Overzicht juni 2019 | Het doden van een verpleegkundige

Overzicht juni 2019 | Het doden van een verpleegkundige

De maand juni 2019 registreerde Staat van Beleg 542 schendingen en 177 rapporten. (Zie ook ons archief).

Deze maand een focus op het doden van een verpleegkundige in de Gazastrook.

– English text –

Precies vijf jaar geleden vond de meest recente Israëlische aanval op de Gazastrook plaats, bekend als ‘Operation Protective Edge’. Helaas zijn de Israëlische aanvallen op Gaza, ondanks een staakt-het-vuren, nooit gestopt.

De kustenclave, waar bijna twee miljoen opgesloten Palestijnen proberen te overleven, werd gedurende de jaren regelmatig gebombardeerd met meerdere slachtoffers als gevolg.

Ook de beperking van bewegingsvrijheid en inkomende goederen, waaronder medische benodigdheden, en het inkrimpen van de visserijzone zijn aan de orde van de dag. Nog steeds worden boeren en herders het doelwit tijdens invallen nabij het afscheidingshek en worden vissers op zee aangevallen. Het geluid van drones om de bevolking eraan te herinneren dat zij onder constant toezicht staan is zenuwslopend.

De armoedecijfers in de Gazastrook zijn de 80% overstegen en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voldoet meer dan 97% van het water in Gaza niet aan de kwaliteitsnorm. Sinds 30 maart 2018 zijn bijna 300 Palestijnen gedood tijdens de “Grote Mars van Terugkeer” en werden er circa 29.000 verwond. Van dit aantal liepen er 7.000 schotwonden op, veelal in de onderbenen. Sinds het begin van de demonstratie hebben zo’n 120 amputaties plaatsgevonden waaronder twintig bij kinderen, en lopen 1.700 Gazanen het risico amputaties te ondergaan vanwege het gebrek aan financiering van de gezondheidszorg.

Ook journalisten en medisch hulpverleners werden doelwit, maar hier lezen we vreemd genoeg niets over in de reguliere nieuwsbronnen. Wanneer een medisch hulpverlener tijdens zijn werk in Europa zou zijn gedood, dan zou dit ongetwijfeld op de voorpagina van iedere krant verschijnen. Echter wanneer het om Palestina gaat lijkt de wereld blind en doof te zijn. Het doden van een Palestijnse medisch hulpverlener lijkt minder of helemaal niet belangrijk. Om deze reden brengen wij het onder de aandacht middels onderstaande bijdrage van Nedal Samir Hamdouna, woonachtig in Gaza.

Paramedic Mohammed Al Jadeili Photo: Palestine al-Aan news agency
Paramedic Mohammed Al Jadeili
Photo: Palestine al-Aan news agency

Palestijnse medisch hulpverlener sterft aan verwondingen

Door Nedal Samir Hamdouna

Medisch hulpverlener Mohammed Al Jadeili, 36, uit het Al-Bureij vluchtelingenkamp in de centrale Gazastrook, is bezweken aan verwondingen die hij op 3 mei had opgelopen nadat Israëlische sluipschutters het vuur op hem openden aan de Gazaanse grens. Mohammed liep vorige maand verwondingen aan zijn hoofd op toen een rubberkogel zijn schedel verbrijzelde. Hij was op dat moment bezig met het evacueren van gewonden aan de Gazaanse grens.

Al Jadeili was werkzaam voor de Palestijnse Rode Halve Maan, die verklaarde dat “de aanvallen van de bezetting tegen medische teams het internationaal recht schenden.”

Vanwege zijn kritieke toestand werd de vader van vier overgebracht van het ziekenhuis in Gaza naar dat in Hebron in de hoop dat daar betere pogingen konden worden ondernomen om zijn leven te redden. Daar bezweek hij na een maand aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd via de Erez grensovergang van Hebron naar de Gazastrook overgebracht.

In het ziekenhuis in de Gazastrook, waar zijn familie wachtte, huilde zijn dochter van vijf toen zij het lichaam van haar vader ontving. Familieleden probeerden haar te troosten. “Je vader slaapt. Hij slaapt.” Haar tranen maakten echter duidelijk dat zij de waarheid wist. Adel, zijn zoon van tien, leidde zijn vaders begrafenis. Vol tranen vroeg hij de mensen te bidden voor zijn vaders ziel.

Zijn vrouw zei dat ze de goedhartigheid van hun vader nooit zou kunnen compenseren. Hij was vriendelijk en hield erg van zijn kinderen. Hij zou binnenkort op reis gaan en had zijn zoons gevraagd wat voor cadeaus hij voor hen mee terug moest nemen. “Ik heb vier kinderen; de oudste, Adel van tien, Rama van negen, Mervet van vijf en Zaed van zeven maanden.” 

Volgens het Ministerie van Gezondheid is Mohammed Al Jadeili de vierde medisch hulpverlener die gedood werd sinds het begin van de Mars van Terugkeer op 30 maart 2018, ten oosten van de grens met de Gazastrook, waarbij ook 685 gewonden vielen.

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.