Overzicht oktober 2016

Overzicht oktober 2016

okt-nl-groot

De maand oktober laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 627 te rapporteren (en nog 148 rapporten).

Iedere maand proberen we een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen. Deze maand willen we uw aandacht vestigen op restricties die de Palestijnen treffen.

(English text here)

Eerst echter een korte opsomming van een aantal recente acties van Israëlische kant die een beeld geven van een atmosfeer die steeds grimmiger wordt. De verdere inperking van de bewegingsvrijheid en de vrijheid van meningsuiting van de Palestijnen moet men in dat licht zien. Het ziet er niet naar uit dat we van de huidige regering iets positiefs kunnen verwachten. Onderstaand overzicht is alleen van oktober!

Hagai El-Ad, de directeur van de mensenrechtenorganisatie B’Tselem, kwam zwaar onder vuur te liggen vanwege zijn speech voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, maar ook de organisatie zelf werd aangevallen. Hagai werd met de dood bedreigd en vanuit de regering gingen er stemmen op om hem zijn staatsburgerschap te ontnemen. B’Tselem zelf probeert men financieel te treffen. Er kwam weliswaar een reactie van individuele donoren, waardoor de donaties plotseling toenamen, maar of dat voldoende zal blijken om de tegenwerking vanuit de regering ongedaan te maken is nog maar de vraag (Following attacks, B’Tselem donations increase tenfold).

Minister van Justitie Ayelet Shaked probeert Amnesty International Israel te treffen met maatregelen waardoor giften niet langer aftrekbaar zijn van de belasting. Daardoor zullen ook andere NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) getroffen worden (Justice Minister Calls for Bill to Nix Tax Breaks for NGOs ‘Working Against Israel Abroad’).

Zelfs de UNESCO moest het ontgelden vanwege een resolutie waarin werd ingegaan op de Israëlische agressie met betrekking tot de voor moslims, christenen en joden heilige plekken in het bezette Oost-Jeruzalem. Premier Netanyahu maakte bekend dat de regering een extreem-rechtse organisatie van kolonisten zal steunen met hun “archeologische project” (Netanyahu announces funding of right-wing archaeological project following UNESCO vote).  De religieuze hardliners onder de kolonisten hebben bovendien steeds meer macht gekregen binnen het militaire apparaat en de politiemacht. Velen vrezen dat die ontwikkeling nare gevolgen zal hebben voor zowel Israël als de bezette gebieden (Israel: Settlers’ takeover of security posts ‘alarming’).

Wat de Gazastrook betreft heeft de extreem-rechtse minister van Defensie Lieberman verklaard dat een volgend treffen met Hamas meteen de laatste keer zal zijn. Een angstaanjagend vooruitzicht voor de twee miljoen mensen die daar al tien jaar gevangen zitten (A Palestinian paper interviewed an Israeli minister, and now it could be banned in Gaza).

Zoals we zo vaak zien wordt ook nu geprobeerd met wettelijke maatregelen te komen om elke vorm van tegenspraak de kop in te drukken. Er ligt een voorstel om de praktijk van administratieve detentie (het oppakken en opsluiten van mensen zonder aanklacht of proces) uit te breiden, waardoor niet alleen de Palestijnen maar ook kritische Israëli’s aangepakt kunnen worden (Bill Would Give Defense Minister Broad Powers Against Israelis Deemed ‘Public Safety’ Threat).

graphic-nl

Beperkingen

Uit een lange, lange lijst, hier enkele voorbeelden van oktober.

Elk jaar vrezen Palestijnen het geweld van kolonisten en militairen tijdens de olijvenoogst. Vaak komt men het werk verstoren, of er gelden opeens restricties om het land te betreden, tot aanvallen met stenen en zelfs met vuurwapens, waarbij ook doden zijn gevallen (The West Bank Olive Harvest, In Light of Settler Attacks).

Door de vernietiging van de infrastructuur en diverse ziekenhuizen en klinieken in de Gazastrook zijn veel zieke Palestijnen daar niet te helpen. Israël weigert echter regelmatig om kankerpatiënten Israël binnen te laten voor behandeling. De procedures worden steeds ingewikkelder en langduriger gemaakt (Israel paints fighter jet pink to raise breast cancer awareness while preventing cancer patients in Gaza from receiving treatment).

Het wordt Palestijnse kinderen zo moeilijk mogelijk gemaakt om naar school te gaan. Ze moeten beschermd worden tegen agressieve kolonisten, maar zoals in deze video te zien is zijn het ook de Israëlische militairen die met stenen naar de kinderen gooien. Vaak zijn de kinderen afhankelijk van internationale hulpverleners om veilig van en naar school te kunnen gaan. Het gedrag van de kolonisten en militairen wordt niet bestraft, terwijl er Palestijnse kinderen jaren in de gevangenis verdwijnen op beschuldigingen van het gooien met stenen (Video: Israeli soldiers throw stones at Palestinian children).

De Afscheidingsmuur heeft grote delen Palestijns gebied geïsoleerd van de omgeving. Zo ook het dorp Umm al-Raihan ten zuiden van Jenin. De enige toegang tot hun school is via een ijzeren hek. Vorige maand werden 50 studenten en 8 leraren enkele uren vastgehouden omdat het hek gesloten bleef. Zo konden ze hun school niet bereiken (IOF detains 50 students, 8 teachers for two hours).

In oktober waren er opnieuw diverse invallen bij een school voor Palestijnse wezen in Oost-Jeruzalem. Diverse kinderen werden opgepakt. Deze invallen komen met grote regelmaat voor en zorgen voor veel onrust, wat uiteraard ten koste gaat van het onderwijs (Ministry slams Israeli assault on school for Palestinian orphans).

Op 17 oktober raakten tientallen studenten van de Quds Universiteit gewond toen een Israëlische politiemacht de universiteit bestormde en met traangasgranaten op de studenten schoot (Dozens of injuries reported during Abu Dis clashes).

Op 31 oktober deden militairen een inval bij een Palestijnse school in Silwan. De school werd getrakteerd op een regen van rubberkogels (stalen kogels met een rubber laagje) en geluidsbommen, waardoor er algemene paniek uitbrak onder studenten en leraren (Israeli soldiers target Jerusalem schoolchildren with rubber bullets).

 

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.