Overzicht januari 2021 | Capitol Hill versus Hilltop Youth

Overzicht januari 2021 | Capitol Hill versus Hilltop Youth

In de maand januari 2021 registreerde Staat van Beleg 1,052 schendingen en 147 rapporten.

Deze maand schrijven we over de overeenkomsten tussen Trump’s militante blanke nationalistische supporters en extremistische Israëlische kolonisten.

-English text –

Op 6 januari, tijdens de telling van de stemmen voor de presidentiële verkiezing 2020 in de Verenigde Staten bestormde een pro-Trump menigte het capitol. Het nieuws werd wereldwijd breed uitgemeten. In de menigte werd een Israëlische vlag gespot, die wapperde naast andere vlaggen die de QAnonsamenzwering, de III% militiebeweging en andere populaire rechtsextremistische doelen steunen. “De bijbel zegt, wanneer je Israël zegent, dan zou jij gezegend moeten zijn” verklaarde de demonstrant die met de vlag zwaaide, waarbij hij een bijbelvers uitsprak dat geliefd is bij de christelijke zionistische beweging. “Dus we zijn een natie die Israël steunt”. 

De overlap van de militiare en wetshandhaving met Trump’s militante rechtsextremistische supporters is het toonbeeld van de banden en ideologieën die de kolonisatie van het continent en de oprichting van de Verenigde Staten bestuurden. Kolonistenmilities voerden oorlog tegen de inheemse staten op het land dat de Verenigde Staten zou vormen. Het gebruik van geweld en terreur om de bestaande bewoners te verdrijven faciliteerde de onteigening door de staat van inheems land.

Zoals James North noemt in een artikel in Mondoweiss waren er veel domme opmerkingen in de reguliere media van de Verenigde Staten, zoals “We verwachten dit soort politiek geweld in het Midden-Oosten of in een bananenrepubliek – niet in ons democratische Amerika”. Zulke opmerkingen laten een beperkt inzicht zien van zowel de historische rol van de Verenigde Staten in het buitenland als Amerika’s eigen geschiedenis. In 2006, zette de George W. Bush adminstratie de Palestijnse Autoriteit onder druk om nieuwe verkiezingen te houden in de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Bush’s adviseurs veronderstelden dat “de PA makkelijk kon winnen maar uiteindelijk kwam Hamas sterker uit de bus. Zodoende voerde Bush sterke economische druk uit en begon met het plannen van een staatsgreep om de verkiezingsuitslagen ongedaan te maken. Bush verzocht conservatieve Arabische staten om wapens te leveren aan de gewapende arm van de PA die door Mohammed Dahlan werd geleid. In juni 2007 vielen Dahlan’s troepen Hamas aan in de Gazatrook maar werden de grond in geboord en vervolgens nam Hamas de volledige leiding over in het belegerde gebied. Slater stelt vast: Sindsdien worden deze gebeurtenissen in Israël en de Verenigde Staten normaliter omschreven als “een staatsgreep” terwijl het in feite een reactie was op een echte staatsgreep – de acties van de Verenigde Staten en de Palestijnse Autoriteiten nadat de verkeerde partij de verkiezingen won in de Gazastrook.

Dit laat zien dat het lastig is om vast te stellen wie de werkelijke machten achter een ‘staatsgreep’ zijn en het wordt tevens duidelijk dat buitenlandse machten samenwerken in deze illegale praktijken. We herkennen in deze praktijken ook hoe Israël kolonistengeweld stimuleert en ondersteunt. De structuur van de relschoppers in Capitol Hill verschilt niet van die van de “Hilltop Youth”, een groep harde lijn religieus-nationalistische jongeren die zich op buitenposten in de Westelijke Joraanoever vestigen zonder legale Israëlische basis. Wat ze gemeen hebben is dat beide groeperingen politiek worden aangewakkerd en beschermd. Het is vrij simpel, deze groeperingen en kolonisten kunnen doen wat een overheid niet kan doen wanneer ze enige vorm van democratische en rechtmatige status overeind wenst te houden. Tot het uiterste gaan, chaos creëren, intimideren en provoceren, dat is wat ze kunnen doen . Zodoende vullen ze elkaar aan waarbij hetzelfde doel wordt gediend.

“Alles wat daar is zou moeten bewegen, zou moeten rennen, zou meer heuvels moeten inpikken, het grondgebied moeten uitbreiden. Alles wat wordt ingepikt is in onze handen. Alles wat we niet inpikken is in hun handen.”

– Ariel Sharon –

Amerikaanse burgers zijn gelijkwaardig beschermd onder dezelfde wetten en mensen kunnen hun recht halen via de grondwet. De bezette Palestijnen zijn simpelweg rechteloos en kunnen niet hun recht verkrijgen zoals Israëlische burgers terwijl kolonistengeweld vrijwel altijd ongestraft blijft. Ze worden in een rechteloze greep gehouden waarbij ze enerzijds Israëlische onderdrukking, geweld en uitdrijving moeten verduren en anderzijds hebben ze geen toegang tot de rechtsmacht. Deze kwetsbare positie resulteert ook in hevige straffen voor het beschermen van hun land en bezittingen.

We willen nu wat licht werpen op de meest extremistische Israëlische kolonistengroepering, de “Hilltop Youth”, die stilzwijgende toestemming krijgt van de Israëlische overheid in hun gewelddadige praktijken. Ironisch genoeg ondersteunt Netanyahu extremistische gewelddadige kolonistengroeperingen en tegelijkertijd buit hij de rellen in Capitol Hill uit om anti-Netanyahu demonstranten als een gevaarlijke bedreiging af te schilderen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 144382593_10158398499454051_651268957835337529_n.jpg
De 19-jarige Zweedse mensenrenchtenactiviste Tove Johansson brak haar jukbeen toen een joodse extremist haar aanviel in Hebron op 18 november 2006. Eerder op dezelfde dag raakten tenminste vijf Palestijnen gewond, waaronder een 3-jarig kind nadat extremistische kolonisten hen aanvielen met stenen en flessen in Tel Rumeida. De soldaten die bij het checkpoint stonden in de buurt van de mensenrechtenactivisten deden alsof ze niets zagen. Bron: International Solidarity Movement (ISM)

Profiel Hilltop Youth

Israëlisch kolonistengeweld neemt toe. In de maand december 2020 konden we 117 incidenten archiveren en in januari 2021 123 incidenten. Dit zijn alleen de gevallen die in de media verschenen. Het daadwerkelijke getal zal veel hoger zijn.

Er zijn veel kolonisten actief in de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem maar de kolonisten bekend onder de naam “Hilltop Youth” zijn de meest gevreesde onder de Palestijnen. Ze hebben zich volledig gedistantieerd van Israëlische instituten en identificeren zich met het land van Israël. Ze vestigen zich op heuveltoppen in gebieden die dichtbevolkt zijn met Palestijnen. Leden die gelinkt worden aan de groepering worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij kolonistengeweld, waaronder het vernielen van Palestijnse scholen en moskeeën, het stelen van schapen van Palestijnse kuddes en het verwoesten van hun eeuwenoude olijfboomgaarden inclusief het stelen van hun olijvenoogst. Kolonisten worden sinds geruime tijd beschuldigd van de zogenoemde “price tag attacks”, een term die wordt gebruikt om Palestijnse bezittingen aan te vallen als wraak voor de buitenposten die werden gesloopt door het Israëlische leger. Niemand werd nog vervolgd die betrokken was bij zulk vandalisme. Volgens een rapport van de Israëlische mensenrechtengroep Yesh Din is slechts  7.4% van klachten die werden ingediend door Palestijnen in de periode van 2005 tot 2014 beëindigd in aanklachten tegen Israëlische burgers.

Afgelopen vrijdag werd de Palestijn Khaled Maher Nofal doodgeschoten door een kolonist die zijn land had gestolen en een nederzettingenpost had gebouwd. Nofal ging naar zijn land toen hij zag dat er caravans waren geplaatst op zijn eigen grond in het dorp Karkar, ten westen van Ramallah. Hij naderde een van de caravans en klopte op de deur om uit te zoeken waarom de caravans op zijn land waren geplaatst. Een Israëlische kolonist opende de deur en volgens Haaretz werd direct het vuur op de Palestijn geopend zonder dat hij een wapen bij zich had.

Hilltop Youth in hun buitenpost Habaladim – Facebook

Banden en priveleges

Na de brandstichting in Duma waarbij een volledige Palestijnse familie, op één familielid na, de dood vond door verbranding door leden van de “Hilltop Youth” zou je een strengere aanpak verwachten van Israël om het geweld te bestrijden. Sinds 2013 heeft de Israëlische overheid educatieve programma’s geïnitieerd, zoals de Hebrew Shepherd en in 2015, het jaar van de brandstichting in Duma, werden door het ministerie van onderwijs gesteunde programma’s opgericht. De “Hilltop Youth” werd lang geïdentificeerd als een nationale veiligheidsbedreiging en geplaatst onder het rechtsgebied van het hoogste niveau van wetshandhaving. Echter, in de afgelopen jaren beginnen overheidsfunctionarissen hun aanpak te wijzigen door de hoofdoorzaak in aanmerking te nemen welke ertoe heeft geleid dat honderden tieners hun thuis verlieten voor de heuveltoppen in de Westelijke Jordaanoever en door te erkennen dat het aanpakken van het fenomeen ook om een educatieve aanpak vraagt. Hier kunnen we zien dat Israël de groepering ziet als afgevallenen, niet als criminelen.

Wanneer we Eliezer Shekhtman, die van Chicago naar Israël verhuisde en zich aansloot bij de “Hilltop Youth, mogen geloven heeft joods burgergeweld een plaats in het grotere politieke stelsel. Hij haalt Ginsburgh aan, die uit de Torah citeert en zegt dat “joodse wraak” een “waarde” is, ondanks dat het beter zou zijn dat het leger het uitvoert in plaats van joodse jongeren. “Ze zeggen, dit zijn gekke jongere, radicalen die een joodse staat willen vormen met een overheid die volgens de Torah en de joodse wet regeert”. Maar hij ziet de missie totaal niet als iets raars: “Een heleboel mensen willen dat”. Onder de hardcore kolonisten is er thans een debat gaande of the “Hilltop Youth” gewelddadige misdadigers zijn of jonge visionairs. Sedert jaren zijn radicale kolonisten op de heuvels buiten de grenzen van de bestaande nederzettingen gaan wonen om nieuwe gebieden aan te boren. Ondanks dat de Israëlische overheid deze buitenposten beschouwt als ongeautoriseerd voorziet ze wel in elektriciteit, stromend water en beveiliging.

Gemaskerde Israëlishe kolonisten van Yitzhar en soldaten kijken toe nadat Palestijnse velden in brand waren gestoken in he dorp Asira al-Qiblyia op juni 2, 2010. (Wagdi Ashtiyeh/Flash90)

Dat joods burgergeweld een plaats heeft in het grotere politieke stelsel wordt duidelijk wanneer we een aantal invloedrijke leiders van de Nederzettingenraad hechtere banden zien aangaan met terroristengroeperingen van de “Hilltop Youth” die besloten hebben om samen te werken met studenten van de Yeshiva ‘joodse religieuze instituten, om een operatiekwartier te bouwen als voorbereiding op de uitvoering van het annexatieplan.

Een zachte aanpak zagen we ook toen de “Hilltop Youth” in april 2020 hun coronaquarantaine verbrak om Palestijnen aan te vallen. In een artikel in Israel Hayom rijst de vraag hoe lang de Israëlische overheid nog door zal gaan met het negeren van de voortdurende verwerpelijke acties van de “Hilltop Youth”. Dit geeft aan dat hun misdaden gewoonlijk niet bestraft worden.

Het straffen van Palestijns geweldloos verzet

In het begin van januari verscheen Issa Amro (40) in de Israëlische militaire rechtbank Ofer waar hij 16 militaire aanklachten tegemoet kan zien en werd aangeklaagd voor 6 onderdelen. De mensenrechtenactivist heeft de aanklachten verworpen, bewerende dat het een poging was van de Israëlische bezettingsautoriteiten om Palestijns geweldloos verzet te onderdrukken.

Een van de dingen die Amro zei is zijn verklaring is dat hij gelooft dat Israël zich schuldig maakt aan een racistische dubbele moraal waarbij kolonisten wegkomen met hun aanvallen op Palestijnen en Palestijnse vreedzame betogers gevangen worden gezet. Hij vervolgde door te zeggen “vandaag de dag in Hebron hebben we te maken met een groot aantal aanvallen van de “Hilltop Youth“. Kolonisten roepen op tot geweld tegen Palestijnen, organiseren gewelddadige protesten, sluiten straten af, vallen auto’s en huizen aan, vallen boeren aan en de Israëlische overheid trekt zich niets aan van hun geweld.” De uitspraak over de lengte van Amro’s verwachte gevangenisstraft volgt op 8 februari.

Er is geconstateerd dat deze zaak een winst is voor harde lijn kolonistenleiders en hiermee zal een precedent worden geschapen voor toekomstige vervolgingen van Palestijnen die behoren tot geweldloze organisaties, met name van het team “the Youth Against Settlements (YAS), die met succes duizenden internationale vrijwilligers, waarnemers, campagnevoerders en politici hebben gehost.

Amro is niet de enige Palestijnse mensenrechtenactivist die kolonistengeweld monitort en te maken heeft met restricties en straffen. De Palestijnse mensenrechtenactivist Younes Arar, die actief is op Facebook en Twitter, is wederom geblokkeerd op Facebook voor 30 dagen net nadat zijn eerdere blokkade van 30 dagen verlopen was en werd wederom een paar dagen geleden voor 30 dagen geblokkeerd. Arar is al menige keren eerder geblokkeerd op sociale media.

1 Comment

 1. Beste Staat van Beleg.

  Dit is een heel goed artikel, ik vraag me al naar wie de informatie wordt gestuurd.
  Welke politieke partijen welke kranten elke maand.

  Er moet geld ingezameld worden om advertentieruimte te kopen.

  Er kunnen flyers gedrukt worden en overal worden verspreid.

  Ik ben er zelf al mee begonnen om op de Dam waar ik 2x per week sta de flyer uit te delen.
  Waarom is het allemaal anoniem. Wie schrijft het maandelijks redaktie artikel?
  Jullie zo ook niet terug te vinden in samenwerking met ande Pro Palestijnse organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.