Overzicht mei 2017 | Gevangenen in hongerstaking

Overzicht mei 2017 | Gevangenen in hongerstaking

De maand mei 2017 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 625 te rapporteren en nog 202 rapporten (zie ons archief).

Iedere maand belichten we een ander aspect met betrekking tot de bezetting van Palestina. Deze maand tonen we onze solidariteit met de Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn.

 (English text here)

De Palestijnse hongerstaking in de media

Op het moment van dit schrijven hebben we weinig berichtgeving gezien in de reguliere media over de Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn. Het enige dat ruim aandacht kreeg in de pers was de veronderstelling dat Marwan Barghouti koekjes in zijn cel zou hebben gegeten. Toen Barghouti stopte met het drinken van water leek dit van minder belang te zijn. Barry Grossman, een internationale senior jurist uit Canada, betreurde de stilte in de media en het bewijst volgens hem dat nieuwsagentschappen apatisch zijn ten opzichte van de misdaden van het zionistenregime.

Support van internationale instellingen,  politici en prominenten

Wat we ook misten was een groots gebaar van internationale solidariteit met de hongerstakers onder internationale instellingen, politici en prominenten zoals we deze zagen bij de hongerstakingen gedurende het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Het is geen toeval dat Zuid-Afrika momenteel een leidende rol heeft in de internationale support aan de Palestijnse gevangenen in hongerstaking. Meer dan een dozijn Zuid-Afrikaanse politici en diverse anti-apartheidsactivisten en publieke figuren hebben voor een dag gevast om daarmee aandacht te vragen voor de strijd van de Palestijnse hongerstakers die protesteren tegen de condities in Israëlische gevangenissen.

Leden van het Pan-Afrikaanse parlement hebben een motie aangenomen die Palestina toelaat als toehoorder van het wetgevende orgaan en gaf tevens een verklaring af in support met de Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn in Israëlische gevangenissen en tegen het Israëlische gevangenbeleid.

Hier kunnen we wat internationale verklaringen lezen.

En op 11 mei verklaarde het Portugese parlement haar solidariteit met de Palestijnse gevangenen die in hongerstaking zijn.

Support van activisten wereldwijd

Desalniettemin is de support van activisten wereldwijd overwelmend zoals we kunnen zien in deze drie ‘Gobale agenda van evenementen om de Palestijnse gevangenen in hongerstaking te ondersteunen’ uitgegeven door Samidoun. De eerstede tweede en de derde.

We zagen dat politieke gevangenen wereldwijd hun boodschappen van solidariteit stuurden.

We zagen hoe de zout en wateruitdaging viraal ging.

We zagen hoe voetbalsupporters zich solidair toonden.

We zagen solidariteit bij studenten die in hongerstaking gingen.

We zagen hoe artiesten zich organiseerden in solidariteit met de Palestijnse hongerstakers.

Support vanuit Palestina

Maar de meeste support voor de Palestijnse gevangenen in hongerstaking kwam toch wel vanuit Palestina zelf. Vanaf het begin van de hongerstaking gingen de Palestijnen de straat op om in solidartiteitsmarsen mee te lopen, ze hielden protesten en sit-in’s over de gehele bezette Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. We zagen hoe moeders zich aansloten bij de hongerstaking van hun kinderen.

We konden ook een stijging waarnemen in het aantal gewonden en arrestaties met zelfs twee dodelijke slachtoffers in twee verschillende incidenten tijdens solidariteitsmarsen. Op 12 mei schoten Israëlische troepen de 20-jarige Palestijn Saba Abu Ubeid dood tijdens een solidariteitsmars in het dorp Nabi Salih en op 18 mei schoot een Israëlische kolonist de 23-jarige Palestijn Muataz Hussein Hilal Bani Shamsa dood tijdens een solidariteitsmars nabij het dorp Huwwara.

Palestijnse hongerstakingen door de jaren heen

In deze tijdlijn van al-Jazeera treft u alle hongerstakingen aan van Palestijnse gevangenen vanaf 1969 met aanvullende informatie over hun eisen en de uitkomsten ervan.

Einde van de hongerstaking

En toen lazen we op 27 mei, de eerste dag van de Ramadan en na veertig dagen van de hongerstaking,  dat er een overeenkomst bereikt was na twintig uur onderhandelen tussen de leiders van de hongerstakers en de Israëlische gevangenisadministratie. Hier kunt u de details lezen over de overeenkomst waaronder de Palestijnse gevangenen hun hongerstaking na 40 dagen beëindigden.

Staat van Beleg

ARCHIEF MENSENRECHTENSCHENDINGEN

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.