Overzicht september 2016

Overzicht september 2016

banner-nl-groot

De maand september 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 614 te rapporteren (en nog 127 rapporten).

Iedere maand proberen we een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen. Deze maand willen we focussen op de aspecten van medeplichtigheid en normalisatie ten aanzien van de voortdurende bezetting van Palestina.

(English text here)

Op 6 september ontving de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een warm welkom in Nederland. Ondanks dat er een aantal Nederlandse parlementsleden kritisch waren over dit bezoek was de algemene boodschap aan Netanyahu toch een boodschap van samenwerking en het voortzetten van handelsrelaties.

Op 14 september voer de Flotilla uit vanaf Barcelona met het voornemen om Gaza op 1 oktober te bereiken. Tot nu toe hebben slechts 55 EU parlementsleden een open brief getekend aan Federica Mogherini waarin de EU opgeroepen wordt: zorg te dragen voor een veilige overtocht van de Flotilla naar de Gazastrook, de blokkade op de Gazastrook op te heffen en erop aan te dringen dat Israël handelt conform internationale wetgeving als een stap in de richting van het herstarten van het Midden-Oosten vredesproces. Wanneer de wereld de blokkade van de Gazastrook blijft tolereren dan betekent dat medeplichtigheid en normalisatie omdat wie zwijgt toestemt.

Aan het einde van zijn presidentiële termijn zal Barack Obama de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten om een tweestatenoplossing te bespreken voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Klinkt dat niet een beetje absurd na acht jaar aaneengesloten Obama support aan de bezettting zonder restricties en met een nieuw militair hulppakket van $ 38 miljard voor de komende tien jaar? De deal zal de grootste levering van militiaire VS-hulp aan een ander land in de geschiedenis worden. Het is moeilijk te geloven dat met deze hulpdeal Israël gaat toewerken naar een vreedzame oplossing.

In een recent Wereldbankrapport (World Bank: Israeli restrictions, aid delays worsen stagnating Palestinian economy) kunnen we lezen dat de Palestijnse economische situatie zorgwekkend blijft vanwege stagnatie van groei, vertragingen in het leveren van hulp en Israëlische restricties. Dit is een goed voorbeeld van hoe de internationale gemeenschap medeplichtig is aan de aanhoudende nijpende situatie waarin de Palestijnen leven. Wanneer we spreken over de levering van hulp in zo’n complexe situatie dan kan dat geen simpele kwestie van het overmaken van geld zijn. Voor ieder donorproject wereldwijd, hetzij hulp op lange termijn of noodhulp, bestaat een protocol om deze hulp te leveren. Het ontbreekt aan projectteams, voortgangsrapporten en persberichten conform transparantievoorschriften.

Het gezegde luidt: ‘wie zwijgt stemt toe’, maar dat gaat niet op voor de aanhoudende verwerpingen van de bezetting door VN secretaris generaal Ban Ki-moon. Hij heeft de Israëlische bezetting vaak veroordeeld, maar met lege diplomatie. Ban Ki-Moon’s tweede termijn als Secretaris Generaal van de VN zit er in december op en zijn nalatenschap aan Palestina is er een van falen in woorden en daden (Ban Ki-moon’s legacy in Palestine: Failure in words and deed).

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.