Overzicht mei 2016

Overzicht mei 2016

fotomei2016

De maand mei 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 638 te rapporteren (en nog 109 rapporten).

Iedere maand proberen we weer een ander aspect van de bezetting van Palestina uit te lichten. In de maand mei bezocht een teamlid van Staat van Beleg de Westelijke Jordaanoever, waaronder de stad Hebron. Zij maakte een kort verslag met haar bevindingen en aanvullende informatie van haar bezoek aan Shuhada Street in Hebron (zie bovenstaande foto).

(English text here)

Hebron is een Palestijnse stad waar sinds 2002 het Israëlische leger de controle heeft. Een stad waar 160.000 Palestijnen wonen die geterroriseerd worden door zo’n 600 kolonisten en 2000 Israëlische soldaten.

Hoe is het zover gekomen? Hiervoor zijn  twee oorzaken aan te wijzen. Als eerste het bloedbad dat de extremistische kolonist Baruch Goldstein in 1994 aanrichtte toen hij in de Ibrahimi moskee in het wilde weg begon te schieten op biddende moslims en daarbij tientallen moslims vermoordde en nog meer verwondde.  Ten tweede de sluiting door het Israëlische leger van de drukstbezochtste winkelstraat van de hele Westelijke Jordaanoever, Shuhadastraat. Circa 600 Israëlische kolonisten bezetten een deel van de oude stad van Hebron en krijgen ‘bescherming’ van circa 2000 Israëlische soldaten. Alle winkels zijn door het leger gesloten en de straat en een aantal zijstraten zijn voor de Palestijnen verboden gebied. Overal zijn checkpoints en blokkades zoals je op de foto ziet (rechts op de foto staat een soldaat in een controlepost gemaakt van blokken beton beschilderd met de Israëlische vlag). Verder kun je op de foto zien dat de straat uitgestorven is. Als toerist mag je er komen, af en toe zie je soldaten  lopen of staan. Er rijdt een auto met hoge snelheid voorbij, een kolonist! Voor de rest is het er doodstil. Aan de muur hangen een paar posters. Ik kijk erop en zie een foto met daarop het gezicht van een vermoedelijke dader van de aanslag op het Palestijnse gezin Dawabshe in juni 2015, waarbij de moeder, vader en de baby van achttien maanden om het leven komen en het zoontje van vier jaar als enige overlevende voor de rest van zijn leven met erge brandwonden zal moeten leven. De posters roepen op tot vrijlating van deze terrorist en suggereren dat hij harder wordt gestraft dan Palestijnen die zoiets doen.  Deze poster zegt meer dan duizend woorden over de moraal van deze kolonisten. 

We spreken mensen, waaronder Shadi. Zijn huis bevindt zich naast huizen die bezet worden door kolonisten. Zijn buren zijn weggepest of zo bedreigd dat ze niet meer in hun huis durven blijven. Vervolgens komt een kolonistenfamilie hun huis bezetten en overnemen. Daarna zijn de volgende huizen aan de beurt. Shadi heeft vijf kleine dochtertjes. Op een avond klimt een kolonist op het dak van zijn huis en gooit door het raam dat een stukje open staat, een brandbom naar binnen en verwondt het dochtertje dat er ligt te slapen.  Een litteken op haar gezichtje zal iedereen haar hele leven lang aan dit incident blijven herinneren. 

illustratie_mei_small

Boven op het dak van het huis van Shadi waar het hekwerk en het scheermesdraad de kolonisten moet tegenhouden

In Hebron is goed te zien hoe de militaire bezetting zijn werk doet en hoe dit de stad totaal ontwricht. Niet alleen vanwege de beperkte bewegingsvrijheid of het geweld van de extremistische kolonisten maar ook vanwege de checkpoints waar de Palestijnen wel door mogen en moeten om bijvoorbeeld bij de Ibrahimi moskee te komen. Bij deze checkpoints vallen regelmatig dodelijke slachtoffers omdat soldaten bij de minste verdenking met scherp schieten en Palestijnen buitengerechtelijk executeren. Ook het sluiten van Shuhadastreet heeft grote economische gevolgen. Vooral de mensen die leven en wonen in het oude gedeelte van de stad hebben iedere dag te maken met de effecten die de bezetting heeft op hun economische en sociale leven.  En niet te vergeten de kinderen die hier opgroeien en iedere dag langs checkpoints naar school moeten en vaak te maken krijgen met geweld van kolonisten tot en met traangasaanvallen van het leger. 

Een bezoek aan Hebron is altijd een heftige ervaring. Wat ik heel goed voelde was de veiligheid die de kolonisten ervaren met op elke hoek een soldaat en tevens de ontzettende onveiligheid die Palestijnen moeten voelen. Sinds oktober 2015 zijn er 57 Palestijnen gedood door Israëlische politie/leger in Hebron. 

Wil je het ook eens zien, bekijk dan onderstaande documentaire ‘This is my land, Hebron’. Engels gesproken en Nederlands ondertiteld (in 4 delen).

https://www.youtube.com/watch?v=OWqWwtCVLtg

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.