Overzicht maart 2017`| De strijd van Palestijnse vrouwen

Overzicht maart 2017`| De strijd van Palestijnse vrouwen

De maand maart 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 772 te rapporteren (en nog 201 rapporten).

Iedere maand proberen we een ander aspect te belichten met betrekking tot de bezetting van Palestina. Deze maand staan we stil bij Internationale vrouwendag in Palestina en bij de strijd van Palestijnse vrouwen door de jaren heen.

(English text here)

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Ook in Palestina. Overal op de wereld werden evenementen georganiseerd. Ook in Palestina. Alleen met het verschil dat deze evenementen geen plaats mochten vinden van de Israëlische autoriteiten.
De directeur van de ‘Association of Women for Equality and Democracy’ (AWED) Zohour Abu Mihaela vertelde dat de Israëlische autoriteiten een door haar georganiseerd evenement voor vrouwen slechts enkele uren voor het plaats zou vinden verbood. Tientallen vrouwen werden werden verhinderd de evenementlocatie (in een hotel in het bezette Oost-Jeruzalem) te bereiken. Een geschokte Abu Mihaela werd vervolgens ondervraagd over het evenement. “Ze kwamen alsof het een evenement voor oorlogsmisdadigers was.
Het doel was om stil te staan bij Internationale Vrouwendag, eer te betonen aan de vrouwen van Jeruzalem met recreatieve en culturele activiteiten en zodoende een glimlach op hun gezichten te toveren.

Tegelijkertijd gingen in Gaza honderden vrouwen de straat op, op weg naar het kantoor van de VN. Zij riepen op tot het uitoefenen van druk op de Israëlische bezetting om te stoppen met geweld jegens Palestijnse vrouwen.
Er zitten momenteel 56 Palestijnse vrouwen in Israëlische gevangenissen, 12 van hen nog minderjarig. Deze vrouwen en meisjes lijden onder een hardvochtige bejegening en ze krijgen geen toegang tot basisbehoeften zoals verwarming, winterkleding, medische behandelingen en familiebezoek.

vrouwen-gaza-small

Vrouwen protesteren tegen arrestaties en mishandeling van Palestijnse jongeren. Jabalia kamp, Gaza.

De strijd van Palestijnse vrouwen heeft een lange geschiedenis.
Al in de jaren 20 protesteerden zij tegen de verklaring van Balfour, die de zionistische kolonisatie steunde.
In 1929 werd een vrouwenconferentie in Jeruzalem gehouden die zich richtte op de Palestijnse vrouwenbeweging gedurende het Britse Mandaat in Palestina. Hierna trok een delegatie van 14 Palestijnse vrouwen naar de Britse hoge Commissaris voor Palestina om te protesteren tegen de verklaring van Balfour, het mishandelen van demonstranten, de slechte behandeling van gevangenen en de collectieve straffen die de Britse autoriteiten aan hele dorpen oplegden.
In de jaren 30, tijdens de Arabisch-Palestijnse opstand, waren het vrouwen die fondsen wierven en voedsel distribueerden aan gevangenen. Ook voorzagen ze de mannelijke rebellen van voedsel, water en wapens.
In 1948 vochten Palestijnse vrouwen mee tegen de zionistische legers. Kort voor de Nakba (de massale uitstoting van het Palestijnse volk) vormden vrouwen uit Jaffa een organisatie genaamd Zahrat al-Uqhuwan (vert. madeliefje) die medische services, voedsel, water en munitie leverde aan de Palestijnse rebellen.
In de periode 1948-1968 speelden vrouwen een belangrijke sleutelrol in al-Ard, een verzetsbeweging. Deze beweging werd uiteindelijk door de Israëlische autoriteiten onderdrukt.
Sinds 1967 waren en nog talloze gelegenheden waarbij de vrouwen van Palestina hebben gestreden tot ze er in sommige gevallen dood bij neervielen.
Toen Israël Palestijnse scholen sloot (een gebruikelijke bezettingstactiek) organiseerden zij ondergrondse scholen in huizen, kerken en moskeeën. Ze organiseerden kinderopvang zodat vrouwen zich buitenshuis konden inzetten. Ze moedigden andere vrouwen aan om deel te nemen aan protesten en ze organiseerden verdediging tegen razzia’s die door Israëlische soldaten en kolonisten werden uitgevoerd.

Kortom, vrouwen vormden de ruggengraat van het verzet.

Na vele decennia strijden tegen onrecht en onderdrukking is de trieste werkelijkheid dat verzet harder nodig is dan ooit tevoren, maar ook moeilijker, omdat de Israëlische autoriteiten elke schijn van verzet direct in de kiem smoren. Meer dan ooit is er internationale druk nodig en is het hoog tijd dat vrouwen én mannen zich solidair tonen met het moe gestreden Palestijnse volk.

Er is ook nog positief nieuws. Karma Nabulsi, een vrouwelijke Palestijnse Oxford academicus, won op 29 maart jl. de prijs van Inspirerende Leider 2017.
Zij is een voormalig PLO afgevaardigde voor de VN en beschermvrouwe van de ‘Palestine Solidarity Campaign’. Nabulsi is gespecialiseerd in anti-koloniale geschiedenis en haar laatste project was ‘De Palestijnse Revolutie’, een digitaal leermiddel dat de Palestijnse revolutionaire filosofie en praktijk onderzoekt in de jaren 50, 60 en 70.
Wij feliciteren Karma Nabulsi met het winnen van de prijs.

Staat van Beleg

ARCHIEF MENSENRECHTENSCHENDINGEN

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.