Overzicht januari 2017

Overzicht januari 2017

graphic-nl

De maand januari 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 837 te rapporteren (en nog 174 rapporten).

De schendingen nemen zowel in aantal als in grimmigheid met de maand toe op de Palestijnse bevolking, hun land en hun eigendommen. Even belangrijk als de schendingen maandelijks te rapporteren en te publiceren is het om bij te houden hoe de internationale gemeenschap, politici en media met de voortdurende bezetting van Palestina omgaan.

(English text here)

Palestina in tijden van Trump

We hebben duidelijk een vermeerdering in schendingen waargenomen in de aanloop naar de inhuldiging van VS President Trump. Met name zien we een grote toename in het annexeren van Palestijns land, de sloop van Palestijnse huizen, het platwalsen van bedoeïenendorpen, het nivelleren van landbouwgrond en de goedkeuring van bouwplannen of uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen. Tegelijkertijd neemt ook het geweld van Israëlische kolonisten toe om Palestijnen van hun grond en uit hun huizen te verdrijven.

Dit artikel van Rashid Khalidi geeft een indruk wat we kunnen verwachten van een Palestina in het tijdperk van Trump.

Hier kunnen we lezen hoe besprekingen een dag na de inhuldiging van President Trump al in gang worden gezet voor de herlocatie van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

En hier kunnen we zien wat we van Netanyahu kunnen verwachten in de toekomst aangaande vredesonderhandelingen. Hij benadrukt dat de conferentie in Parijs de vrede verder weg brengt en voegt daaraan toe dat Israël niet gebonden is aan besluiten die worden genomen tijdens de conferentie.

VN resolutie 2334 geen symbool maar regelgeving

Op 23 december werd tijdens de VN Veiligheidsraad resolutie 2334 aangenomen waarin illegale Israëlische nederzettingen een halt toegeroepen worden. Er zijn nu al signalen dat de resolutie geen directe invloed op het Israëlische nederzettingenbeleid zal hebben en slechts als symbool dient van afkeuring door de internationale gemeenschap. Alhoewel we weten dat VN resolutie 2334 voortkomt uit de grondbeginselen van het VN-lidmaatschap, waarin staat dat lidstaten de beslissingen van de Veiligheidsraad moeten accepteren moeten we nog maar  afwachten of dit ook echt gaat gebeuren. We hebben gezien dat Israël zich niets aantrekt van de resolutie en in sneltempo doorgaat met haar nederzettingenbeleid. Thans stromen de goedkeuringen van Netanyahu al binnen voor de bouw van duizenden woningen in illegale Israëlische nederzettingen. En dat kunnen er nog wel eens wat meer worden ook.

Tot op het moment van dit schrijven is er vanuit de internationale gemeenschap geen druk uitgeoefend op basis van VN resolutie 2334 op deze plannen en goedkeuringen. Die druk komt wel van Palestijnse kant. Inmiddels wordt er door ‘The Palestinians in Europe Conference’ een programma opgezet voor zeven evenementen in Europa die vanaf februari dit jaar zullen gaan plaatsvinden waaronder een evenenent met de titel “Upholding the land and rights”.

Tevens is de ‘The Palestine Liberation Organization (PLO)’ bezig met het organiseren van een internationale conferentie in Brussel in maart van dit jaar tegen de Israëlische nederzettingenactiviteiten in de bezette Palestijnse gebieden.

In dit artikel van The Institute for Palestine Studies vinden we een aantal links naar publicaties die inzicht geven hoe de VN door de jaren heen met de Palestijnse kwestie is omgegaan.

Het blijkt dat de vijf grootste pensioenfondsen van Europa zwaar investeren in de illegale nederzettingen van Israël. Het gaat om miljarden dollars, hoewel dergelijke praktijken in strijd zijn met de richtlijnen van de Verenigde Naties.

Rol van de media

De rol van de media is een belangrijke zaak in de Palestijnse bezetting. Staat van Beleg wist over het jaar 2016 bijna 7000 mensenrechtenschendingen op de Palestijnse bevolking te registeren. Hoeveel van deze schendingen zien we terug in de reguliere  media? We kunnen u vertellen dat het er niet veel zijn! 2016 telde volgens onze telling 150 Palestijnse dodelijke slachtoffers. Hoe gering daar over bericht werd is ronduit betreurenswaardig. Ook de wijze waarop incidenten worden omschreven is vaak eenzijdig en onvolledig.

Een goed voorbeeld is het incident dat plaatsvond op 8 januari in Jeruzalem waarbij een Palestijnse man met zijn truck inreed op Israëlische soldaten waarbij vier doden vielen. Gelijk nam de reguliere media de berichtgeving van Haaretz over waar gesproken werd over een terroristische aanslag waar zelfs zonder enige referentie of bewijsvoering IS genoemd werd. Een dag later werd de IS-claim verworpen door Israëlisch woordvoerder Mickey Rosenfeld.

Dat er ook selectief nieuws wordt overgenomen uit Haaretz blijkt wel uit dat kritische geluiden van Gideon Levy en Amira Hass die voor dezelfde krant schrijven nauwelijks worden overgenomen.
In veel berichtgevingen over schendingen zien we steeds vaker het regeltje “an Israeli army spokesperson said they were looking into reports” opduiken. Zelden lezen we iets over de uitkomst van deze onderzoeken. Zaken worden in de doofpot gestopt omdat men ermee wegkomt.

Een kritisch geluid op het incident van de in België woonachtige Palestijnse schrijver en activist Dyab Abou Jahjah zorgde er zelfs voor dat hij zijn wekelijkse column bij de Correspondent kwijtraakte.
Hoe weinig er bericht wordt over de Palestijnse slachtoffers zo werd dit incident uitgemolken door de media en de sentimenten vierden hoogtij. We zagen op het Rotterdamse gemeentehuis de Israëlische vlag halfstok hangen en de Brandenburgpoort in Berlijn en het gemeentehuis in Parijs werden verlicht met de Israëlische vlag.

Een tweede voorbeeld is hoe er aandacht in de media was voor een driedelige serie op de Nederlandse televisie uitgezonden door de Evangelische Omroep genaamd ‘De kanarie in de kolenmijn’ waarin Hanneke Groenteman op zoek ging naar antisemitisme. Het is opvallend te noemen dat er in praatprogramma’s en de media ruim aandacht aan de serie werd geschonken. Waar Groenteman vaak tevergeefs op zoek was naar slachtoffers van antisemitisme zo werd een film over een ambulancedienst ten tijde van de Israëlische aanval op Gaza in 2014 recentelijk na ‘prime time’ uitgezonden door de VPRO. De film werd compleet genegeerd door de media terwijl we hier niet te maken hadden met mogelijke slachtoffers maar met dodelijke slachtoffers.

Opvallend was ook dat de in opspraak geraakte Abou Jahjah uitgenodigd was door de EO in het christelijke opinieprogramma De Tafel van Tijs. Hij was gevraagd er in debat te gaan met Ruud Koopmans, de man van “vijftig miljoen moslims” die “geweld accepteren” maar werd op het laatste moment afgezegd.

Dit waren slechts een paar voorbeelden van hoe internationaal door politiek en media met de Palestijnse bezetting wordt omgegaan. De Israëlische lobby die wereldwijd zo hardnekkig verweven is in de politiek en media zullen we nog eens apart onder de loep nemen.

Staat van Beleg

Klik op onderstaande link om naar het archief te gaan. U kunt daar per maand de verschillende categorieën bekijken. Onderaan elke pagina kunt u de lijst in PDF-formaat downloaden.

Overzichten schendingen vanaf juli 2015

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.