Overzicht maart 2020 | Negotiations Affairs Department

Overzicht maart 2020 | Negotiations Affairs Department

In de maand maart 2020 registreerde Staat van Beleg 673 schendingen en 190 rapporten. (Zie ook ons archief). Deze maand schrijven we over de “Negotiations Affairs Department”.

– English text –

Vanaf deze maand gaat ons archief data opnemen van de “Negotiations Affairs Department” (NAD). We zullen hun dagelijkse rapporten met schendingen archiveren en ook zullen we hun maandrapporten onder uw aandacht brengen.

Zoals u zult zien heeft de NAD een veel hoger aantal schendingen. Dit komt omdat Staat van Beleg alleen de schendingen archiveert die in de media verschijnen. Daarnaast is de NAD zeer nauwkeurig, speciaal wanneer het gaat om reisrestricties door wegblokkades. Deze informatie zien we niet zo uitgebreid in de media en daarom dachten we dat het een welkome toevoeging zou zijn aan ons archief.

U kunt hieronder lezen hoe en door wie de NAD is opgericht en waar de organisatie voor staat.

De “Negotiations Affairs Department”

De PLO “Negotiations Affairs Department” (NAD) is opgericht in 1994 in de Gazastrook om opvolging te geven aan de invoering van de tussentijdse overeenkomst die door Israël en de PLO getekend was. Tot medio 1993 stond President Mahmoud Abbas (Abu Mazen), destijds als secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de PLO, aan het hoofd van de NAD. Nadat President Abbas de eerste Palestijnse premier werd in 2003 werd Dr. Saeb Erekat, minister van Plaatselijk Bestuur en Palestijns hoofdonderhandelaar, door de PLO aangesteld als hoofd van de NAD.

De NAD heeft twee kantoren – een in de Gazastrook en een in Ramallah. Het NAD kantoor in de Gazastrook bestaat uit units die verantwoordelijk zijn voor Israëlische aangelegenheden, Israëlische schendingen van getekende overeenkomsten, Israëlische kolonisatie (illegaal nederzettingenbeleid) en Palestijnse vluchtelingen. Het kantoor in Ramallah is verantwoordelijk voor de opvolging van de tussentijdse overeenkomst en de voorbereiding van Palestijnse standpunten voor de onderhandelingen met Israël aangaande een permanente status. Het kantoor is onderverdeeld in zes units: Israëlische Aangelegenheden, Onderzoek en Informatie, Tussentijdse Overeenkomst, Permanente Status, Public Relations, en Administratie en Financiën.

NAD Infographic “53 dagen aanval op de bezette Gazastrook in aantallen tussen 6 juli en 26 augustus 2014″

Het “Negotiations Support Project”

Aan het einde van 1998 zocht de NAD contact met het Verenigd Koninkrijk met het verzoek om technische assistentie te verlenen aan de voorbereidingen voor onderhandelingen met betrekking tot een permanente status. De Britse afdeling voor Internationale Ontwikkeling stemde toe steun te geven aan de oprichting van het “Negotiations Support Project” in Ramallah. Het doel van het “Negotiations Support Project” is om hoogstaand professioneel juridisch, beleidsmatig en communicatief advies te geven aan de NAD en Palestijnse onderhandelaars in voorbereiding op en gedurende permanente statusonderhandelingen met Israël. Nadat formele onderhandelingen in het begin van 2001 vastliepen werd een bijkomend doel van het project de voortzetting voor onderhandelingen over een permanente status aan te moedigen. Dit gebeurt door middel van het leveren van een bijdrage aan een verscheidenheid aan diplomatieke initiatieven die gericht zijn op het aan tafel krijgen van de partijen.

Na de oprichting van het project besloten Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zweden ook steun te geven aan het project . Sindsdien hebben deze vijf overheden het project gefinancierd. Vandaag de dag wordt het project financieel ondersteund door Noorwegen en Zweden.

Het “Negotiations Support Project” heeft twee hoofdafdelingen:  de Juridische en Beleidsafdeling en de Afdeling Communicatie.

De Juridische en Beleidsafdeling heeft drie doelstellingen: De eerste is om bestaande Palestijnse onderhandelingsstandpunten te versterken en te verbeteren. De tweede is om nieuwe standpunten te ontwikkelen waar voorheen nog geen beleid voor was. En de derde is om een bijdrage te leveren aan voorlopige initiatieven die als doel hebben om of Palestina en Israël uit de huidige politieke crisis te leiden richting hernieuwde onderhandelingen over een permanente status danwel om de schade te beperken die toegebracht is door voortdurende Israëlische acties met betrekking tot de kans op een eerlijke en haalbare uitkomst voor permanente statusonderhandelingen. De afdeling geeft advies over permanente statuszaken (beveiliging, nederzettingen, Jeruzalem, vluhtelingen, grenzen en water), alsook andere zaken (economische relaties, compensatie, landbouw, toerisme, gezondheidszorg, transport, energie, telecommunicatie en archeologie).

De Afdeling Communicatie heeft als doel uitleg te geven over en de support te vergroten voor de Palestijnse standpunten van permanente statusaangelegenheden en tussentijdse initiatieven, het mobiliseren van lokale en internationale maatschappelijke organisaties om de belangen te behartigen van deze standpunten en om misvattingen tegen te gaan bij het Israëlische publiek aangaande Palestijnse doelstellingen en intenties ten opzichte van Israël. In essentie geeft de afdeling uitleg en publiceert ze over Palestijnse onderhandelingsstandpunten om alternatieve misleidende verhaallijnen aan de kaart te stellen en in balans te brengen waarbij een atmosfeer wordt gecreëerd welke zowel onderhandelingen mogelijk maakt als de kans vergroot van een rechtvaardige en haalbare uitkomst. De afdeling bereikt haar doelstellingen door middel van diverse communicatieactiviteiten zoals het geven van briefings aan internationale journalisten, parlementariërs en afgevaardigden van de burgermaatschappij; het faliciteren van hun toegang tot de PLO leiding; het geven van communicatieadvies aan die leiding; het publiceren van informatiebladen, kaarten, nieuwsbrieven over belangrijke onderwerpen; het onderhouden van de website van de NAD; lobbywerk voor het veiligstellen van accurate berichtgeving door internationale media; het opmaken van een e-mail distributielijst voor NAD materiaal en het ondernemen van uitwisselingsactiviteiten met de Verenigde Staten, Europa en Israël.

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.