Overzicht juli 2016

Overzicht juli 2016

SvBNL

De maand juli 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 607 te rapporteren (en nog 115  rapporten).

Iedere maand proberen we een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen. Ons oog viel dit keer op wat culturele aangelegenheden waaronder Israëlische schendingen op schrijvers/poëten, een filmmaker, een circustrainer, een astrofysicus, vredesactivisten en een fotojournalist. We laten met elf voorbeelden zien hoe Israël culturele en journalistieke vrijheden tegenhoudt.

(English text here)

1. In een voortdurende poging om Palestijnen in opspraak te brengen en te verketteren hebben twee Israëlische ministers, Miri Regev en Avigdor Lieberman, het werk van wijlen Palestijnse poëet Mahmoud Darwish provocerend genoemd en hem vergeleken met niemand minder dan Hitler.

http://www.nytimes.com/2016/07/22/world/middleeast/avigdor-lieberman-compares-mahmoud-darwish-to-hitler.html?_r=0

2. Op 8 juli waren we getuige van de gedenkdag van de moord op wijlen Palestijns schrijver en lid van de ‘Populair Front for the Liberation of Palestine’ Ghassan Kanafani.

http://www.palestinechronicle.com/palestinians-mark-44th-anniversary-death-ghassan-kanafani/

3. Dareen Tatour, een Palestijnse inwoonster van Israël, was drie maanden gedetineerd en vervolgens zes maanden onder huisarrest geplaatst vanwege beschuldiging van ‘opruiing’, gebaseerd op haar poëzie die ze online had gezet in een YouTube-video en gedeeld had op Facebook. Deze week was ze wederom kort vastgezet en nu is ze weer onder huisarrest geplaatst.

http://samidoun.net/2016/07/palestinian-poet-dareen-tatour-imprisoned-again/
http://mondoweiss.net/2016/08/racism-negligence-connection/

4. Mohammed Abu Sakha is een circustrainer die de afgelopen zes maanden gevangen werd gehouden, zonder formeel aangeklaagd te zijn. Ondanks wereldwijd protest en beloftes dat hij snel zou worden vrijgelaten is zijn administratieve detentie verlengd met nog eens zes maanden.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/06/16/israel-suspects-palestinian-circus-clown-is-a-terrorist/

5. Emad Burnat, de voor een Oscar genomineerde Palestijnse filmmaker van de documentaire “5 Broken Cameras”, werd gearresteerd tijdens een protest in Bi’lin.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=772341

6. De gevierde fotojournalist Hamde Abu Rahma was voor een tweede keer binnen een jaar een visum geweigerd voor Engeland in verband met zijn tour in Schotland vanwege de veronderstelling van de autoriteiten dat hij verboden activiteiten zou kunnen uitvoeren. Hij kon recentelijk uiteindelijk een visum krijgen maar vorig jaar werd hem de toegang tot Engeland ontzegd om in het ‘Edingburgh Festival Fringe’ te participeren op grond dat hij geen bewijsstukken van inkomsten zou hebben of bankafschriften terwijl dat hij had bewezen dat Fringe hem gesponsord had en voor zijn accommodatie betaalde.

http://www.palestinechronicle.com/acclaimed-palestinian-journalist-denied-visa-to-tour-scotland/

7. Op 24 april werd de gerenommeerde Palestijnse professor en astrofysicus Imad al-Barghouthi gearresteerd door Israëlische soldaten in de Westelijke Jordaanoever. Barghouthi werd eerder gearresteerd in 2014 toen hij de door Israël gecontroleerde grens met Jordanië wilde passeren om naar een conferentie te gaan in de Verenigde Arabische Emiraten. De vooraanstaande wetenschapper werd ondervraagd over materiaal dat hij had geplaatst op Facebook. Wereldwijde protesten van wetenschappers hebben ertoe geleid dat hij een maand later werd vrijgelaten. Barghouthi vertelde dat hij nog steeds gevaar loopt op elk moment gedetineerd te worden zonder aanklacht of rechtszaak vanwege zijn politieke opvattingen en politieke betrekkingen.

http://mondoweiss.net/2016/04/palestinian-astrophysicist-arrested-and-jailed-for-second-time-in-15-months/

8. ‘Combatants for Peace’ (CfP) activiste, Shifa al-Qudsi, werd de toegang tot Israël ontzegd op 14 juli. Ze zou de wereldpremière op het Jeruzalem filmfestival van de nieuwe documentaire ‘Disturbing the Peace’ hebben willen bijwonen waarin ze een rol had.

http://imemc.org/article/palestinian-peace-activist-refused-entry-permit-for-her-own-movie-premiere/

9. De Israëlische bezettingsautoriteiten hebben vijfendertig Palestijnse vredesactivisten gearresteerd toen ze bezig waren een verlaten Palestijnse fabriek schoon te maken in Tel Rumeida met het idee er een cultureel centrum/bioscoop te vestigen.

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=79652

10. Laten we ook de Amerikanen niet vergeten die Israël niet mogen bezoeken, waaronder Susan Abulhawa, een succesvolle Palestijnse auteur die in Amerika woont.

http://www.haaretz.com/misc/article-print-page/.premium-1.669734

11. En in een laatste manoeuvre van de Israëlische autoriteiten lazen we over de verhuizing van een bibliotheek van het Rockefeller Museum in Oost-Jeruzalem naar de nieuwe ‘Israel Antiquities Authority headquarters’ dat gebouwd wordt in het westelijke deel van de stad.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/High-Court-of-Justice-okays-transfer-of-ancient-library-to-western-Jerusalem-462255

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.