Overzicht maart 2016

Overzicht maart 2016

maartnl

De maand maart 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 564 te rapporteren (en nog 149 rapporten). (English text here)

De lente is net aangevangen en de temperaturen beginnen al te stijgen in Palestina. Er ligt een warme lange zomer in het verschiet voor de Palestijnen. Wanneer we stilstaan bij lange hete zomers dan is water het eerste waar je aan denkt, een erg belangrijk basisrecht voor mensen. Dit basisrecht wordt erkend in de internationale wetgeving middels diverse internationale documenten, inclusief internationale mensenrechtenverdragen, verklaringen en andere maatstaven. De meest duidelijke defenitie van het recht van mensen op water is uitgegeven door de ‘United Nations Committee on Economic, Social and Cultural Rights’:

Het recht van mensen op water is het recht van iedereen op voldoende, veilig, acceptabel, fysiek bereikbaar, en betaalbaar water voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik”.

Behoorlijk alarmerend zijn de recente bevindingen over verontreinigd drinkwater in de Gazastrook. Zoals we in een artikel van Mondoweiss d.d. 22 maart 2016, op de dag van Wereld Waterdag, kunnen lezen is volgens de Palestijnse Autoriteiten vijfenveertig procent van het water dat verwerkt wordt in ontziltingsinstallaties verontreinigd. Vijfennegentig procent van de 1.8 miljoen inwoners van de Gazastrook is afhankelijk van dit verontreinigde water.

In 2012 waarschuwde de Verenigde Naties ervoor dat de Gazastrook geconfronteerd werd met een water- en sanitaire crisis vanwege Israël’s blokkade op de strook aan de Middelandse Zee. Al het water dat uitkomt in leidingen naar huizen van bewoners komt van één aquifer. Zesennegentig procent van de reserves is onveilig voor menselijke consumptie. Een overmatige extractie van deze aquifer en het binnendringen van zeewater, tezamen met de infiltratie van landbouwmest en onbehandeld rioolwater, hebben geresulteerd in hoeveelheden van chloride- en nitraat tot driemaal door de Wereld Gezondeids Organisatie (WHO) aanbevolen maatstaven.

Gaza’s water is niet alleen gevaarlijk om te drinken maar het stroomt ook vaak niet uit de kraan. De gemiddelde waterconsumptie per persoon per dag is 80 liter, behoorlijk wat minder dan de WHO minimum standaard van 100. En van die 100 liter is het meeste ongeschikt voor menselijke consumptie.

Naast de beperkte toegankelijkheid tot veilig drinkwater is de infrastructuur in vele gebieden ook gebrekkig. In totaal drieëentwintig procent van de inwoners van de Gazastrook hebben ook geen sanitatie voorzieningen. Kinderen hebben constant aanvallen van buikkramp en ernstige diarree. Men vermoedt dat deze ziektes gerelateerd zijn aan de slechte waterkwaliteit en van het rioolwater dat door de straten stroomt.

Het aanschaffen van dure tanks met schoon water is onbetaalbaar. De mensen die zich schoon water kunnen veroorloven geven eenderde van hun inkomen uit aan water volgens de ‘water advocacy group E-WASH’.

De sinds 2007 door Israël opgelegde blokkade op de Gazastrook heeft het herstel en de ontwikkeling van de water- en sanitatiesector ernstig belemmerd waarbij meer dan zesentachtig procent herstelprojecten werden vertraagd en verhinderd vanwege het ontbreken van materialen, volgens Gaza’s gemeentewatervoorziening.

De ‘Jerusalem Post’ van 17 maart 2016 vermeldde dat Gaza’s rioolwatercrisis een tikkende tijdbom is voor Israël. Gidon Bromberg, oprichter en directeur voor Israël van ‘EcoPeace’, vertelde aan de Jerusalem Post dat ondanks de aanwezigheid van een zuiveringsinstallatie voor rioolwater in de Gazastrook deze niet genoeg elektriciteit heeft om te kunnen werken. Dit betekent dat ongeveer 90 miljoen liter onbewerkt rioolwater in de Middellandse Zee stroomt op een dagelijkse basis, alsook in de ondergrondse aquifers. Dit heeft ernstige consequenties voor Israël en Egypte, met name de mensen die dichtbij de Gazastrook wonen zullen het meest worden getroffen wanneer ziektes zoals cholera of tyfus uitbreken en het drinkwater van die regio besmet raakt.

De wereld was goed geïnformeerd over de watercrisis in de Gazastrook. De laatste waarschuwing werd gemaakt in een persbericht van de Verenigde Naties naar aanleiding van het ‘World Water Forum’ van 12 april 2015 waarin de volgende opmerking werd gemaakt met betrekking tot de watercrisis in Palestina: “Watergebruik is een terrein waarbij beperkte samenwerking mogelijk is geweest tussen Israëliërs, Jordaniërs en Palestijnen. Toch zou een meer gelijkwaardige distributie van water tussen Palestijnen en Israëliërs in de bezette Westelijke Jordaanoever een belangrijke maatregel kunnen zijn waarbij vertrouwen wordt opgewekt in de zorgwekkende huidige situatie. De watercrisis in de Gazastrook is inmiddels verergerd binnen een al hopeloze situatie. Er is een urgente behoefte om infrastructuurprojecten te bespoedigen, inclusief een ontziltingsinstallatie om de chronische watertekorten in het gebied aan te pakken.”
Een jaar geleden werd er al gesproken over een hopeloze situatie en sindsdien is de situatie nog meer verslechterd!

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.