Overzicht april 2016

Overzicht april 2016

april4

De maand april 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 568 te rapporteren (en nog 125 rapporten).

(English text here)

Iedere maand focussen we op een opmerkelijke schending of incident of een schending welke veel voorkwam gedurende de maand waarover gerapporteerd wordt. Deze maand lazen we in een artikel van WAFA (Israeli Forces Chase Down Palestinian Sepherds, Seize 120 Sheep)  dat Israëlische troepen het voorzien hadden op Palestijnse herders in het Masafer Yatta gebied in het zuiden van Hebron en dat er 120 schapen in beslag werden genomen. Hoe vreemd dit in onze oren klinkt, de herders van Masafer Yatta moeten deze schendingen op een regelmatige basis doorstaan.

Masafer Yatta, een verzameling van ongeveer 19 gehuchten, is gesitueerd in gebied C van de Westelijke Jordaanoever, en is onder volledige Israëlische administratieve en militaire controle. Het gebied, dat ook ‘Firing Zone 918’ wordt genoemd is onderhevig aan herhaaldelijke Israëlische schendingen door kolonisten en soldaten die zijn gericht op de eerste levensbehoeften, hun vee. Het gebied steunt enorm op boerenbedrijven en is vaak doelwit van herhaaldelijke Israëlische aanvallen, inclusief de sloop van stallen en woningen. Door dit artikel van Electronic Intifada van 16 maart 2015: In photos: Defying Israel’s demolition orders in the South Hebron Hills en een ‘info-sheet’ van ‘The Assocation for Civil Rights in Israel’ met een update tot 21 februari 2016  krijgt u een indruk van de dagelijkse strijd die de landeigenaren, boeren en schaapherders van Masafer Yatta moeten voeren.

Family of Fadel Hamamdi gathered in their home. The caves are usually divided into three areas: a living area, a storage and cooking area, and one for livestock in winter.
Family of Fadel Hamamdi gathered in their home. The caves are usually divided into three areas: a living area, a storage and cooking area, and one for livestock in winter.

De grotbewoners van Masafer Yatta, foto: Elloise Bollack/Al Jazeera

Deze gemeenschappen van boeren en schaapherders zijn niet de enige slachtoffers van de bijna dagelijkse schendingen door Israëlische troepen en kolonisten. Palestijnse boeren wier land grenst aan een door Israël opgelegde bufferzone aan de grens met de Gazastrook zijn onderhevig aan bijna dagelijks geweervuur of de dreiging van geweervuur van Israëlische troepen die hen vaak belemmeren hun gewassen te bewerken, aldus documentatie van mensenrechtengroepen.

Om een beter beeld te krijgen van de omvang van schendingen tegen deze kwetsbare groepen van boeren, schaapherders en vissers, die worstelen voor hun broodwinning zonder bescherming van hun overheid, hebben we besloten om alle links naar artikelen te verzamelen over de laatste 10 maanden* De uitkomst was stuitend: 415 incidenten! (Bekijk de lijst)

Deze schendingen houden in:

  • Belemmering in het bewerken van land en gewassen
  • Inname van landbouwgrond
  • Beschieten , zelfs doden/aanvallen/lastigvallen/arresteren van boeren, schaapherders inclusief hun vee en vissers.
  • Het slopen van landbouwstructuren, woningen, stallen, waterbronnen inclusief door EU gefinancierde faciliteiten
    Inname van landbouwmachines

* De uitkomst is gebaseerd op bevindingen via onze maandelijkse rapportages en geven geen volledig beeld van de schendingen tegen deze groepen. Ten eerste omdat niet alle schendingen worden verslagen door de media en ten tweede omdat andere schendingen, zoals de grotere landinnames voor uitbreiding middels illegale nederzettingen, niet zijn opgenomen. Deze verliezen van land zijn ook verliezen van landbouwgrond. Niet alle schendingen van watervervuiling zijn opgenomen omdat bij deze schendingen meer groepen mensen benadeeld worden. Ook zijn niet alle gevallen van collectieve straffen, zoals het afsluiten van dorpen, opgenomen waardoor ook boeren benadeeld worden omdat ze hun landbouwgrond niet kunnen bereiken. Laten we ook de restricties op het vissen niet vergeten vanwege de ingestelde viszone.

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.