Overzicht november 2016

Overzicht november 2016

beeld-nl

De maand november 2016 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 687 te rapporteren (en nog 150 rapporten).

Iedere maand proberen we een ander aspect te belichten met betrekking tot de bezetting van Palestina. Deze maand willen we graag stilstaan bij het Israëlische nederzettingsbeleid.

(English text here)

Terwijl de sloop van Palestijnse bouwwerken en de landinname voor de uitbreiding van nederzettingen onverhinderd doorgaan zien we wat onrustbarende ontwikkelingen vanuit de politieke arena opkomen.
De Israëlische krant Kol Ha’ir heeft vrijgegeven dat de Israëlische overheid van plan is om meer dan 30,000 huizenunits te bouwen in Oost-Jeruzalem nadat de tot president gekozen Donald Trump in Januari 2017 de eed heeft afgelegd. Volgens deze nieuwe Israëlische plannen zullen er 15,000 huizenunits gebouwd worden op de plaats van het Jeruzalem-Qalandiya vliegveld, duizenden zullen gebouwd worden in de industriële zone van Qalandia (Atarot) en honderden in de nederzettingen Ramot en Gilo. Deze plannen voor de bouw van nederzettingen waren de laatste twee jaar bevroren door druk van de internationale gemeenschap en de vertrekkende VS administratie maar nu worden de bouwplannen ter goedkeuring aangeboden aan de Israëlische bevoegde autoriteiten.

In dezelfde periode heeft Israël een omstreden wetsvoorstel ingediend om joodse nederzettingen goed te keuren die waren gebouwd op Palestijnse grond in privé eigendom zonder toestemming van de Israëlische overheid. Het wetsvoorstel moet nu door drie lezingen in het parlement en moet tevens worden bekrachtigd door de Hoge Raad voordat het voorstel kan worden aangenomen als wet. De nieuwe wet opent ook deuren om buitenposten zoals Amona, nabij Ramallah, die gebouwd zijn op Palestijns land in privé eigendom, te legaliseren. De Hoge Raad heeft een verordening uitgegeven voor de evacuatie van kolonisten van Amona en de sloop van hun huizen op 25 december.
Met dit nieuwe beleid kunnen vele nederzettingsprojecten die eerder waren stopgezet vanwege druk van de internationale gemeenschap en vanwege te weinig juridische bescherming nu groen licht krijgen.
We kunnen niet alle Palestijnse steden, dorpen en landbouwgronden noemen die bedreigd worden door Israëlische uitbreiding van nederzettingen noch de individuele gevallen van slooporders maar we zullen een voorbeeld geven van hoe de verlenging van de afscheidingsmuur de levens van een gehele Palestijnse gemeenschap kan beïnvloeden.

In een artikel van 4 november in al-Jazeera (http://www.aljazeera.com/news/2016/10/palestinians-mourn-final-cremisan-valley-olive-harvest-161031094433899.html) lezen we dat de boeren van Beit Jala binnenkort afgesloten zullen worden van hun olijvenvelden in de Cremisanvallei vanwege een verlenging van de afscheidingsmuur. De Cremisanvallei is een prachtig stuk vruchtbare grond op de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Er is een Salesiaans klooster, een nonnenklooster, een school en een bekende wijnmakerij. Het heeft één van de laatste groene gebieden in de omgeving van Jeruzalem met grote delen landbouwgrond en recreatieve ruimtes.

foto
Klooster in Cremisanvallei. Foto: Emil Salman

Meer dan tien families hebben de laatste negen jaar een juridische strijd gevoerd met de Israëlische overheid in de hoop hun land te behouden. Vorig jaar april, heeft het hogergerechtshof in het voordeel van de inwoners van Beit Jala beslist maar negen maanden later werd er na een bezwaarschrift toch besloten de originele route te handhaven van de afscheidingsmuur waarbij de vallei geannexeerd zal worden. Ongeveer 3,500 dunams landbouwgrond die toebehoren aan 58 Palestijnse families zullen aan de Israëlische zijde van de muur komen te liggen. (Een dunam is .247 van een acre of 1000 vierkante meter.) Palestijnen claimen dat het land geconfisceerd gaat worden voor de uitbreiding van de nederzettingen Gilo en Har Gilo

Hier kunt u meer lezen over de strijd tegen de uitbreiding van de muur:
https://www.ncronline.org/blogs/ncr-today/land-grab-cremisan-valley
http://www.poica.org/details.php?Article=9008

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.