van Ras Al-Amoud in Silwan loopt.

28 juli – Het Israëlische bezettingsleger heeft voor militaire doeleinden de inname van 15000 m2 land opgeëist in Aqraba in de Nablus provincie.

29 juli – Israëlische premier Netanyahu heeft de bouw van honderden illegale woonunits voor nederzettingen goedgekeurd in Jerusalem en Bet El nedezetting nabij Ramallah.

29 juli – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft per direct de constructie van 300 kolonistenhuizen in de bezette West Bank goedgekeurd onder druk van rechtse Joodse groeperingen.

30 juli – De Israëlische Knesset heeft een bijlage van de “Law to Prevent Harm of Hunger Strike” goedgekeurd waarin het mogelijk wordt gevangenen die in hongerstaking zijn onder dwang te laten eten.

31 juli – Een baby van 18 maanden is door verbranding om het leven gekomen en drie van de overige familieleden zijn ernstig gewond geraakt, nadat hun huis in brand was gezet in Douma / West Bank.

Augustus

3 augustus – Israëlische soldaten hebben stungranaten en traangascapsules afgevuurd tijdens een inval in Ya’bad, ten westen van Jenin, waardoor een Palestijnse olijfbomenplantage vuur vatte. De stad, die in ‘Area B’ gelegen is heeft bijna dagelijks te maken met Israëlische schendingen welke hoofdzakelijk bestaan uit het afsluiten van landbouwwegen en het ontwortelen van olijfbomen.

3 augustus – ‘Quds Press’ rapporteert dat brandstichting bij Palestijnse huizen zoals gebeurde in Duma vorige week vrijdag niet een zeldzaam incident is. De organisatie ‘Yesh Din’ meldt dat er sinds 2008 15 gevallen zijn gedocumenteerd waarbij Israëlische settlers Palestijnse huizen verbrandden of een poging deden tot verbranden van Palestijnse huizen.

3 augustus – Israëlische soldaten hebben stungranaten en traangascapsules afgevuurd tijdens een inval in Ya’bad, ten westen van Jenin, waardoor een Palestijnse olijfbomenplantage vuur vatte. De stad, die in ‘Area B’ gelegen is heeft bijna dagelijks te maken met Israëlische schendingen welke hoofdzakelijk bestaan uit het afsluiten van landbouwwegen en het ontwortelen van olijfbomen.

3 augustus – Palestijnse veiligheidsbronnen uit Hebron Old City melden dat Israëlische soldaten een Palestijnse jongere hebben aangevallen en hem daarna hebben gedwongen benzine te drinken.

3 augustus – De Israëlische autoriteiten hebben Administratieve detentie orders ingediend tegen 32 Palestijnen.

5 augustus – Overzicht van aanvallen door settlers en het uitblijven van veroordelingen, op basis van gegevens van Btselem en Yesh Din.

5 augustus – Palestijns dorp Al-Naqab voor de 87ste keer vernietigd door Israëlische bezetter.

5 augustus – Israëlische autoriteiten overhandigen vernietigingsbevelen voor 20 huizen aan families in het vluchtelingenkamp Al-Arroub in Hebron.

6 augustus – Israëlische bezettingssoldaten vernielen een bandenreparatiewinkel, alsmede een ander gebouw in Bethlehem.

6 augustus – In Hammamat al Maleh – al Meiteh  (gebied C op de bezette Westelijke Jordaanoever) werden gisteren twee Palestijnse families bestaande uit 8 personen, waaronder 3 kinderen, dakloos gemaakt door vernietiging van hun huizen in opdracht van de Israëlische autoriteiten.  De families kregen niet genoeg tijd om hun eigendommen weg te halen zodat het meeste hiervan tussen het puin verdween.

6 augustus – Nieuw budget voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bevat 340 miljoen shekels ($90 miljoen)
extra.

6 augustus – Een aantal ziekenhuizen in Gaza zal binnenkort gedwongen zijn te sluiten vanwege onvoldoende financiering en een voortdurende slechte humanitaire situatie in Gaza.

6 augustus – Leider van de extremistische Israëlische organisatie Lehava, Benzi Gopstein, roept op tot het in brand steken van kerken.

6 augustus – Minimaal 4 Palestijnen -naar verluidt van dezelfde familie- in Rafah zijn gedood ten gevolge het exploderen van een niet ontplofte Israëlische bom uit de aanval van 2014 op Gaza. Meer dan 12 mensen zijn gewond geraakt.

6 augustus – Tientallen stuks vee van Palestijnen stierven als gevolg van het afsluiten van water door Israël in Nablus. Naast het vee stierven ook honderden kippen, eenden en andere lokale vogelsoorten vanwege een tekort aan water tijdens een hittegolf in de regio.

7 augustus – Sinds de tunnels die Gaza met Egypte verbinden zijn dichtgestort is Gaza volledig afhankelijk van Israël voor de brandstofvoorziening. Volgens de Geneefse Conventies is Israël verantwoordelijk voor de basisvoorzieningen van de bewoners. Israël weigert haar plicht te doen.

8 augustus – De vader van de vermoorde Palestijnse baby Ali Dawabsheh overlijdt ook. De oorzaak van zijn dood zijn de ernstige brandwonden die hij opliep nadat Israëlische settlers ’s nachts hun huis in brand staken.

8 augustus – Extremistische Israëlische kolonisten vallen Palestijns huis aan met vuurbommen en stenen in het dorp Duma ten zuiden van Nablus op de Westelijke Jordaanoever.

9 augustus – Israëlische kolonisten uit de nederzetting Bracha hebben op zondag honderden hectares grond rondom het Palestijnse dorp Burin ten zuiden van Nablus, in brand gestoken.

9 augustus – Ongeveer 20.000 Gazanen die vallen onder “humanitaire gevallen” zijn gestrand in Gaza, in afwachting van de opening van de grensovergang bij Rafah tussen de belegerde Palestijnse strook en Egypte. Ministerie woordvoerder Iyad al-Bazem zei dat de sluiting van de overtocht door de Egyptische autoriteiten de levens van honderden mensen met gezondheidsproblemen bedreigt, waaronder mensen met kanker of hartaandoeningen die dringende ingrepen nodig hebben.

9 augustus – Voor het eerst in de laatste 50 jaar is de kindersterfte in Gaza weer gestegen. De laatste tientallen jaren ging het aantal babies dat stierf voordat ze een jaar hadden bereikt omlaag, van 127 per duizend babies in 1960 naar 20.2 in 2008. Bij de laatste telling in 2013 was het aantal babies dat stierf voor het eerste jaar weer gestegen naar 22.4 per duizend babies. Deze informatie werd afgelopen weekend vrijgegeven door de UNRWA.

10 augustus – Israëlische bezettingstroepen (IOF) hebben de toevoer van watertanks geblokkeerd die onderweg waren naar bedoeïnen families in Wadi al-Maleh in de noordelijke Jordaanse vallei ten tijdens extreem heet weer.

10 augustus – Israël heeft alle verdachten vrijgelaten die waren vastgezet als mogelijke daders van de brandstichting door brandbommen van een Palestijns huis in Duma waarbij een peuter van anderhalf jaar en zijn vader om het leven kwamen.

10 augustus – De Arabische Liga meldt dat Israëlische settlers 11,000 maal getracht hebben de Al-Aqsa moskee compound binne

11 augustus – De Israëlische minister van defensie, Moshe Ya’alon stormt op dinsdagochtend de Ibrahimi moskee binnen om “Joodse gebeden” uit te voeren.

12 augustus – De zestig jaar oude Palestijnse gevangene Fathiya Khanfer uit Jenin, wordt volgens een human rights groep onder ondraaglijke omstandigheden in eenzame opsluiting vastgehouden in de Israëlische Neve Tirza gevangenis.

13 augustus – Israëlische kolonisten steken een bedoeïenentent in de buurt van Ramallah in brand en schrijven teksten: “Verbrand alle Arabieren”.

13 augustus – Bij het checkpoint Al-Hamra op weg nr 57 kregen verschillende huiseigenaren een aanzegging dat hun huis zal worden gesloopt. Zij kregen tien dagen om hun huizen te ontruimen.

13 augustus – Joodse kolonist en Israëlische politie vallen Palestijnse man aan omdat hij een ketting met een kruis om zijn hals draagt.

13 augustus – Palestijnse slachtoffers van brandstichting door Joodse kolonisten worden niet erkend onder de Israëlische compensatie wetgeving.

14 augustus – De Israëlische burgeradminstratie heeft opdracht gegeven 20 Palestijnse huizen te slopen in het Abu Nawar wooncomplex in Oost Jeruzalem onder het voorwendsel van bouwen zonder vergunning.

14 augustus – De Israëlische burgeradminstratie heeft opdracht gegeven 20 Palestijnse huizen te slopen in het Abu Nawar wooncomplex in Oost Jeruzalem onder het voorwendsel van bouwen zonder vergunning.

14 augustus – Een groep Israëlische settlers hebben een Palestijnse man aangevallen die voor zijn werk bezig was een verkeerslicht te repareren in een illegale Israëlische nederzetting nabij Jeruzalem. Hij belandde hierdoor in het ziekenhuis met een gebroken hand en een aantal andere verwondingen.

16 augustus – De Israëlische autoriteiten namen een stuk land in beslag, dat grenst aan de oostelijke muur van de Al-Aqsa moskee, naast de Gouden Poort. Dit land is eigendom van de Palestijnse families Al Husseini en Al Ansari. De Israëlische autoriteiten werden geëscorteerd door Israëlische soldaten tijdens de inbeslagname.

16 augustus – De tienjarige Palestijnse jongen Mohammed Najjar werd aangereden door een Israëlische settler, terwijl hij de weg overstak in het dorp Yatma ten zuiden van Nablus. Hij liep daarbij een gebroken been op. De settler is doorgereden.

17 augustus – De Israëlische autoriteiten hebben twee Palestijnse kunstenaars verhinderd Gaza te verlaten om deel te nemen aan een conferentie in de Westelijke Jordaanoever. De poëet Salim al-Naffar vertelde Ma’an dat hij en de schrijver Ibrahim al-Zant toestemming werd geweigerd om de Erez grensovergang te passeren. Ze waren uitgenodigd door het Ministerie van Cultuur om deel te nemen aan een schrijversconferentie.

17 augustus – Voormalig hoofd van de Israëlische algemene veiligheidsdienst, Avi Dichter, heeft opgeroepen voor de aanleg van wegen special voor Israëliërs in plaats van wegen die zowel door Israëliërs en Palestijnen worden gebruikt.

17 augustus – Israëlische militaire voertuigen zijn landbouwgrond in het grensgebied van Zuid-Gaza ingereden terwijl met 5 graafmachines de Palestijnse grond gelijkgemaakt werd.
18 augustus – Israëlische bulldozers hebben 12 tenten waarin gezinnen wonen verwoest, in het al-Fasayel gebied nabij Jericho in de zuidelijke Jordaanvallei.

17 augustus – Blokkade Israël verhindert heropbouw Gaza.
Een jaar na de vernietigingen van Operation Protective Edge is nog geen een van de 11.000 vernielde huizen opgebouwd. Van al het nodige materiaal geraakt slechts een fractie binnen. “In dit tempo duurt het negentien jaar om de huizen weer op te bouwen die vorig jaar in vijftig dagen werden verwoest”, aldus commentatoren ter plaatse.

17 augustus – De stroom van rioolwater vanaf Hebron tot Gaza in kaart gebracht.

18 augustus – Ongeveer 250 Palestijnse administratieve gevangenen, die worden vastgehouden in de Israëlische Negev gevangenis, zijn begonnen met een hongerstaking om te protesteren tegen hun internering die zonder proces of aanklacht heeft plaatsgevonden.

19 augustus – Israël vernietigt in twee dagen meer dan 30 gebouwen op de Westelijke Jordaanoever, daarmee 127 Palestijnen dakloos makend. Dit is de meest uitgebreide huizenvernietiging in bijna drie jaar tijd.

19 augustus – Israëlische bezettingstroepen ontwortelen 15 zeer oude (2000-3000 jaar oud) olijfbomen bij het dorp Beit Jala in Bethlehem teneinde meer land van de christelijke Palestijnse eigenaren te confisqueren.

20 augustus – Een Israëlisch gerechtshof heeft beslist tot de vernietiging van een voetbalveld en de daarbij behorende faciliteiten in Silwan in bezet Oost-Jeruzalem, aldus een plaatselijk comité.

21 augustus – Israël verwoest een aantal huizen van Palestijnse bedoeïnen in de Jordaanvallei, waarbij in totaal 19 mensen waaronder 10 kinderen, dakloos worden.

21 augustus – De extreemrechtse groep Lehava schuimt de straten van Jeruzalem af op zoek naar gemengde stellen of Palestijnen om lastig te vallen.

21 augustus 2015 – Een delegatie van Palestijnse Christenen heeft tijdens een bezoek aan Zuid Afrika geklaagd over Israëlische discriminatie die hen verdrijft van de heilige plaatsen in Jeruzalem tijdens Christelijke feestdagen.

22 augustus – Medewerkers van de gemeente in bezet Silwan hebben orders tot sloop opgehangen bij een moskee, een huis en een residentiele kamer. De reden die wordt opgegeven om te slopen is dat er voor de gebouwen geen vergunning was afgegeven.

22 augustus – Israëlische mediabronnen onthullen nieuwe plannen om 252 nieuwe woningen te bouwen in de illegale nederzetting Pisgat Ze’ev in Jeruzalem.

23 augustus – Israëlische graafmachine’s zijn begonnen aan de infrastructuur voor 2 Joodse nederzettingen in het voormalige Bedoeïnendorp Umm al-Hiran in the Negev woestijn in het zuiden van Israël.

27 augustus – Het in Silwan gevestigde ‘Wadi Hilweh Information Center’ heeft in een statement gezegd dat meer dan 60 settlers ‘Batn al-Hawa’ in het centrum van Silwan hebben bestormd en een gebouw hebben ingenomen dat toebehoort aan Jamal Sarhan. ‘Peace Now’ heeft gezed dat het afgelopen jaar de settlers hun aanwezigheid in aantal hebben verdubbeld in deze regio.

27 augustus – De Israëlische bezettingsautoriteiten hebben plannen om het Enoun natuurreservaat in Tubas in de Westelijke Jordaanoever met de grond gelijk te maken.

27 augustus – De Israëlische minister van landbouw, Uri Ariel, probeert de bouw van een religieuze academy in Ma’aleh Efraim te versnellen zonder het opvolgen van zonerings protocols.

27 augustus – Meer dan duizend Palestijnse kinderen in de Gaza Strip zijn permanent invalide geraakt tijdens de 51 dagen durende aanvallen van Israël vorig jaar volgens ‘Defense for Children International (DCI), een NGO voor de rechten van het kind.

28 augustus – De Israëlische autoriteiten hebben de administratieve detentie verlengd van 85 procent van de Palestijnse gevangenen die op die manier vastzaten. Volgens het Prisoners’ Center for Studies is de detentie van zeker 75 van de 480 Palestijnen die zo vast worden gehouden vier keer verlengd.

28 augustus – Het hoofd van het comité voor gevangenen en ex-gevangen meldt dat het martelen van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen sinds half 2014 met 200% is toegenomen.

29 augustus – Zieke Palestijnse gevangen gaan een langzame dood tegemoet in de Israëlische gevangenissen, vanwege de consequente medische nalatigheid. Er zijn momenteel 1800 gevallen van zieke gevangenen waarvan 85 ernstig ziek zijn, daaronder bevinden zich mensen met kanker, verlamming, handicaps, psychologische en neurologische aandoeningen.

29 augustus – Tijdens een van de meer grootschalige sloopacties, laat de civiele administratie 127 mannen, vrouwen en kinderen dakloos achter in de hete augustuszon.

30 augustus – Meer kinderarbeid in Gaza ten gevolge van werkloosheid van ouders door de aanhoudende belegering van Gaza: meer dan 65.000 kinderen tussen 7 – 14 jaar werken om hun familie te onderhouden.

30 augustus – Het Burgerlijk Bestuur van het Israëlische Ministerie van Defensie is de evacuatie van kolonisten aan het voorbereiden van meer dan 5.000 dunams (5.058 vierkante meter) particulier Palestijns bouwland in de Jordaanvallei.

31 augustus – Israëlische bezettingstroepen hebben maandagochtend minstens 25 bouwwerken vernietigd, waaronder verscheidene huizen en toebehorend aan Palestijnse Bedoeïenen bij het dorp Jaba’ ten noordoosten van Jeruzalem.

September

1 september – De commissie van gedetineerden en ex-gedetineerden publiceert getuigenissen van gedetineerde Palestijnse minderjarigen betreffende foltering in de Israëlische gevangenis Megiddo. In strijd met internationale wetten en principes van de mensenrechten werden ze misbruikt en mishandeld.

1 september – Israëlische legertroepen vernielen een huis, steken twee andere huizen in brand en lokken hevige confrontaties uit met de plaatselijke bevolking.

1 september – De Israëlische autoriteiten hebben het verbod op verslaggeving in de media van de ontwikkelingen rond de brandstichting in Duma van afgelopen juli verlengd.

1 september – Israëlische troepen hebben tenminste 25 bouwwerken, inclusief een paar huizen, gesloopt die aan Palestijnse bedoeïnen toebehoorden nabij het dorp Jaba ten noordoosten van Jeruzalem.

1 september – De Israëlische bezettingsautoriteit heeft besloten de Ibrahimi moskee te al-Khalil in de Westelijke Jordaanoever voor 6 dagen te sluiten in verband met Joodse feestdagen.

2 september – Een rapport van de Verenigde Naties geeft aan dat Israël´s militaire operaties en economische blokkade leiden tot ‘on’-ontwikkeling van de Gazastrook. De ontwikkeling van de Gazastrook wordt niet alleen gehinderd, maar feitelijk teruggezet. De inwoners kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. De Gazastrook dreigt daardoor onbewoonbaar te worden.

2 september – Kinderen in de Gazastrook leven als gevolg van de bezetting en oorlogshandelingen in een uitzichtloze situatie en zijn vaak op jonge leeftijd al verslaafd aan zware medicijnen om de traumatische gevolgen te verzachten. Op termijn moet worden gevreesd voor schizofrenie en zware depressie. De inwoners van de Gazastrook kunnen niet beschikken over een adequaat gezondheidsprogramma.

2 september – Acht schaapherders worden gekidnapt door Israëlische soldaten in de buurt van Nablus. De bejaarde moeder van een van hen wordt aangevallen en raakt gewond.

3 september – Israël confisqueert een oude Moslim begraafplaats in Jeruzalem. Eenheden van de zogenoemde Israëlische Natuur Autoriteit – gesteund door een groot aantal Israëlische politiemanschappen – forceerden op woensdagochtend hun weg naar binnen en zetten prikkeldraad rond grote delen van de islamitische begraafplaats.

4 september – Zo’n 300 Palestijnse minderjarigen worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen volgens een rapport dat gisteren uitkwam. Quds Press deed verslag van een rapport dat werd vrijgegeven voor het Palestijnse Ministerie van Informatie in Ramallah, die de situatie sinds april heeft gevolgd.

4 september – Volgens de maandelijkse rapportage van het Palestijns Centrum voor Ontwikkeling en Media Vrijheid (MADA) heeft er een grote toename plaatsgevonden van schendingen van de mediavrijheid in de maand augustus. Het rapport vermeldt 50 schendingen tegen de mediavrijheid in augustus 2015. In vergelijking tot de maand juli was dit een toename van 194%.

5 september – In de maand augustus heeft Israël 143 Palestijnse gebouwen gesloopt, het is het hoogste aantal in de laatste 5 jaar. De slopingen vonden plaats te midden van hittegolven en laat kinderen dakloos achter terwijl het nieuwe schooljaar voor de deur staat.

6 september – Ondanks oproepen van oppositieleider Isaac Herzog en Mahmhoud Abbas wil Benyamin Netanyahu verdere vluchtelingen naar Israël tegenhouden en bouwt hiervoor onder andere een dertig kilometer lang hek langs de grens met Jordanië.

6 september – Negentig procent van het water in de Gazatrook is ondrinkbaar en het overige water raakt snel op, hetgeen zeer ernstige gezondheids- en economische gevolgen heeft voor de bevolking.

7 september – Reham Dawabsheh, de 27 jarige Palestijnse vrouw die zwaargewond was geraakt na brandstichting van haar huis in Duma, is maandagochtend vroeg bezweken aan haar verwondingen.

7 september – 13,000 Palestijnse woningen in de Westelijke Jordaanoever staan momenteel op de lijst van sloopbevelen waarbij inwoners en huizen in een staat van constante onzekerheid en bedreiging verkeren.

8 september – Ongeveer 5 militaire graafvoertuigen zijn Khuza’a, nabij Khan Younis in de zuiderlijke Gazastrook binnengevallen om landbouwgrond in te nemen. Boeren ontvluchtten hun land in angst nadat ze de machines zagen naderen. Er zijn geen gewonden gerapporteerd.
8 september – De Yesha Council heeft een boek gepubliceerd met de titel “Occupation Shmuccupation,” waarin een leerstelling op jonge leeftijd wordt aangeleerd bij jonge kinderen uit de Westelijke Jordaanoever. hildren living in the West Bank. Het geïllustreerde boek staat vol met teksten zoals: “There is no such thing as the State of Palestine.”

9 september – Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties heeft de Israelische autoriteiten opgeroepen de vernietiging van Palestijnse woningen op de Westelijke Jordaanoever stop te zetten. Volgens officiële gegevens staan er momenteel meer dan 11.000 zgn. `demolition orders` uit.

10 september – Het Europese Parlement roept op tot het heractiveren van de hulpmissie bij de grens van Gaza en het opheffen van de blokkade.

11 september – Israëlische bezettingstroepen zijn het huis van de politiechef van de Palestijnse Autoriteit in Nablus, Abd al-Latif al-Qaddumi, binnengevallen en hebben dit veranderd in een militaire buitenpost na zijn vrouw en kinderen te hebben uitgezet.

13 september – Volgens de directeur van het al-Aqsa Moskeecomplex in Jeruzalem hebben Israëlische troepen het complex ingenomen. Hiervoor vonden er gevechten plaats tusssen de Israëlische politie en Palestijnse gelovigen.

15 september – Israëlische bezettingssoldaten ontvoerden een Palestijnse Rode Kruis ambulance die een gewonde Palestijn uit Jeruzalem vervoerde en vervolgens de gewonde arresteerde.

16 september – Het Israëlische leger heeft landbouwgrond van Palestijnse boeren, in de buurt van Nablus op de Westelijke Jordaanoever, platgewalst om nieuwe wegen te kunnen bouwen die de Joodse (illegale) nederzettingen met elkaar verbinden. Dit is onderdeel van een breder plan om Palestijns land te confisceren.

16 september – Twee belangrijke electriciteitsleidingen naar de Gazastrook zijn afgesloten, waardoor de reeds bestaande energiecrisis verder verergert. De totale energievoorraad dekt nog maar 30 procent van de minimale behoefte van de bevolking.

17 september – Israëlische soldaten vielen woensdagnacht de ‘al-Makassed Islamic Charitable Society Hospital’ te at-Tour binnen, in bezet Oost-Jeruzalem, en doorzochten verschillende afdelingen.

17 september – sraël heeft het gebruik van ‘sniper rifles’ tegen stenengooiers in Jeruzalem goedgekeurd. Ook werd het arresteren van minderjarigen en kinderen onder de leeftijd van 10 jaar die stenen gooien goedgekeurd bovenop een boete tot 100,000 Shekels, ongeveer US $ 26,000.

17 september – ” Dit was de negende keer in de laatste 2 jaar dat mijn land het doel was van vernietiginig door Israëlische militaire bulldozers,” zei Badran Bader Jaber tegen AIC. Jaber refereerde naar zijn landbouwgrond in het dorp Baqa’a, in de buurt van het gebied van de Hebron nederzettingen Kiryat Arba en Givat Harsina. Een aantal dagen geleden kwamen 30 Israëlische soldaten al Baqa’a binnen en verklaarden het een gesloten militaire zone, waarbij de landeigenaren de toegang tot het gebied werd ontzegd. Met het gebruik van bulldozers en zelfs met blote handen vernielden de soldaten 3.5 ‘dunams’ land dat aan Jaber toebehoorde en daarbij eenzelfde hoeveelheid grond van zijn buurman, Adel Rashed Jaber.

18 september – Tenminste 1,991 Palestijnse kinderen zijn gedood door Israëlische troepen en Joodse extremisten sinds 2000. Deze cijfers zijn vrijgegeven door ‘Defense for Children International-Palestine (DCIP)’.

19 september – De bezettingsautoriteiten veranderden het dorp Jabal Al-Mukkaber in een militair kamp, nadat vier Must’aribeen (undercover agenten) gewond waren geraakt. De troepen vielen meerdere huizen binnen en vernielden opzettelijk de deuren. Ook werden de bewoners zwaar mishandeld.

19 september – Torah school roept studenten op om de Al-Aqsa moskee te bestormen. De extremistische school die 350 studenten heeft, heeft in het verleden vaker provocatief de Al-Aqsa moskee bezocht. Ze roepen nu hun studenten en staf op om de heilige plek voor moslims de drie komende dagen binnen te vallen.

20 september – De Israëlische politie heeft vijf Palestijnse winkels vernield in het dorp Hemza, ten Noordoosten van Jeruzalem.

20 september – Een Franse diplomate en een aantal van haar Europese collega’s werden mishandeld door Israëlische troepen nabij de recentelijk verwoeste stad Khirbet al-Makhul in de Westelijke Jordaanoever.

21 september – De Israëlische gemeente van West-Jeruzalem hernoemt verscheidene Arabische straten en districten in het Hebreeuws. Dit is in strijd met internationale wetgeving die stelt dat bezette gebieden niet hernoemd mogen worden.

22 september – Honderden kolonisten bestormen ondersteund door de Israëlische politie, de Nabi Yusuf tombe. De kolonisten arriveerden in bussen die begeleid werden door militaire voertuigen en voerden Talmoedische rituelen uit. Dit had een provocerende uitwerking op de lokale bewoners.

22 september – 173 kolonisten bestormen de Al-Aqsa op de ‘’dag van verzoening’’. Tijdens de inval werden de kolonisten door een groot aantal Israëlische politie beschermd.

22 september – Het Palestijnse ministerie van gezondheid heeft gewaarschuwd dat dat de dyalise-apparatuur die service verleent aan nierpatiënten in hun ziekenhuis mogelijk stopt met werken doordat er een acuut tekort is aan reservefilters en buisjes voor bloedtransfusies.

23 september – Israëlisch rioolwater uit de nederzettingen heeft de drinkwaterbron en –faciliteiten in de stad Salfit vervuild.

24 september – Israëlische kolonist rijdt 40 lammeren dood in Oost-Nablus.

25 september – Twee journalisten van AFP zijn vrijdag tijdens de begrafenis van Ahmad Khatatbeh aangevallen door Israëlische bezettingstroepen die hun apparatuur vernielden of in beslag namen.

25 september – De politiechef van het district Nablus en zijn driejarige dochter zijn gewond geraakt nadat ze op hun eigen balkon werden geraakt door stalen kogels met een laagje rubber tijdens een inval van Israëlische bezettingstroepen in het dorp Kafr Qaddoum.

26 september – Israël schendt het staakt het vuren en opent vuur op huizen van burgers in Gaza. Soldaten van het bezettingsleger hebben het staakt het vuren geschonden toen ze met machinegeweren vuurden op Palestijnse huizen en landbouwgebieden ten oosten van de Gazastrook.

27 september – Bij het in kaart brengen van Hebron heeft de Israëlische politie het merendeel van de Palestijnse dorpen en gemeenschappen evenals de geschreven data over de Palestijnse bevolking weggelaten.

27 september – Inschrijvingen door Arabische studenten aan Israëlische universiteiten worden in vele gevallen genegeerd en Arabische faculteiten zijn nauwelijks aanwezig.

28 september – Een 13-jarige Palestijnse jongen die gearresteerd werd nadat hij door een Israëlische soldaat in zijn been werd geschoten, raakt nu mogelijk zijn been kwijt. Hij wordt geketend aan een bed vastgehouden in een ziekenhuis in Jeruzalem.

28 september – Rabbijn Yisrael Ariel roept op tot doden van niet-Joden omdat dit in de Torah zou staan. Ariel is het hoofd van de Sanhedrin, een raad van Joodse geleerden.

28 september – Israël heeft het staakt-het-vuren in 2014 minstens 696 keer keer geschonden. Dit werd gemeld door Brits parlementariër Tobias Ellwood. In slechts 29 van de gevallen waren dit reacties op het afvoeren van raketten vanuit Gaza.

28 september – Niet-Joden krijgen zwaardere straffen dan Joden voor het gooien van stenen. Daarbij kunnen alleen Joden een gevangenisstraf omzetten in taakstraf.

28 september – Sinds het begin van de Al-Aqsa Intifada in september 2000, zijn er 90.000 Palestijnen gearresteerd. Dit is inclusief 12.000 kinderen onder de 18 jaar en 1200 vrouwen. Momenteel worden er nog 200 kinderen en 25 vrouwen gevangen gehouden.

29 september – Het bedrijf Euro-Israel heeft plannen uitgerold voor de bouw van 78 nieuwe woningen voor kolonisten in het bezette Jeruzalem. Daarnaast is begonnen met de bouw van drie andere kolonisatieprojecten die 250 woningen gaan opleveren.

30 september – Israëlische soldaten hebben verschillende ambulances aangevallen waarin gewonde Palestijnen vervoerd werden naar een ziekenhuis in Ramallah. Er werd een gewonde Palestijn uit de ambulance getrokken en gekidnapped en ze probeerden nog een gewonde te ontvoeren.

Oktober

1 oktober – De ‘Palestinian Prisoners Society’ (PPS) rapporteert dat Israëlische soldaten 562 Palestijnen, inclusief tientallen kinderen (overwegend in Jeruzalemen) hebben gearresteerd gedurende de maand september.

2 oktober – Nablus ( Ma’an ) – Honderden Israëlische kolonisten schoppen rellen overal op de bezette Westelijke Jordaanoever laat donderdag, met meerdere aanvallen gemeld op Palestijnse huizen en voertuigen in de nasleep van een eerdere schietpartij waarbij twee kolonisten gedood zijn in de buurt van Nablus.

2 oktober – Drie Palestijnse medici raken gewond op vrijdag als Israëlische kolonisten een ambulance aanvallen die op weg is van Nablus naar Salfit, meldt de medische staf.

3 oktober – 8-jarig Palestijns kind gewond geraakt door stungranaat. Het kind liep brandwonden op toen het Israëlisch bezettingsleger de granaat zijn kant op gooide in Issawiya in Oost Jeruzalem.

3 oktober – Israëlische kolonisten zijn van plan om land in beslag te nemen bij Nablus. Het Israëlische bezettingsleger installeert bij de Beit Furik checkpoint stacaravans en zet tenten op nadat kolonisten aangeven daar een nederzetting te willen opzetten.

3 oktober – 6-jarig Palestijns kind gewond bij aanval door kolonisten. Ooggetuigen melden dat kolonisten vanuit een auto met scherp schoten op het kind.

4 oktober – Israëlische kolonisten vallen op verschillende locaties op de Westelijke Jordaanoever Palestijnen aan en steken Palestijnse landbouwgrond in brand. Israëlische soldaten beschermen hen hierbij en vallen Palestijnen aan die hun gebied probeerden te beschermen.

4 oktober – sraëlische troepen vallen undercover het al-Arabi ziekenhuis in Nablus binnen en arresteren daar de 23-jarige Palestijnse patiënt Karam al-Masri.

4 oktober – Tijdens gevechten met Israëlische troepen in Oost-Jeruzalem raken meer dan 160 Palestijnen gewond.

5 oktober – Ongeveer 50 extremistische Joodse kolonisten bezetten Palestijns grondgebied in Silat ad-Dhahr, ten zuiden van Jenin, roepen racistische leuzen en proberen huizen te bestormen.

5 oktober – Al-Mayadeen journalist Hana Mahamid raakt gewond in het gezicht nadat Israëlische soldaten een granaat afvuren.

5 oktober – Een anonieme groep richt vernielingen aan in Hassan Bek moskee in Jaffa. Volgens een plaatselijke official maakt de aanval deel uit van een racistische campagne tegen moslims.

6 oktober – Het ministerie van Defensie kondigt dinsdag aan dat het de bouw heeft voltooid van 12 ‘smart’ hekken rond een dozijn steden grenzend aan de omgeving van de Gazastrook, als onderdeel van het initiatief om de veiligheid te stimuleren in het gebied na Operatie Protective Edge .De kosten van het totale project worden geraamd op NIS 30 miljoen, en het project omvat tientallen kilometers van ‘smart’ hekken, geavanceerde technologische middelen, en het onderhoud van de hekken voor drie jaar.

6 oktober – Israëlische kolonisten nemen dinsdag een Palestijns stuk grond in eigendom gelegen naast het dorp al-Minya ten oosten van Bethlehem, volgens een lokale activist. Coördinator van de nationale commissie tegen de muur en nederzettingen, Hassan Brijieh, die WAFA informeert dat een groep kolonisten ongeveer 20 dunums grond van de al-Jabarin familie in bezit neemt. Hij zegt dat de kolonisten de grond hebben platgewalst en een weg geopend, bestemd voor het exclusieve gebruik van de kolonisten, om een nabijgelegen nederzettingsbuitenpost te bereiken, en als een opmaat voor de kolonisten om daar een zonne-energie systeem te installeren.

6 oktober – Onmiddellijke internationale bescherming nodig voor Palestijnse burgers!
De Ierse Martina Anderson, voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Palestina, heeft opgeroepen dat Oost-Jeruzalem onder onmiddellijke internationale bescherming moet worden genomen nadat een reeks gewelddadige confrontaties met meerdere doden en verhoogde spanningen zijn opgelopen tot een extreem niveau. Sprekend vanuit Straatsburg, zegt ze: “Elke dag lezen we met afschuw over een nieuwe schending van de Palestijnse fundamentele rechten, een gewelddadige botsing op een heilige plek en een groeiend aantal doden door geweld in de regio.”

6 oktober – Sinds het begin van de blokkade van de Gazastrook in juni 2007 heeft Israël auto’s op de lijst staan als onderdeel van verboden goederen in Gaza samen met andere belangrijke producten.

6 oktober – Een joodse kolonist rijdt een 7-jarig Palestijns kind in al-Khalil aan op dinsdagavond en gaat er vandoor.

7 oktober – Suad Abu Ramouz is aangevallen door Israëlische soldaten in haar huis in Batn al-Hawa, Silwan, Jeruzalem en is met snijwonden en bloeduitstortingen naar het ziekenhuis gebracht.

7 oktober – De Israëlische veiligheidsdienst Shabak/Shin Bet arresteert de activist Hassan Nadaf in zijn huis, volgens hun zeggen vanwege een Facebook post.

8 oktober – Israëlische kolonisten vielen de Palestijnse minister van Communicatie en Informatie Technologie, Alam Moussa, aan in het district Nablus in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, waarbij zijn autoruit werd vernield, aldus ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit.

8 oktober – Er zijn in de afgelopen week meer dan 130 aanvallen van joodse kolonisten op Palestijnen geweest, aldus het Departement van Onderhandelingszaken van de PLO.

8 oktober – Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem heeft een officiële verklaring uitgegeven waarin hij joodse inwoners van de stad aanmoedigt om vuurwapens met een officiële vergunning bij zich te dragen om hun persoonlijke veiligheid te verhogen.

9 oktober – Het Israëlische leger verbiedt het oogsten van olijven in het dorp Burin.

10 oktober – Palestijnse jongeman vastgehouden in metalen doos in al-Khalil. De 17 jarige Palestijn werd bij de checkpoint aan de Shuhada straat in een kleine metalen doos vastgezet en ondervraagd door soldaten. Door de recente vloedgolf aan aan geweld, doet het leger willekeurige identificatie controles en aanhoudingen in bezet al-Khalil (Hebron).

10 oktober – Palestijnse dokter raakt linkeroog kwijt. De 25 jarige Amr Aqel lid van de Palestijnse Medical Association, liep een ernstige verwonding aan zijn oog op toen een Israëlische soldaat hem direct in het oog schoot toen hij een gewonde man aan het helpen was.

10 oktober – Anti-Arabische rabbi Shmuel Eliyahu roept op zijn Facebook op om Palestijnen te vermoorden. “Israëlische regering moet een wet invoeren om Palestijnse strijders te elimineren.”

11 oktober – Premier Benjamin Netanyahu stuurt honderden extra troepen naar Palestijnse dorpen in Israël. Op verschillende locaties in Israël gebruiken Israëlische agenten en soldaten excessief geweld tegen Palestijnse demonstranten, waaronder ook kinderen, en worden vele demonstranten ontvoerd, mishandeld en verwond.

11 oktober – De Israëlische geheime dienst gebruikt valse Facebook-accounts om Palestijnse demonstranten en activisten te bespioneren.

11 oktober – Israëlische soldaten vallen de kantoren van het Palestinian Centre of Rapproachement en het International Middle East Media Center, waarbij zij de gebouwen op gewelddadige wijze doorzoeken en
leeghalen. Een aantal huizen in de omgeving wordt ook binnengevallen en doorzocht.

11 oktober – De Israëlische regering ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch. Amnesty verklaart een aantal recente incidenten als onwetmatige executies en Human Rights Watch heeft zorgen geuit over Israël’s willekeurige en opzettelijke beschietingen van demonstranten.

11 oktober – Bij een controlepunt tussen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever breekt brand uit in een auto met daarin een Palestijnse vrouw waarbij de vrouw zwaargewond en een Israëlische politieagent lichtgewond raakt. De Israëlische politie zegt dat de vrouw een autobom wilde laten ontploffen bij het controlepunt. Volgens oogetuigen ontstond de brand door een elektrische fout in de auto.

11 oktober – Israëlische luchtaanval op de Gaza strook vernietigt Palestijns huis, waarbij een zwangere vrouw en haar jonge dochtertje worden vermoord. 3 andere familieleden raken gewond. Nour Hassan die 5 maanden zwanger was en haar 2 jarige dochtertje overlijden beiden toen hun huis instortte naar aanleiding van de luchtaanval.

12 oktober – Palestijns schoolmeisje wordt neergeschoten door Israëlische politie nadat Joodse kolonist schreeuwt dat het meisje, genaamd Marah al-Bakri, had geprobeerd hem te steken. Volgens ooggetuigen had de kolonisten eerst een mes in haar nabijheid gegooid en haar vervolgens beschuldigd.

12 oktober – Al Jazeera TV-journalist Hoda Abdel-Hamid wordt door de IDF beschoten met traangas terwijl ze verslag doet van gewelddadige confrontaties in de Westelijke Jordaanoever.

12 oktober – Shurouq Dwayyat, de 18-jarige Palestijnse vrouw die door racistische Joodse kolonisten werd beschoten en verwond, ligt ondanks zware verwondingen geketend aan bed in een zwaar bewaakte, donkere kamer en mag geen bezoek ontvangen.

12 oktober – Joodse kolonist opent vuur op Palestijnse ijsverkoper, welke er met bescheiden verwondingen vanaf komt.

12 oktober – YouTube sluit account van Hamas kanaal af na druk van Israëlische autoriteiten. YouTube heeft ook een video offline gehaald waarin te zien was dat vrouwelijke moskeegangers geweld te verduren kregen van Israëlische soldaten.

12 oktober – Israël verlengt onrechtmatig de detentie van 122 Palestijnse gevangenen.

12 oktober – Human Rights Watch onderzoeker neergeschoten door Israëlische soldaten bij een demonstratie op Westelijke Jordaanoever. Ook 7 anderen raakten gewond.

13 oktober – Er wordt steeds meer traangas ingezet tegen schoolkinderen in Hebron.

13 oktober – Israëlische troepen ontvangen “Vrije Vergunningen” om het vuur te openen op “Verdachte” Palestijnen.

14 oktober – Het Israëlische veiligheidscabinet besloot tijdens een vergadering op dinsdag dat de lichamen van Palestijnen die doodgeschoten zijn nadat er aanslagen zijn gepleegd op de Israëlische bevolking niet meer teruggegeven zullen worden aan families.

15 oktober – De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom heeft gisterenavond een decreet getekend volgens welke het hoofd van de Islamitische Beweging en zijn afgevaardigde een maand lang wordt verboden om te reizen. Dit gebeurde één dag voordat Sheikh Salah zou afreizen naar Turkije om deel te nemen aan een voorbereidende conferentie over de formatie van “Vereniging van Parlementsleden voor Jeruzalem”.

15 oktober – Een Israëlische kolonist heeft donderdagmiddag het vuur geopend op spelende Palestijnse kinderen bij de stad Dura ten zuiden van al-Khalil (Hebron). Dit werd bevestigd door ooggetuigen. Er werden geen gewonden gerapporteerd.

16 oktober – De Israëlische bezettingsautoriteiten hebben de Palestijnse wijken en dorpen Silwan, al-Tur, Issawiyah, al-Sowaneh, Sur Baher en Jabal al-Mukabber in en bij Oost-Jeruzalem afgesloten van de buitenwereld.

17 oktober – Huizen en scholen geëvacueerd in Gaza vanwege Israëlische traangasaanval. Meerdere Palestijnse huizen en scholen moesten geëvacueerd worden nadat Israëlische troepen traangasgranaten afvuurden aan de periferie van de wijk al-Shuja’iyya ten oosten van Gaza Stad.

17 oktober – Joodse jongeren versperren toegang ambulance, de ambulance vervoerde een Palestijn die een Israëlische soldaat zou hebben verwond. De Israëlische jongeren staken de banden van de ambulance lek.

18 oktober – Israelische troepen beginnen in Oost-Jeruzalem met de bouw van een betonnen muur om de Palestijnse buurt Jabal al-Mukabbir van de illegale nederzetting Armon Hanavitz af te scheiden. Tevens geeft het Israelische kabinet toestemming voor een politieafsluiting van Oost-Jeruzalem en voor het afnemen van het recht van Palestijnen die aanvallen uitvoeren in Oost-Jeruzalem te wonen.

18 oktober – Ruim 200 Israëlische kolonisten vallen de Palestijnse dorpen Wad al-Haseen en Wad al-Nasara aan met vuurbommen en stenen. Zeker drie Palestijnen raken hierbij gewond. Palestijnen uit de omgeving die de dorpen te hulp schieten worden door Israëlische troepen met traangas beschoten.

18 oktober – Israëlische troepen vuren in een middelbare school in Jenin gas- en stungranaten af terwijl de studenten nog binnen zijn. Tevens poogt een groep Israelische kolonisten het dorp Yabod te bestormen, maar wordt deze door de Palestijnse bewoners tegengehouden.

18 oktober – Onder militaire bescherming vallen gewapende Israëlische kolonisten in de buurt Wadi Alhussein in al-Khalil/Hebron Palestijnse huizen en bewoners aan met onder andere vuurbommen en traangas. Zeker drie Palestijnen, waaronder een jong kind, raken gewond.

18 oktober – Zeker drie getuigen van het doodschieten van een Palestijnse tiener door Israëlische troepen en een Israëlische kolonist worden door Israëlische troepen opgepakt en hun camera’s worden in beslag genomen.

19 oktober – Een Palestijns meisje, Rulla Banatr (18) liep verwondingen op over haar gehele lichaam nadat een kolonist opzettelijk over haar heen reed met zijn auto bij de ingang van het vluchtelingenkamp Aroub in al-Khalil.

19 oktober – De 65-jarige Huda Mohammed Darwish leed aan een ernstige astma-aanval op 01:00 maandagochtend in haar huis in de buurt van Issawiya Oost-Jeruzalem. Familieleden wilden haar met spoed naar het nabijgelegen Hadassah Ziekenhuis op Mount Scopus brengen. Echter, Israëlische politie en grenspolitie hielden het de auto van Darwish tegen bij de controlepost van de ingang van Issawiya . Er volgde een woordenwisseling tussen de Israëlische politie en Darwish familieleden en de auto werd vijftien essentiële minuten niet doorgelaten waarna de vrouw kwam te overlijden.

19 oktober – Het ‘cabinet’s Ministerial Committee for Legislation’ heeft gisteren een voorstel goedgekeurd dat mensen kan beletten Israël binnen te komen die een Boycott op Israël opeisen.

21 oktober – Israel legt toenemend beperkingen op aan de Palestijnse wijken in bezet Oost-Jeruzalem. Vernederende inspecties door de Israelische strijdkrachten veranderen het leven van de bewoners van al-Issawiya in een nachtmerrie.

21 oktober – Israëlische kolonisten in bezet Jeruzalem dringen er bij de autoriteiten op aan de intimidatie van de Palestijnen verder op te voeren door het introduceren van New York-style politiemethoden, zoals een zero-tolerance beleid.

21 oktober – Haaretz Editorial: Het Ministerieel Comité voor Wetgeving heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de politie toestaat iedereen te stoppen en te fouilleren ook al worden zij er niet van verdacht een misdaad te plegen of een wapen te dragen.

22 oktober – Een groep Joodse kolonisten valt Palestijnse burgers aan in Hawara, ten zuiden van Nablus. Onder bescherming van Israëlische soldaten breekt een groep kolonisten in een Palestijnse winkel en mishandeld de aanwezige burgers, die verwondingen oplopen.

23 oktober – Bij relletjes in de wijk Issawiya van bezet Oost Jeruzalem heeft de Israëlische politie een Palestijnse verpleger in de schouder geschoten.

25 oktober – Bij het controlepunt Howara in Nablus houden Israëlische soldaten de auto van het Palestijnse ministerie van Gezondheid tegen en worden de bestuurder, Suleiman Ahmad, en andere inzittenden zwaar door hen mishandeld.

25 oktober – De Palestijnse wetgever Mustafa Barghouthi wordt buiten zijn huis aangevallen door onbekende aanvallers.

26 oktober – Netanyahu is van plan duizenden identiteitskaarten in te trekken van Arabische inwoners van Jeruzalem.

27 oktober – Israëlische soldaten vuren traangas af op langslopende schoolkinderen bij Salaymeh en Queitun checkpoints. Diverse scholen sluiten de deuren in verband met het vele traangas in het gebied. Drie Palestijnse meisjes worden op weg naar school aangevallen door kolonisten en 50 andere leerlingen worden naar het ziekenhuis gebracht vanwege traangasinhalatie.

27 oktober – Israëlische autoriteiten geven bevel om Palestijns land, ten noorden van Nablus, in te nemen. Het betreft 6 dorpen in een gebied waar al veel illegale nederzettingen staan.

27 oktober – Een Israëlische kolonist steekt en verwondt de Palestijnse arbeider, Majed Abu Sundos. De kolonist is niet gearresteerd.

27 oktober – Een Israëlische extremistische kolonist rijdt Palestijns meisje aan, nabij Ramallah. Ze is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd.

27 oktober – Een grote groep gewapende kolonisten opent het vuur op Palestijnse huizen in Silat ad-Dhahr, nabij Jenin.

28 oktober – Israëlische troepen vallen voor de negentigste keer het bedoeïnendorp al-Araqib binnen met bulldozers om huizen te slopen van de bewoners die iedere keer weer terugkomen om alles op te bouwen.

29 oktober – UNWRA , de VN vertegenwoordiging voor Palestijnse vluchtelingen, heeft vorige week gerapporteerd dat 13,167 vluchtelingenfamilies in Gaza ontheemd blijven vanwege de schade aan hun huizen door de Israëlische aanval in 2014. Tot nu toe is het huis van slechts één vluchtelingenfamilie volledig opnieuw gebouwd met hulp van de UNWRA.

29 oktober – Joodse kolonisten hebben donderdag een Palestijnse boer aangevallen op zijn land in Dar Salah ten oosten van Bethlemen. De boer, Khaled Abu Rajab (43) liep ten gevolge hiervan fracturen op in zijn voet en werd naar een ziekenhuis gebracht.

30 oktober – Een peuter van 8 maanden, Ramadan Thawabteh, is omgekomen door verstikking door traangas toen het dorp Beit Fajjar bij Bethlehem werd bestormd door bezettingstroepen.

30 oktober – Israëlische kanonneerboot schiet granaten af op de Gazastrook. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen.

30 oktober – Israëlische bezettingstroepen hebben vrijdag voor de derde keer op rij het Makassedziekenhuis in bezet Oost Jeruzalem bestormd, waarbij ze rubber kogels, traangas en rookgranaten afvuurden. Ze namen gegevens in beslag van Palestijnen die bij rellen gewond waren geraakt.

30 oktober – Israëlische chauffeurs op de buslijn Tel Aviv-Ariel (een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever) weigeren Palestijnse passagiers.

30 oktober – Israël heeft met terugwerkende kracht 800 woningen in nederzettingen ‘gelegaliseerd’ volgens de Israëlische wet. Alle nederzettingen zijn illegaal onder het internationaal recht.

30 oktober – Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat Israëlische bezettingstroepen in oktober 200 keer Palestijnse ambulancemedewerkers en ziekenhuizen aangevallen hebben.

31 oktober – Joodse kolonisten stelen de olijvenopbrengst van Palestijnen in Bourin op de Westelijke Jordaanoever. Tientallen fanatieke kolonisten uit de Yitzhar buitenpost vallen Palestijnse boeren aan, gooien met stenen en stelen de olijven opbrengst. De aanwezige Israëlische soldaten grijpen niet in.

November

1 november – De Israëlische bezettingsautoriteiten kondigen hun plannen aan om 102 dunums van Palestijns land in Bethlehem en Beit Sahour te confisceren.

1 november – De Israëlische bezettingsmacht (IOF) voorkomt zondagmiddag dat Palestijnse vrouwelijke docenten en studenten van Qurtuba School in de Al-Shuhada straat in het centrum van al-Khalil de school verlaten onder het voorwendsel dat zij geen geldige passen hebben.

1 november – Volgens de Rode Halve Maan zijn er meer dan 2600 Palestijnse burgers neergeschoten met scherpe ammunitie of met rubberen kogels in oktober.

2 november – Het Palestijnse ministerie van gezondheid in de Gazastrook heeft gewaarschuwd voor een stop op de dialyse service aan het einde van deze week voor kinderen vanwege een tekort aan filters en bloedtransfusiebuisjes.

3 november – Israëlische bezettingstroepen schieten traangas in Palestijnse huizen en steekt een huis in brand in de Miftah wijk in het vluchtelingenkamp Aida, ten noorden van Bethlehem. 30 Palestijnen raken gewond waaronder kinderen door traangas.

3 november – Het Palestijnse ministerie van informatie rapporteert 89 schendingen tegen Palestijnse journalisten waaronder, beschietingen met scherp en kogels met rubbercoating, ernstig fysiek geweld, arrestaties, en het verhinderen van berichtgeving, tussen 1 oktober en 31 oktober 2015.

3 november – Israëlische bezettingstroepen bestormen het Radiostaion Manbar al-Huriya in de provincie al-Khalil, waarbij het radiostation wordt vernield, twee medewerkers worden ondervraagd en het radiostation 6 maanden zendverbod opgelegd krijgt.

4 november – Israël sluit de watertoevoer naar het dorp Qarawat Bana Hassan, in de buurt van Salwit op de Westelijke Jordaanoever, gedurende een aantal dagen af.

4 november – Omar Farouk Obaideya, werkzaam op de Birzeit Unviversiteit, wordt op straat mishandeld door de Israëlische politie, als hij een bevel negeert om zijn broek uit te doen.

4 november – Een Israëlische soldaat, de `Terminator` wordt vereerd nadat hij drie Palestijnen gedood heeft.

4 november – Israël houdt de lichamen van tweeëntwintig in oktober 2015 gedode Palestijnen achter.

5 november – Israël haalt 1,5 miljard Israëlische shekel uit pensioenfonds van Palestijnse arbeiders. Door de Israëlische manipulaties hebben slechts één Palestijn in 2013, drie Palestijnen in 2014 en 113 Palestijnen in 2015 hun pensioen ontvangen.

5 november – Met behulp van politiehonden wordt het jongetje Mohammad Khweis, 9 jaar, door het Israëlische bezettingsleger gearresteerd.

6 november – In de afgelopen 12 jaar heeft Israël 7,500 Palestijnse kinderen opgesloten, meestal door militaire rechtbanken.

6 november – Een gewelddadige groep kolonisten die zelfs onder de Israëlische wet illegaal is, wordt ‘beloond’ voor de agressie tegen Palestijnen en hun nederzetting wordt door de rechtbank ‘erkend’ als ‘legaal’, ondanks alle niet-uitgevoerde dwangbevelen.

6 november – Mensenrechtengroepen en NGO’s in Israël reageren verontrust op de laatste poging van de Israëlische regering om hun restricties op te leggen als ze buitenlandse financiële steun krijgen. Ze zouden onder meer een badge moeten dragen als ze het Israëlische parlement bezoeken.

6 november – Zwaargewapende Israëlische kolonisten uit de illegale nederzetting Kiryat Arba gooien met stenen en lege flessen naar Palestijnse huizen terwijl ze onder escorte van het bezettingsleger naar de Ibrahimi moskee marcheerden.

8 november – Israël vaardigt een administratief slooporder uit voor sloop van de Al-Qa’qa’ Moskee in de buurt Ein Al-Lozeh in Silwan, onder het voorwendsel dat deze zonder vergunning zou zijn gebouwd.

8 november – Een groep Joodse kolonisten blokkeert in al-Khalil/Hebron een aantal Palestijnse journalisten die verslag proberen te doen van de gevechten die zijn uitgebroken na aanvallen van kolonisten op Palestijnen. Israëlische soldaten beschieten de journalisten met traangas en slaan hen.

9 november – Een extremistische joodse kolonist opent vuur op Palestijnse boeren in Nablus op de Westelijke Jordaanoever. De kolonist, afkomstig uit de illegale nederzetting Ma’ale Levona, stapte uit zijn auto met een automatisch geweer en begon op de boeren te schieten, die allemaal wegvluchtten.

9 november – Palestijnse vluchtelingen zitten tussen de meest gemarginaliseerde vluchtelingen, vanwege de Israëlische bezetting, en gebrek aan voorspelde fondsen, volgens Vierde comité.

9 november – Het Israëlische leger is het hoofdkantoor van een Islamitische liefdadigheidsinstelling in Shuyukh ten noordoosten van Hebron binnengevallen en heeft deze geplunderd. De instelling verzorgt educatieve diensten voor meer dan 4000 Palestijnse weeskinderen.

9 november – Op videobeelden die door Ma’an bemachtigd is te zien hoe Israëlische functionarissen de 13 jarige Ahmad Manasra op zeer agressieve wijze ondervragen. De jongen wordt beschuldigd van het neersteken van twee Israëliërs in Oost Jeruzalem.

9 november – Kolonisten nemen Palestijnse landbouwgrond in beslag in het dorp Jalbun. Een horde joodse kolonisten heeft zich een groot stuk gecultiveerd land in Palestijns toegeëigend. Ze haalden het ijzeren hek weg, verjaagden de boeren en zetten hun koeien neer om te grazen.

9 november – SPOEDBERICHT: Shohada straat en Tel Rumeida zijn door het Israëlische leger als ‘’afgesloten militaire zones’’ verklaard en alle internationale mensenrechten activisten zijn uitgewezen; huizen worden bestormd.

10 november – Israëlische bulldozers vernietigen 3 waterbronnen in het dorp Ta’nak, ten westen van Jenin. De bronnen waren eigendom van lokale Palestijnen, Imad Jaradat, Suliman Zyood, en No’man Jaradat. De bronnen waren van groot belang voor de bevolking. Verder werden ook olijfbomen en kassen beschadigd.

10 november – Israël keurt plannen om twee koloniale buitenposten in Ramallah te legaliseren goed, alsmede het bouwen van 2200 huizen. Dit is in strijd met internationaal recht en de Vierde Conventie van Genève.

12 november – Israëlisch Minister van Defensie Moshe Ya’alon wil geul rondom de Gazastrook graven en vullen met water, zodat de Gazastrook een eiland zal worden.

13 november – Palestijnse studenten uit de Gazastrook die een studiebeurs hebben ontvangen van de Turkse overheid om hun universitaire studie af te ronden in Turkije zeggen dat ze mogelijk hun plaatsingen verliezen vanwege de onmogelijkheid te reizen omdat de grensovergangen dichtblijven.

14 november – Israel´s zelfverklaarde `democratische kamp` accepteert stilzwijgend premier Netanyahu´s voorstel om de permanente verblijfsstatus van honderdduizend bewoners van Oost Jeruzalem in te trekken.

14 november – Het Israëlische leger pompt rioolwater in het land van Palestijnse boeren in het dorp Takoe, ten oosten van Bethlehem. Op het land staan olijfboomgaarden.

16 november – Volgens twee speciale VN-rapporteurs voor de mensenrechten maakt Israël zich op de Westelijke Jordaanoever en in bezet Oost-Jeruzalem schuldig aan buitengerechtelijke, willekeurige standrechtelijke executies.

17 november – Tegen VN ‘aanbevelingen’ in houdt Israël drie Palestijnen gevangenen langer dan de maximale periode van 15 dagen in eenzame opsluiting in de Megiddo gevangenis. Het betreft periodes van 1, 3 en 5 maanden. De isoleercellen zijn bovendien te klein en blijven verstoken van zonlicht. Dit meldt een jurist, verbonden aan Palestinian Prisoners Society (PPS).

17 november – Hanan Ashrawi, een hoge ambtenaar van de PLO, heeft maandag premier Netanyahu veroordeeld voor het ‘cynisch exploiteren’ van de dodelijke aanslagen in Parijs vorige week door deze te vergelijken met Palestijnse gewelddaden.
17 november – n Burin mag een gezin met negen kinderen, dat voor inkomsten afhankelijk is van de olijvenoogst, sinds begin 2015 wegens ‘omstandigheden’ hun olijfgaard niet langer betreden omdat deze dichtbij Route 60 ligt, welke van Ramallah naar Nablus loopt. De moeder en haar 22- jarige zoon, die het land toch betraden, zijn urenlang staande gehouden terwijl al hun spullen door de politie werden doorzocht.

17 november – Verschillende Palestijnse werknemers zijn zondagnacht fysiek aangevallen tijdens een Israëlische politie-inval op hun werkplek binnen de bezette gebieden van 1948. Sommigen van hen, die konden ontsnappen aan de inval en terugkeerden naar hun huizen in Jenin, zeiden dat Israëlische politie en grenspolitie ’s nachts plekken aan de buitenrand van Haifa stad bestormden waar werknemers sliepen en enkele van hen inrekenden. Zij zagen dat sommigen van hun vrienden op brute wijze werden geslagen en geschopt door politie en soldaten.

18 november – Dinsdag jl. moesten scholen in Gazastad worden gesloten wegens hevige regenbuien en overstromingen, aldus het ministerie van Onderwijs in Gaza. De overstromingen zijn verergerd door een chronisch gebrek aan brandstof, wat het wegpompen van water bemoeilijkt. Het brandstofgebrek is het gevolg van de 8-jarige Israëlische blokkade van Gaza, die ook de import van machines voor het wegpompen van water en voor rioolwater management bemoeilijkt, welke Gaza nodig heeft om de overstromingen te bestrijden.

18 november – Het Israëlische leger beschiet Palestijnse boeren en huizen in Khan Younis in de Gazastrook en beschiet de Israëlische marine Palestijnse vissers nabij de noordelijke kust van de Gazastrook, waarbij vissersgerei en nabije huizen worden beschadigd. Tevens zaaien Israëlische gevechtsvliegtuigen paniek onder kinderen door schijnaanvallen op de Gazastrook uit te voeren.

18 november – Israëlische troepen arresteren de 31-jarige blinde Palestijnse man Ahmed Abed Rabbo wanneer hij onderweg naar een ziekenhuis de grensovergang in Beit Hanoun probeert over te steken.

18 november – Israëlische troepen beschieten Palestijnse boeren vanuit wachttorens ten oosten van Juhr al-Dik in de Gazastrook.

19 november – Tientallen Palestijnse schoolkinderen lijden onder een aanval met traangasbommen. Vier scholen worden door het Israëlische leger beschoten in al-Khalil. Volgens ooggetuigen breken er rellen uit bij het Abu Rish checkpoint nadat de soldaten met grof geweld de scholen aanvielen met zowel traangasbommen als afvalwater.

20 november – Zo’n 230 Palestijnse schoolkinderen hebben de Israëlische autoriteiten verzocht om hun schooltassen terug te geven. Zij werden hiervan beroofd toen ze in oktober onder detentie werden geplaatst.

20 november – Israëlische soldaten openen het vuur op Palestijnse woningen in het zuiden van de Gazastrook. Israëlische schendingen van het op 26 augustus 2014 overeengekomen staakt-het-vuren zijn aanzienlijk toegenomen.

21 november – Drie Palestijnen waaronder een kind zijn gewond bij Qalqilya. Het 7-jarige meisje wordt neergeschoten door een rubberen kogel in haar rechterooglid , terwijl ze thuis is bij haar familie . Tientallen andere bewoners stikken bijna in traangas afgevuurd door de soldaten tijdens de razzia’s.

21 november – Een groep Israëlische kolonisten sluit zaterdagmiddag de weg tussen tussen Nablus en Jenin en valt alle passerende voertuigen aan. De Israëlische kolonisten stenigen de Palestijnse voertuigen die passeren in de buurt van de door Israëlisch geëvacueerde settlement van Tersala. De aanval van de kolonisten wordt uitgevoerd onder bescherming van Israëlische troepen.

22 november – Het besluit van de zogenoemde Israëlische overheidscoördinator op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook om een enige dagen geleden 1200 vergunningen van inwoners van Hebron in te trekken waardoor zij de sinds 1948 bezette Palestijnse gebieden niet meer kunnen betreden, is een voortzetting van het ‘oude-nieuwe’ beleid teneinde burgers in hun bestaansmiddelen af te knijpen als collectieve strafmaatregel.

Het Israëlische regime heeft een plan goedgekeurd om vijf steden te ontwikkelen in een gebied in de zuidelijke Negev woestijn dat door bedoeïenen wordt bewoond. Het Israëlische regime vernietigt in toenemende mate Palestijnse huizen in de Negev woestijn. De Palestijnse bedoeïenen weigeren hun land te verlaten.

22 november – Opnieuw is de Islamitische liefdadigheidsbeweging ICS in Shiok in het district Hebron doelwit geworden van invallen door Israëlische troepen. Met veel geweld, waaronder het opblazen van deuren, zijn diverse aan deze groep gelieerde bewoners meegenomen voor ondervraging. Woningen werden geplunderd waarbij inboedel, telefoons en computers werden meegenomen.

22 november – Palestijnse woningen in Hebron (Wadi al-Hussein, Wadi al-Nasara, al-Kasara en Kiryat Arba) werden door met stenen gooiende kolonisten veelvuldig bedreigd en aangevallen. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft een video vrijgegeven waarop is te zien dat deze aanvallen vijf achtereenvolgende dagen duren, zonder ingrijpen van aanwezig Israëlische soldaten. B’Tselem spreekt van een ‘extreem voorbeeld van ongelijke behandeling’.

22 november – Leden van de internationale mensenrechtenbeweging ISM werden op 22 november 2015 in Tel Rumeida in Hebron voor de derde keer in korte tijd door Israëlische politie uit hun huis gezet.

22 november – Kolonisten hebben geprobeerd een middelbare school in Burin, ten zuiden van Nablus, binnen te vallen en bekogelden deze met stenen en flessen. Bewoners van Burin verzamelden zich om de kolonisten tegen te houden maar werden aangevallen door Israëlische troepen, waarop rellen uitbraken. Er werd met scherpe en rubber beklede kogels geschoten. Er zijn geen gewonden gemeld.

24 november – Vijftien gemaskerde kolonisten uit de nederzetting Yitzhar bij Burin, ten zuiden van Nablus overvallen een olijvenboomgaard, onder stilzwijgend toezicht van de veiligheidsdienst van de nederzetting. Zij verjagen vier Palestijnen en twee buitenlanders die met de oogst bezig waren.

24 november – Ongeveer 3.500 patienten in de Gazastrook wachten met spanning op de opening van de grensovergang Rafah tussen de Gazastrook en Egypte, zodat zij voor medische behandeling naar het buitenland kunnen reizen. Rafah is sinds het begin van dit jaar nog maar 19 dagen open geweest.

25 november – De Israëlische overheid heeft een plan goedgekeurd om ‘Jewish-only’ nederzettingen in de Negev regio te bouwen waarbij Israëlische-Palestijnse burgers uit hun dorpen worden gezet.

26 november – Israëlische bezettingstroepen confisceren 8 bussen van het transportbedrijf Tamimi in Nablus.

26 november – Het Israëlische parlement heeft een wet goedgekeurd om kinderen onder de 14 gevangenisstraffen te kunnen geven. Ondertussen beginnen het Palestijnse Ministerie van Onderwijs en Hoger Onderwijs en het Palestijnse Gevangenencomité een internationale campagne voor de vrijlating van Palestijnse minderjarige gevangenen.

27 november – De Israëlische bezettingsautoriteiten hebben besloten dat patiënten die naar Israël komen voor medische behandeling voortaan begeleid dienen de worden door personen van 55 jaar of ouder. Het directe effect hiervan is dat veel patiënten en met name kinderen hierdoor moeilijker toegang tot behandeling zullen krijgen omdat zij zich niet mogen laten begeleiden door ouders of andere naaste familie jonger dan 55 jaar. Volgens Maher Shamiya, algemeen directeur van het bureau van de minister van Gezondheid, gaat het meestal om patiënten met tumoren uit de bezette gebieden, van wie de begeleiding te zwaar is voor oudere personen.

27 november – Video uit 2012 waarop te zien is hoe Israëlische troepen een hond gebruiken om een Palestijnse jongere aan te vallen en te verwonden tijdens een protest tegen de bezetting. Honden worden vaak ingezet tegen ongewapende burgers, waaronder kinderen. De Palestijnse mensenrechtengroep Al-Haq en Nederlandse advocaten roepen Nederland op om de export naar Israël van tientallen honden voor militaire en politiedoeleinden onmiddellijk stop te zetten.
29 november – Meerdere Palestijnse families zijn dakloos geworden nadat het Israëlische bezettingsleger een rij woontenten tegen de grond sloeg in de Jordaan vallei ten oosten van de bezette Westelijke Jordaanoever. De tenten waren door de Rode Halve Maan geschonken om de dakloze families onderdak aan te bieden.

29 november – Het Israëlische leger doet een inval bij populaire Palestijnse radiostation Radio Dream al-Khalil. De uitzendapparatuur werd in beslag genomen en het station uit de lucht gehaald. Volgens het leger wordt het radiostation gesloten vanwege ‘’ophitsing’’. Dit is al het 3e radiostation op de Westelijke Jordaanoever dat door Israël uit de lucht wordt gehaald.

30 november – Israëlisch hek scheidt lammetjes van hun moeders in de Westelijke Jordaanoever.

December

1 december – 17 Palestijnse gevangenen in de Ramla gevangenis verkeren in een ernstige medische conditie.

1 december – Er zijn meer dan 900 Palestijnen gekidnapt door Israël in november.

1 december – De Secretaris Generaal van de Nationale Christelijke Coalitie van het Heilige Land, Dmitri Diliani, heeft gezegd dat de extremistische joodse Lahava organisatie uitdrijving van Christenen uit Palestina eist.

1 december – Israëlische troepen hebben waterpompen van Palestijnen geconfisceerd in de noordelijke Jordaan Vallei, een paar maanden nadat er ook huizen zijn gesloopt in dit gebied. Evacuatie- en slooporders zijn uitgegeven aan 30 families in het dorp.

1 december – De gemeente van bezet Jeruzalem heeft stevige boetes uitgedeeld aan 70 Palestijnse winkeleigenaren in het dorp Al-Tur.

1 december – Nabil Idrissi (68) uit Jeruzalem werd gedwongen zijn toilet van zijn huis te slopen om daarmee te voorkomen dat hij 30,000 shekels boete aan de Israëlische overheid moest betalen. Het gerechtshof bepaalde dat zelfs wanneer het toilet gesloopt is de boete geldig blijft.

2 december – Israëlische soldaten hebben 2 traangasbommen afgevuurd in het al-Makassed ziekenhuis in at-Tour, te bezet Jeruzalem waarbij vele Palestijnen inclusief patiënten te lijden hadden van het effect van traangasinhalatie. Het ziekenhuis was sinds oktober tenminste 6 keer doelwit van Israëlische invallen.

2 december – Israëlische soldaten hebben de Hanbali moskee in Nablus ontheiligd toen ze inbraken en met hun laarzen de moskee bestormden.

2 december – Het aantal Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen is gestegen tot 7 duizend mannelijke en vrouwelijke gevangenen, terwijl het aantal dat gearresteerd is sinds afgelopen oktober de 2400 overstegen is. Meer dan 420 gevangenen zijn minderjarig, waarvan een aantal gewond zijn vanwege geweervuur van het Israëlische leger tijdens hun arrestatie. Gevangen lijden ook onder het veelvuldig doorzoeken van hun cellen, onverwacht en laat in de avond. Meestal gaan deze acties gepaard met geweld, geestelijke mishandeling, provocatie en het confisceren van elektrische apparatuur en persoonlijke bezittingen.

2 december – De Israëlische Bezettingsautoriteit heeft 244 dunums Palestijns land in de dorpen Sourif and Jebaa (al-Khalil) geconfisceerd.

2 december – Een oudere Palestijnse vrouw raakte ernstig gewond door Israëlisch geweervuur terwijl ze op haar landbouwgrond liep nabij het grensgebied ten oosten van het vluchtelingenkamp al-Bureij in de Gazastrook.

3 december – De Israëlische Bezettingsautoriteit confisceert Europees hulpgeld dat voor Palestijnen bestemd was in de noordelijke Jordaan Vallei. Ook namen ze tientallen tenten in beslag die gedoneerd waren aan de inwoners door de EU nadat Israël hun huizen vernietigd had.

4 december – 40 gehandicapte Palestinijnse gevangenen lijden in Israëlische gevangenissen.

4 december – ongeveer 1,160 joodse kolonisten en inlichtingenofficieren hebben de al-Aqsa Moskee ontheiligd afgelopen november.

6 december – Tientallen Palestijnse schoolkinderen leden onder ernstige traangasinhalatie in Hebron toen Israëlische troepen traangasbommen afschoten in verschillende scholen.

6 december – Israëlische troepen hebben constructie materiaal geconfisceerd van een huizenprocject dat in ontwikkeling is, gesponsord door de UN in het al-Tabban district te Masafir Yatta, al-Khalil.

7 december – Een Israëlische militaire rechtbank heeft een lid van de ‘Palestinian Legislative Council’ (PLC) Khalida Jarrar tot 15 maanden gevanenisstraf veroordeeld. Jarrar was gearresteerd door Israëlische bezettingstroepen in haar huis in al-Bireh, in de Westelijke Jordaanoever op 2 april 2015 and onder administratieve detentiie vastgehouden vanwege “secret material”.

7 december – Slechts 7 procent van de bouwvergunningen die zijn uitgegeven in Jeruzalem de afgelopen jaren is naar Palestijnse wijken gegaan waar 40% van de stadsbevolking leeft, aldus statistieken van Haaretz.

8 december – Een Palestijnse boer is, terwijl hij op zijn land in Al Faraheen – Khan Yunis aan het werk was, in zijn been geschoten door een Israëlische ‘sniper’.

8 december – De Israëlische minister van justitie Ayelet Shaked heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend welke de overheid bevoegdheden verschaft om huizen in beslag te nemen van Palestijnen die beschuldigd worden van het uitvoeren van steekpartijen of ‘car-ramming attacks’ in aanvulling op de sloop van de huizen.

8 december – De Israëlische minister van veiligheid, Gilad Erdan, heeft goedgekeurd dat Israëlische veiligheidsofficieren en bodyguards ten alle tijden wapens mogen dragen. Daarbovenop worden de restricties op bewapening van Israëlische kolonisten verzacht.

8 december – Het comité van gevangenenzaken zegt dat Israëlische gevangenenbewakers de zieke gedetineerde Palestijnse Wasim Marouf hebben mishandeld door zijn lichaam met sigaretten te bewerken waardoor hij 28 brandplekken verspreid over zijn lichaam had.

8 december – De Israëlische minister van buitenlandse zaken heeft gezegd dat zes Europese landen geen projecten meer kunnen uitvoeren in de Palestijnse gebieden vanwege hun betrokkenheid bij het labelen van producten uit Israëlische nederzettingen.

9 december – Israëlische militaire bulldozers hebben een Palestijnse olijven- en limoenenplantage vernield in het dorp Shufa.

9 december – De Israëlische bezettingsautoriteit heeft abrubt de het U.N. systeem voor de distributie van cement voor de burgerbevolking van de Gazastrook verbannen, ingaande vanaf 3 december. Meer dan 30.000 Palestijnen zullen verstoken zijn van de benodigde hoeveelheden cement, aldus het Palestijnse ministerie van ecomische zaken.

10 december – Een groep van Israëlische extremisten hebben Palestijnse kinderen belet naar school te gaan in Hebron. Kinderen in de leeftijd van 7 tot 16 die naar de Qurtuba school gaan worden vaak lastig gevallen door kolonisten in de buurt omdat de school in de buurt ligt van de illegale Israëlische nederzetting Beit Hadassah in het centrum van Hebron.[

10 december – Een extremistische joodse organisatie heeft Israëlische ‘right-wing’ activisten uitgenodigd om mee te doen aan een rally die oproept voor de afbraak van de Dome of the Rock.

10 december – Israëlische soldaten hebben een Palestijns huis bezet om een militaire basis op te zetten in Al Khalil, Ze braken in door een raam in te slaan in de deur, namen de sleutel af en bevalen de familie naar de derde verdieping te verhuizen. De soldaten hadden geen papieren om hun inval uit te leggen of te rechtvaardigen en gaven geen uitleg aan de familie.

10 december – Een totaal van 400 Israëlishe checkpoints verspreid over de Westelijke Jordaanoever en bezet Jeruzalem hebben Palestijnse steden en dorpen verdeeld. De installatie van checkpoints in de bezette Palestijnse gebieden is onderdeel van een Israëlisch voorafgepland beleid van collectieve straffen met als doel Palestijnen hard aan te pakken en om hun bewegingsvrijheid aan banden te leggen van en naar de bezette Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.

11 december – De Israëlische burgeradministratie heeft Palestijns land in privé bezit in de bezette Westelijke Jordaanoever aangeduid als “state land”, de eerste van zo’n aanduiding sinds 2014 volgens een Israëlische ‘watchdog’. Peace Now rapporteerde dat meer dan 6,000 dunams Palestijns land officieel de naam “state land” heeft gekregen sinds Benjamin Netanyahu aantreden als president.

12 december – Israëlishce troepen hebben een inval gedaan in een wetenschappelijke bibliotheek in Ramallah waarbij onder andere computers werden geconfisceerd.

12 december – Het Comité van District Planning en Bouw in bezet Jeruzalem heeft recentelijk de bouw van 82 huis units goedgekeurd als onderdeel van een twee-fase plan in de Shuafat buurt nabij de Oude Stad.

14 december – Israëlische kolonisten van de illegale nederzetting Maskiyaot hebben honden vrijgelaten op de Palestijnse herder Rami Daraghmeh (18) in de noordelijke Jordaan Vallei waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn voet.

14 december – Video: Israëlische kolonisten laten een ‘Muhammad is dead’ lied door de straten galmen en gooien stenen naar Palestijnen.

14 december – Israëlische troepen hebben de Rode Kruis medewerker Muhamamd Abu Jumaiza gevangen genomen bij de Erez grensovergang tussen de Gazastrook en Israël, ondanks het feit dat de man een vergunning had voor 3 maanden om Israël binnen te komen.

14 december – In de laatste 3 maanden hebben de Israëlische autoriteiten 105 aanklachten ingediend tegen Palestijnse bloggers for “online opstokerij”, tegenover 50 aanklachten in de eerste 6 maanden van 2015.

15 december – De Israëlische bezettingsautoriteiten zijn begonnen met het bewapenen van ultra-orthodoxe joden volgend op de recentelijke golf van ‘aanvallen’ in Israël.

15 december – Israëlische soldaten openen het vuur op verschillende boeren op hun land ten oosten van Deir al-Balah, in de Gazastrook.

15 december – Israëlische troepen hebben voor de 12e opeenvolgende dag de hoofdtoegang van het dorp Aboud afgesloten.

15 december – Israëlische bedrijven geven miljoenen shekels aan nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.

16 december – De Palestijns-Canadese kunstenaar Rehab Nazzal, wiens kunst thema’s en ervaringen van Palestijnse politiek gevangenen en buitengerechtelijke executies aan de orde stelt, werd in zijn voet geschoten door het Israëlische leger toen hij in Bethlehem aan het fotografren was.

16 december – Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman heeft een campagne opgezet om op te roepen Haneen Zoabi uit de Knesset te zetten.

16 december – Voor het derde jaar op rij kunnen de boeren uit de Gazastrook hun bloemen niet exporteren naar de Europese markt vanwege Israëlische restricties.

16 december – Het Israëlische leger introduceert een nieuw system van identificatie nummers voor de 30,000 Palestijnse inwoners van het afgezette H2 district dat 20 procent van Hebron omvat inclusief Shuhada Street en een aantal Israëlische nederzettingen. De overige 80 procent van de stad valt onder de jurisprudentie van de Palestijnse autoriteit.

16 december – Israëlische politietroepen hebben werkers tegengehouden een lekkage te repareren in de Al-Aqsa moskee en dreigden de werkers gevangen te nemen.

16 december – Israëlische troepen hebben de Palestijnse radiojournalist, Bara Abdullah Hamdan (19), uit Bethlehem gevangen genomen.

16 december – Voor het eerst is het Israëlische regime begonnen met het uitgeven van ‘adminstratieve uitwijzingsorders’ voor Palestijnse tieners in bezet Jeruzalem. De nieuwe administratieve uitwijzingsorders zou een massa deportatie kunnen faciliteren van Palestijnen uit hun huizen in bezet Jeruzalem.

16 december – Drie Palestijnse boeren raakten gewond door geweervuur van Israelische tank beschietingen ten oosten van Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook.

16 december – Joodse kolonisten hebben Palestijnen aangevallen in Yabad en nabijgelegen dorpen van Jenin en organiseerden een mars waarbij werd opgeroepen Arabieren te doden.

17 december – De Israëlische bouw en planning commissie in West Jeruzalem heeft een plan goedgekeurd om 891 huizenunits in de nederzetting Gilo in de Westelijke Jordaanoever te bouwen.

17 december – Qalandia Media Center heeft een video vrijgegeven waarop te zien is dat zwaarbewapende Israëlische soldaten geld hebben gestolen van een Palestijnse winkel in het vluchtelingenkamp Qalandia in bezet Jeruzalem.

17 december – Israëlische troepen hebben slooporders uitgegeven aan 300 families in het dorp Ithna vanwege ontbrekende constructievergunningen.

18 december – Verschillende Israëlische bulldozers hebben land in de Gazastrook gelijkgemaakt en schoten op Palestijnen waarbij 3 mensen gewond raakten.

18 december – Een Israëlische kolonist doet een poging om 3 Palestijnen te overrijden in de buurt van Beit Ummar. Israëlische soldaten die in de buurt waren deden niets om de man een halt toe te roepen.

18 december – Israëlische troepen fouilleren alle volwassen en jonge mannen en bijna alle volwassen vrouwen en doorzoeken de tassen van diverse vrouwelijke studenten die de Ziad Jaber school in al-Khalil/Hebron passeren.

18 december – Israël geeft een slooporder af aan de kleuterschool van de Badu Ka’abne Bedoeïnen gemeenschap in de Jordaan Vallei.

18 december – Israëlische soldaten vallen Palestijnen lastig en vallen hen aan. Ook sluiten ze wegen af in de omgeving van Yabad. Dit voor de derde opeenvolgende dag.

18 december – Journalist Martin Lejeune onthult dat de Israëlische Israëlische overheidsmedia files bijhoudt van journalisten die kritiek uiten op de Israëlische bezetting.

20 december – Israëlische bezettingstroepen bestormen 2 scholen in al-Khalil, waarbij ze onrust verspreiden onder schoolkinderen.

20 december – Twee Palestijnse gevangenen zijn onderworpen aan voorbedachte medische nalatigheid in Israëlische gevangenissen. Het gaat om de 53-jarige gedetineerde Nizar Zaydan, die al 8 maanden wacht op een urgente catheterisatie. Een andere gevangene, Muhammad Kassem al-Areda, 35, heeft al meer dan een jaar last van hevige pijn op de borst en ernstige ademhalingsmoeilijkheden inclusief problemen met zijn ogen en heeft geen medische behandeling ontvangen, zelfs niet toen hij was overgebracht naar een ziekenhuis.

21 december – Onafhankelijke experts van de United Nations hebben hun diepe bezorgdheid geuit over rapportages dat mensenrechtenactivisten slachtoffer worden van gewelddadigheden, pesterijen, arrestaties, detentie en doodsbedreigingen, vooral in Hebron.

23 december – Voor de derde dag op rij hebben Israëlische vliegtuigen landbouwgewassen bespoten met pesticides in de Gazastrook waarbij de helft van de gewassen vernietigd zijn.

23 december – UNRWA: De helft van de bevolking in Gaza kampt momenteel met voedseltekorten. 47% van Palestijnse huishoudens in de Gazastrook hadden in 2014 te maken met onzekerheid over voedsel, met een stijging van 2% in 2015.

23 december – Israëlische kolonisten hebben Palestijns land nabij Hebron laten overstromen met afvalwaterwater.

23 december – Kolonisten hebben traangasbommen gegooid in een Palestijns huis waarbij de familie inclusief een baby van 9 maanden veel last ondervonden vanwege traangasinhalatie. De zinnen “wraak” en “hallo van de gevangenen van Zion” werden op de muren gespoten in Hebreeuws.

24 december – Een Israëlische verpleger tweet: Medische veldmedewerkers geven geen hulp aan (zoals hij het noemde terroristen) en hij verklaarde dat hij in Hebron hulp verleende aan gewonde Israëliërs maar ondanks dat de ‘terroristen’ zwaarder gewond waren hij hen niet hielp.

24 december – De Joodse “Price Tag” gang heeft geprobeerd een nieuwe weerzinwekkende midaad te plegen in het dorp Beitillu nabij Ramallah die gelijk is aan de misdaad die het leven kostte van de al-Dawabsheh familie in Duma in de Westelijke Jordaanoever.

26 december – Palestijnse activisten en families van anti-bezettingsactivisten hebben de Israëlische bezetting verweten hun kinderen te executeren en hun organen te stelen nadat hun lichamen voor weken worden vastgehouden.

27 december – Een 23 jarig Palestijns meisje werd door Joodse kolonisten aangevallen in Jeruzalem terwijl ze in haar auto zat waarbij ze een verwonding aan haar nek en een trauma opliep. De kolonisten probeerden haar te kidnappen.

29 december – De Israëlische beruchte kolonist Baruch Marzel heeft het 7-jarige meisje Dania Abu Ramlia aangevallen nabij een militaire checkpoint ten zuiden van al-Khalil.

29 december – Israëlische bezettingstroepen hebben een inval gedaan in het Ahrar Centrum voor Gevangenen Studies en Mensenrechten te Nablus.

29 december – De Israëlische bezettingsautoriteteit heeft 500 dunums land geconfisceerd tussen de dorpen Jurish en Qusra nabij Nablus.

28 december – Statistieken: 142 Palestijnse dodelijke slachtoffers, 15,000 gewonden in drie maanden.

31 december – Israël heeft nieuwe regels opgelegd aangaande trucks die goederen naar de Gazastrook vervoeren door de Kerem Shalom overgang, de enige commerciële grenspost met het bezette gebied. De Israëlische politie heeft een nieuw checkpoint opgezet bij de ingang van de grenspost en ze zagen erop toe dat de lading van iedere truck niet de 36 ton zou overschrijden. De eerder vastgestelde limiet was 40 ton.

31 december – Een boek over een liefdesrelatie tussen een joodse vrouw en een Palestijnse man wordt verboden op Israëlische scholen, naar wat men zegt omdat dit huwelijken tussen joden en niet-joden aan zou kunnen moedigen.

31 december – De Palestijnse circusschooltrainer Mohammed Abu Sakha is op 14 december gearresteerd door het Israëlische leger bij het Zaatara Checkpoint terwijl hij met een taxi vanaf zijn huis in Jenin naar zijn werk in Ramallah ging om te assisteren bij een concert. Op 22 december is hij door een militaire rechtbank in ‘administratieve detentie’ geplaatst.

Staat van Beleg

Bekijk de lijst van december online (Engels/English).

Download de lijst als PDF-bestand (Engels/English).

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.