Overzicht juni 2016

Overzicht juni 2016

juniSvBNL

De maand juni 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 590 te rapporteren (en nog 123 rapporten).

We hebben nu een jaar gewerkt aan dit archief en we zijn getuige geweest van een schokkend aantal mensenrechtenschendingen en slachtoffers van de bezetting. In de periode van oktober 2015 – maart 2016 konden we een grote stijging in het aantal standrechtelijke executies waarnemen, gevolgd op vermeende steekpogingen. Veel van deze slachtoffers vielen in en rondom Hebron Stad, die door de Israëlische autoriteiten het laatste jaar bijna volledig afgesloten is. Mensenrechtenactivisten en toezichthouders zijn door de bezettingstroepen verdreven en lokale radiostations werden gesloten. Een gevaarlijke ontwikkeling!

(English text here)

Sinds het begin van april 2016 namen de steekpogingen af. Maar het doden stopte niet! Op bovenstaande foto (fotograaf Nasser Shiyoukhi) van 20 juni zien we familieleden van Arif Jaradat in rouw over zijn lichaam staan gedurende zijn begrafenis in het dorp Sair nabij Hebron. Arif, een 22-jarige Palestijn met het downsyndroom raakte dodelijk gewond door Israëlische troepen.

Bij een ander incident deze maand vuurden Israëlische soldaten kogels af op een auto met jonge Palestijnen die terugkwamen van een ‘late-night pool party’ om Ramadan te vieren waarbij de 15-jarige Mahmoud Badran gedood werd en 4 anderen jongeren gewond raakten. Het leger heeft toegegeven dat de Palestijnen omstanders waren en dat ze per ongeluk geraakt waren.

En wat te zeggen over de afzonderlijke incidenten van april waarbij twee dode lichamen gevonden werden in een waterbron, beiden in de omgeving van Hebron? Zullen we ooit nog wat horen over deze tragedies; zal er een gedegen onderzoek worden gedaan naar deze moorden? Om deze reden heeft Staat van Beleg een lijst gemaakt met alle Palestijnse dodelijke slachtoffers van de bezetting over de laatste twaalf maanden met links naar bronnen om onszelf en de wereld blijvend te herinneren aan al deze, overwegend jonge, levens die weggenomen zijn door een meedogenloos regime. Tevens kunt u een update van Palestijnse slachtoffers vinden die buiten Palestina zijn gevallen: Palestinians killed by the Israeli army/victims of the occupation in the period of 1 july 2015 – 30 June 2016.

Tot slot treft u hieronder een overzicht van aantallen schendingen door Israël over het afgelopen jaar per categorie.

Israëlische schendingen op Palestijnen per categorie in de periode 1 juli 2015 – 30 juni 2016
Aanvallen op vissers in Gaza 135
Annexeren, slopen, bouwen en onteigenen 900
Brandstichting 52
Dodelijke slachtoffers 257
Intimidatie en geweld bij checkpoints 53
Intimidatie, geweld, vernielingen en wetgeving 1998
Invallen, ontvoeringen en arrestaties 1637
Overige schendingen 536
Restricties (water, elektriciteit, goederen, douane, bewegingsvrijheid, censuur, etc.) 1075
Situatie gevangenen, aanklachten, processen, etc. 968
Totaal 7611

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.