Overzicht februari 2018 | Kolonistengeweld

Overzicht februari 2018 | Kolonistengeweld

De maand februari 2018 laat weer een behoorlijke lijst aan mensenrechtenschendingen zien. Staat van Beleg wist er 766 te registreren en nog 171 rapporten.

– English text

Iedere maand belichten we een ander aspect met betrekking tot de bezetting van Palestina. Deze maand schrijven we over kolonistengeweld.

Aanvallen van kolonisten op Palestijnen nemen toe. Deze aanvallen bestaan uit het bestormen van Palestijnse steden en dorpen, het uitvoeren van Talmoedische rituelen in Islamitische plaatsen, het aanbrengen van racistische leuzen op auto’s en huizen, aanvallen op Palestijnen en hun bezittingen, het ontwortelen van gewassen en bomen, etc.

Price tags, ook bekend als “gezamenlijke verantwoordelijkheid” (Arvut Hadadit), is de naam die gegeven wordt aan vandalisme door joodse fundamentalisten, gericht op de Palestijnse bevolking, christenen, linkse Israëlische joden en Israëlische veiligheidstroepen.

Bijna 700,000 Israëliërs wonen in illegale nederzettingen verdeeld over de bezette Westelijke Jordaanoever in overtrading met de internationale wetgeving.

Een dag in Palestina

Op 12 februari lazen we over diverse gevallen van collectieve straffen vanwege vermeende incidenten van stenen gooien naar Israëlische troepen en kolonisten. Deze straffen worden opgelegd aan duizenden Palestijnen op een dagelijkse basis vanwege vermeend stenen gooien. Over gewonde Israëliërs lezen we niets. Op diezelfde dag lazen we over kolonistengeweld zonder enige inmenging of afstraffing van Israëlische zijde. 12 februari is een goed voorbeeld om een dag van kolonistengeweld en collectieve straffen in Palestina te laten zien.

 De wereld op zijn kop

Op 18 februari lazen we de volgende koptekst: “Israëlische kolonisten verwonden een jonge man in Jeruzalem; het gerechtshof straft hem en twee anderen die hem hielpen”. Heel even dachten we dat het kolonistengeweld bestraft zou gaan worden maar toen we het artikel lazen begrepen we dat het niet de kolonisten waren die gestraft gingen worden maar de gewonde Palestijn Maysoon al-Moghrabi en twee jonge mannen die hem de nodige eerste hulp verstrekten. De politie riep al-Moghrabi op voor verhoor en zette hem onder huisarrest tot zijn proces. De gewonde jonge man wordt beschuldigd van onder andere het “aanvallen van kolonisten” terwijl hijzelf werd aangevallen door kolonisten toen hij de moskee verliet. De twee mannen Osama Halhouli en Mohammad Awad die al-Moghrabi eerste hulp verleenden zijn overgebracht naar Haifa en hen is een verbod opgelegd Jeruzalem binnen te gaan totdat een rechter zich beraadslaagt over hun zaak.

We zien bij deze gevallen van kolonistengeweld geen (collectieve) straffen. Het is zelfs erger, kolonistengeweld en intimidatie worden beschermd door Israëlische troepen en de Israëlische autoriteiten.

Eind december 2017, publiceerde Yesh Din haar jaarrapport over wetshandhaving op Isrsaëlische burgers die verdacht worden van ideologisch gemotiveerde misdaden tegen Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever. De cijfers die in de data worden vrijgegeven zijn gebaseerd op het monitoren van Yesh Din over 1,200 onderzoeken die geopend zijn sinds 2005 door de “Judea and Samaria (JS) Police”, het Israëlische politiedistrict dat verantwoordelijk is voor de Westelijke Jordaanoever, na klachten van Palestijnse slachtoffers van misdaden. De data geeft aan dat slechts 3% van de onderzoeken van de ideologische gemotiveerde misdaden tegen Palestijnen geresulteerd hebben in een veroordeling. Daarnaast heeft alleen 8.1% van de dossiers die door Yesh Din zijn gemonitord in deze periode (94 van 1163 gesloten dossiers) geleid tot aanklachten.

Het “PLO’s Committee for Prisoners and Freed Prisoners” heeft vrijgegeven dat de Israëlische autoriteiten joodse kolonisten die gevangen zijn gezet voor misdaden tegen Palestijnen betaald worden. Israël heeft vaak geklaagd over betalingen aan families van Palestijnse gevangenen door de Palestijnse autoriteiten omdat het terrorisme zou aanmoedigen. 99% van de Israëlische joden die gevangen waren gezet na het vermoorden van Palestijnen zijn vrijgelaten en ontvingen juridische en sociale steun alsmede volledige bescherming van de Israëlische overheid.

A month of settler violence

In ons archief wordt kolonistengeweld gearchiveerd onder de categorie “Intimidatie/Geweld/Vernielingen/Wetgeving”. Deze maand konden we 216 gevallen in deze categorie onderbrengen waaronder 50 gevallen van kolonistengeweld. Om een idee te geven van 1 maand kolonistengeweld hebben we hieronder alle gevallen van de maand februari genoemd per datum. We moeten hierbij vermelden dat het slechts om gevallen gaat die de media haalden.

1 februari

2 februari

3 februari

4 Februari

5 februari

6 februari

7 februari

8 februari

9 februari

11 februari

12 februari

13 februari

14 februari

15 februari

16 februari

18 februari

20 februari

21 februari

22 februari

23 februari

24 februari

25 februari

26 februari

27 februari

28 februari

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.