Overzicht februari 2017 | De landroofwet

Overzicht februari 2017 | De landroofwet

De maand februari 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 668 te rapporteren (en nog 219 rapporten).

In een situatie van onderdrukking en verzet heeft alles met alles te maken. Elk doodgeschoten kind, elke slooporder en elke nieuwe wet of regel die het leven van de Palestijnen verder ontwricht leidt tot meer spanningen in een maatschappij die geen maatschappij mag zijn.

(English text here)

Het thema van deze maand is de zogenoemde “Landroofwet” waarmee Israël zich opnieuw van zijn slechtste kant heeft laten zien.

basel-al-araj-groot

Basel al-Araj

Maar eerst staan we even stil bij de dood van Basel al-Araj die afgelopen maandag werd doodgeschoten door soldaten van het Israëlische leger. al-Araj (‘De martelaar van de pen en de kogel‘) was een intellectueel, schrijver, jeugdleider en activist. Hij had onlangs nog zes maanden gevangen gezeten zonder aanklacht en was samen met enkele anderen vrijgekomen nadat ze in hongerstaking waren gegaan. Direct na de vrijlating werd er echter jacht op hen gemaakt. al-Araj wist zich lange tijd schuil te houden, maar uiteindelijk kreeg men hem toch te pakken. Na zijn ervaringen in Israëlische gevangenschap (zie bijvoorbeeld: Torture in Israeli prisons: 200 methods used against Palestinian prisoners) en de dood van honderden Palestijnen van alleen al het afgelopen jaar besloot hij een testament te schrijven: “Als je dit leest betekent dat dat ik overleden ben en dat mijn ziel is opgegaan naar zijn schepper.” Liever dood dan opnieuw blootgesteld te worden aan het gevangenisregime.

Mensen als al-Araj zijn het grote gevaar voor de joodse staat, aangezien zij laten zien dat het ware verzet niet bestaat uit terroristen doch uit intellectuelen. Hij was een chroniqueur van de Palestijnse geschiedenis en zijn strijd was vooral gericht tegen Israëlische pogingen om die geschiedenis te begraven. Basel al-Araj is niet gevlucht. Hij wist dat dat zinloos was. Als je op de dodenlijst staat maakt het niet meer uit waar je je bevindt. Zo werd de beroemde Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani in 1972 door de Mossad geliquideerd. In Beiroet. Samen met zijn nichtje van 17 jaar oud.

Als je een intellectueel wilt zijn moet je een geëngageerde intellectueel zijn. Als je dat niet wilt is het zinloos een intellectueel te zijn.
Basel al-Araj

De Landroofwet

De nieuwe draak die het zionisme heeft gebaard heet eufemistisch de “regularisatiewet“. Deze wet moet de praktijk van decennia een legaal tintje geven. Met deze wet in de hand kan Israël de zogenoemde ‘outposts‘ (officieel zelfs volgens Israël illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, maar altijd getolereerd) overnemen. De wet geeft Israël het recht Palestijnse privégrond in te pikken. Vandaar dat de wet al direct de benaming “onteigeningswet” of “landroofwet” kreeg. De wet is zowel op juridische als op morele gronden internationaal fel bekritiseerd, zelfs door landen die normaliter huiverig zijn Israël de waarheid te zeggen. Zo heeft de Duitse premier Angela Merkel een Duits-Israëlisch topoverleg geannuleerd. Verder kwam er kritiek vanuit de Verenigde Naties, de EU en diverse EU-lidstaten als Frankrijk, Engeland en Nederland.

Het Israëlische parlement dat deze wet heeft aangenomen deed dat over de ruggen van Palestijnen die helemaal geen stemrecht hebben. Stel je voor dat wij in Nederland een wet zouden aannemen die de regering het recht geeft delen Belgische privégrond in te pikken! Lees voor een analyse van deze gevaarlijke ontwikkeling ook Haaretz: Explained: Israel’s New Palestinian Land-grab Law and Why It Matters.

Er wonen miljoenen Palestijnen in een gebied dat te land, ter zee en in de lucht op hardhandige wijze door Israël wordt gedomineerd. Hoe kleiner de leefruimte wordt, hoe groter de frustratie. Het vermoorden of opsluiten van Palestijnse intellectuelen is ook daarom funest voor het Palestijnse volk. Wat uiteindelijk overblijft is de blinde woede van hen die niet de capaciteiten en zelfbeheersing van een Kanafani of al-Araj hebben. En dat past precies in de propagandastrategie van Israël.

Nieuw archief

Om het archief (sinds juli 2015) toegankelijker te maken heeft Staat van Beleg een module ontwikkeld waarmee u per maand en per categorie de lange lijsten mensenrechtenschendingen kunt raadplegen. Staat van Beleg hoopt dat deze betere informatievoorziening meer mensen zal doen begrijpen dat de tijd dringt.

Staat van Beleg

ARCHIEF

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.