2018 in cijfers

2018 in cijfers

De maand december 2018 registreerde en archiveerde Staat van Beleg 856 mensenrechtenschendingen en 179 rapporten/analyses.

– English version –

Deze maand kijken we terug op het jaar 2018.

Dodelijke slachtoffers

Als eerste staan we stil bij de 362 Palestijnen die in 2018 om het leven kwamen door (voornamelijk) Israëlisch geweld. Ter vergelijking, in 2017 was dit getal 153. In 70% van de gevallen werden zij door Israëlische soldaten doodgeschoten, veelal scherpschutters die Palestijnse demonstranten in het grensgebied van de Gazastrook doodschoten. Niet enkel demonstranten werden beschoten, ook medisch personeel en journalisten. Op 14 mei 2018 vielen er maar liefst 62 doden en is daarmee de bloederigste dag sinds de ‘oorlog’ in 2014.

In 20% van de gevallen gaat het om luchtaanvallen en andere vormen van militair geweld. In 7% van de gevallen gaat het om doden als gevolg van de Israëlische bezetting en restricties, bijvoorbeeld wanneer levensreddende medicijnen de Gazastrook niet binnenkomen. Zo gingen er in de eerste 2 maanden van 2018 al 6 vroeggeboren babies dood. In de overige gevallen gaat het om kolonistengeweld en ernstige nalatigheid in Israëlische gevangenissen.

NL doodsoorzaak

 NL slachtoffers per maand

 Jonge slachtoffers

Wat nauwelijks veranderd door de jaren is dat het vooral kinderen en jonge mensen zijn die slachtoffer worden van het Israëlische geweld. In 49% van de gevallen is het slachtoffer onder de 24 jaar. Tellen we daar de jong volwassenen tot en met 29 jaar bij dan schiet dit percentage omhoog naar 75%, met een totaal aantal slachtoffers van 271. In 19 gevallen ging het om kinderen tot en met 10 jaar. Meestal was de oorzaak indirect, veroorzaakt door de Israëlische bezetting en zijn restricties, maar in enkele gevallen was ook bij hen de oorzaak geweld. Zo was er op 7 december een 4-jarig slachtoffer van Israëlisch geweervuur. Hij overleed 4 dagen later aan zijn verwondingen. Op de dodelijke dag van 14 mei was daar ook een baby van 8 maanden oud die overleed aan de inhalatie van traangas, dat in overvloed en lukraak door Israëlische soldaten werd afgeschoten.

 NL slachtoffers leeftijd

De Great Return March

Voor een beter begrip van de situatie moet vermeld worden dat de demonstranten van de ‘Great Return March’ die sinds 30 maart elke vrijdag weer plaatsvindt in de Gazastrook, op geen enkele manier een bedreiging vormden voor de Israëlische soldaten die achter het kilometerslange hek in Israël gestationeerd zijn. Gewoonlijk komen er duizenden vreedzame Palestijnen bijeen in het grensgebied. Jong en oud, mannen en vrouwen. Er wordt gedanst, gezongen, eten bereid en aan culturele activiteiten meegedaan. Het wekelijkse protest is vooral een blijk van vreedzaam verzet. Natuurlijk zijn er ook de jongeren die hun leven op het spel zetten en zich dicht bij het hek wagen. De jongeren die het wagen om een steen richting de soldaten te gooien, of met een zelfgemaakte katapult de door soldaten afgeschoten traangasbusjes retour afzender schieten. Het effect ervan laat zich raden. Tegen de goed uitgeruste Israëlische soldaten op veilige afstand in hinderlaag of in tanks valt niets te beginnen met een katapult.

Enorme toename kolonistengeweld

De opvallendste trend in 2018 is misschien wel de enorme toename in schendingen gepleegd door kolonisten uit de illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever. In 2016 en 2017 waren er respectievelijk 473 en 583 gevallen gerapporteerd, al een stijging van 23%. In 2018 is het aantal opgelopen naar maar liefst 870 gevallen, een stijging van 49% ten opzichte van 2017.

De aard van deze aanvallen lopen uiteen van het slopen van Palestijnse eigendommen en het in brand steken van olijfboomgaarden tot aan fysiek geweld en beschietingen. In zeven gevallen had dit de dood tot gevolg.

De vermoedelijke oorzaak van deze toename is tweeledig. Enerzijds ligt er het feit dat geweld van Israëlische kolonisten op Palestijnen in bijna alle gevallen ongestraft blijft. Anderzijds worden kolonisten aangemoedigd door prominente figuren. Zo riep het Israëlische lid van de Knesset Bezalel Smotrich kolonisten op tot het aanvallen van Palestijnen, bewerend dat de levens van Joden meer waard zijn dan die van Palestijnen. Binnen 24 uur na zijn oproep waren er al 25 aanvallen van kolonisten op Palestijnen uitgevoerd.

NL Kolonistenschendingen

Aantal mensenrechtenschendingen: 9572

In 2018 lag het totale aantal mensenrechtenschendingen op 9572. Dat zijn er 669 meer dan 2017. Net als in 2017 bestaan deze schendingen voor een flink deel uit raids, invallen, arrestaties en ontvoeringen. Onder andere de gevallen waarbij midden in de nacht -veelal jonge- Palestijnen van hun bed gelicht en zonder pardon meegenomen worden, vaak gepaard met geweld en op grond van vage verdenkingen die in een normale rechtbank geen stand zouden houden. De bedoeling ervan is dan ook vooral om te intimideren en laten voelen wie de baas is om daarmee elk mogelijk verzet bij voorbaat de kop in te drukken.

Volgens een rapport van de Palestinian Prisoners Commission werden er in 2018 6489 Palestijnen gearresteerd, waaronder maar liefst 1063 kinderen. De reden dat wij een lager getal rapporteren is dat wij niet elke individuele arrestatie registreren, maar elke inval. In één huis worden vaak meerdere familieleden door Israëlische soldaten meegenomen.

NL schendingen per categorie

Overige schendingen

Het totale aantal gevallen van geweld en intimidatie, inclusief de schendingen van kolonisten is toegenomen, namelijk 2329 gevallen in 2018 tegenover 2088 in 2017. Zoals eerder genoemd ligt dit vooral aan de toename van het kolonistengeweld.

Het aantal opgelegde restricties (op bewegingsvrijheid, goederen, water, electriciteit etc.) is behoorlijk toegenomen met 1459 gevallen. In 2017 waren dit er 1297.

Het aantal gerapporteerde schendingen op gevangenen is afgenomen. In 2017 waren dit er nog 958 en in 2018 waren dit er 681.

Ook in 2018 werden er weer Gazaanse vissers op zee beschoten door de Israëlische marine, 94 keer in totaal, iets minder dan in 2017.

Het aantal gevallen van annexatie, sloop en onteigening is in 2018 iets teruggelopen, echter liggen er grote plannen op stapel voor nog meer nieuwe illegale nederzettingen.

We gaan het zien in 2019.

Het team van Staat van Beleg wenst u een gelukkig en vreedzaam 2019 en wij hopen wederom op een vrij Palestina in 2019.

* De cijfers en percentages die zijn gebruikt voor dit overzicht zijn van de Israëlische schendingen opgeslagen in het Staat van Beleg archief.

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.