Overzicht juni 2021 | Mount Sabih, een dodelijke berg

Overzicht juni 2021 | Mount Sabih, een dodelijke berg

In de maand juni 2021 registreerde Staat van Beleg 2,627 schendingen en 224 rapporten. Deze maand schrijven we over de vestiging van een buitenpost door kolonisten op “Mount Sabih” in het dorp Beita, ten zuiden van Nablus, en de inname van Palestijns land in de omgeving.

– English text here –

In de maand mei was de wereld vooral gericht op de Israëlische aanvallen op de Gazastrook waardoor de verschrikkingen die plaatsvonden in de bezette Westelijke Jordaanoever een beetje uit het zicht raakten. Naast het geweld in bezet Jerulazem rond de moskee al-Aqsa en Sheikh Jarrah dat veelvuldig rondging op sociale media met hashtags was er een andere strijd die bijna geen aandacht kreeg. In het dorp Beita, ten zuiden van Nablus, protesteren Palestijnen niet alleen al decennialang tegen de Israëlische bezetting maar ook tegen de toegenomen landroof. De huidige protesten die al ruim een maand plaatsvinden zijn ontstaan vanwege de afkeuring van de bouw van een Israëlische buitenpost voor kolonisten op “Mount Sabih”, inclusief de inname van land van de Palestijnse dorpen Beita, Huwarra and Za’tara om een nieuwe “Jewish-only” omleidingsweg aan te leggen.

Buitenposten voor kolonisten

Naast de constructie van een buitenpost voor kolonisten op “Mount Sabih”, hebben Israëlische bezettingstroepen een paar maanden geleden een andere buitenpost opgezet op “Mount Al-Arma”, ten noorden van Beita. Zowel “Mount Sabih” als “Mount Al-Arma” hebben een strategische ligging omdat ze uitzicht bieden op de Jordaanvallei, een vruchtbaar stuk land dat bedreigd wordt met Israëlische annexatie. Het innemen van de twee heuveltoppen biedt een panoptisch verdedigingsmiddel omdat het de Israëlische bezetting een panoramisch uitzicht verleend over de Jordaanvallei en het gehele Nablusdistrict. Dit is de reden waarom de Israëlische bezttingsautoriteit de heuvels een plaats hebben gegeven in haar project voor de uitbreiding van nederzettingen. De constructie van buitenposten voor kolonisten zowel op “Mount Sabih” als op “Mount Al-Arma” is niet de eerste in haar soort. Voordat de buitenpost op “Mount Sabih” was opgericht was er een andere buitenpost verwijderd door het Palestijnse verzet. Dit werd voorafgegaan door Israëlische pogingen om een militaire basis te bouwen op de heuveltop. Net zoals “Mount Sabih” was “Mount Al-Arma” meerdere keren een doelwit van koloniale hebzucht.

Pogingen om “Mount Al-Arma” over te nemen begonnen in de tachtiger jaren. Al deze pogingen mislukten door Palestijnse protesten. De laatste poging vond plaats in maart 2020 toen demonstranten erin slaagden joodse kolonisten uit het gebied te verdrijven. Dankzij ruim een maand van betogingen, waarin Israëliche bezettingstroepen twee Palestijnse minderjarigen doodden, wisten Palestijnen deze overwinning te behalen. Nu is deze overwinning onderbroken door de herbouw van een andere buitenpost voor kolonisten op “Mount Al-Arma.”.

De herbouw van een buitenpost voor kolonisten op “Mount Sabih” in het zuiden van Beita, een andere op “Mount Al-Arma” ten noorden van het dorp, en een omleidingsweg in het westen is een Israëlische maatregel om Palestijnse gemeenschappen te marginaliseren en om hun geografische continuïteit met andere Palestijnse steden en dorpen te verstoren.

Bovendien zijn zowel “Jewish-only” omleidingswegen en nederzettingen een onderdeel van de Israëlische apartheidsmatrix van controle over de Westelijke Jordaanoever; naast de militaire checkpoints, de afscheidingsmuur en de classificatie van bepaalde gebieden als afgesloten militaire zones.

Tot onze verrassing berichtte Quds News Network op 28 juni dat vertegenwoordigers van Israëlische illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever tot overeenstemming waren gekomen de buitenpost Avitar te ontruimen en om te zetten tot een religieuze school en een militaire zone.

Slechts in 9 dagen, de foto laat de bouw van illegale nederzettingen zien in Jabal Sabih – bron: Inside Palestine

Israëlisch geweld tijdens protesten

In koelen bloede vermoord

Om de betogers die dagelijks “Mount Sabih” beklimmen te verdrijven en te onderdrukken gebruiken Israëlische troepen dodelijk geweld. In bijna een maand tijd verloren vier Palestijnen uit het dorp Beita hun leven door Israëlische troepen toen ze probeerden de buitenpost van kolonisten die op de top van “Mount Sabih” was gevestigd te verwijderen. De nieuwsagentschap Mondoweiss heeft het zelfs over vijf dodelijke slachtoffers volgens lokale bronnen.

De wrede moord op de 16-jarige Ahmad Zahi Banishamsah die plaatsvond op 16 juni is de laatste Israëlische misdaad tegen vreedzame betogers in Beita. Zoals honderden andere jonge demonstranten uitte Mohammed zijn woede over de Israëlische plunderpraktijken van land dat aan zijn dorp toebehoord toen een Israëlische soldaat hem een kogel door zijn hoofd schoot. Het medisch personeel van het ziekenhuis Rafidya in Nablus heeft alles geprobeerd om zijn leven te redden maar hun pogingen mochten niet baten en Ahmad overleed een paar uur later aan zijn verwondingen.

Minder dan een week daarvoor, op vrijdag 11 juni, schoot het Israëlische leger Mohammed Said Hamayel dood. Mohammed, die slechts een jaar jonger is dan zijn vriend Ahmad, nam deel aan de demonstratie waar duizenden Palestijnen uit Beita en nabijgelegen dorpen demonstreerde op “Mount Sabih” toen hij werd doodgeschoten door Israëlische soldaten met een kogel in zijn hart.

Ahmad Bani-Shamsa, links, werd op 16 juni door Israëlische troepen onder vuur genomen en overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. Zijn vriend, Muhammad Hamayel, rechts, werd op 1 juni doodgeschoten door Isrsaëlische troepen, Fotobron: Electronic Intifada

De derde betoger die werd gedood door Israëlische troepen was de 28-jarige Zakariya Hamayel, een docent in de Arabische taal. Hij werd op 28 mei in zijn borst geschoten.

Ongeveer drie weken voor de dood van Zakariya, namen de inwoners van Beita afscheid van de 42-jarige Issa Burhm. Issa is een vader van vier kinderen. Tijdens een familiebijeenkomst hoorde hij een stem van iemand die mensen opriep die in het bezit van een auto waren om naar “Mount Sabih” te gaan om gewonde betogers te vervoeren naar het ziekenhuis nadat Israëlische troepen ambulances hadden tegengehouden om de gewonden te bereiken. Burhm tweifelde geen moment om de gewonde betogers te helpen. Hij beklom “Mount Sabih” en terwijl hij een van de gewonde betogers droeg schoot een Israëlische soldaat hem in de buik. Toen mensen hem naar het ziekenhuis droegen kon hij slechts een paar woorden uitbrengen voordat hij overleed: “Ga niet met me mee, ga terug naar de berg … mijn dochters”.

Gewonden

Naast de vier vreedzame betogers die in koelen bloede werden vermoord raakten honderden anderen gewond door scherp vuur, stalen kogels met een rubber laagje en traangas.

Terwijl er dagelijks Palestijnse betogers gewond raakten waren er sommige dagen bij waarbij het geweld piekte. Op vrijdag 4 juni raakten er 113 Palestijnen gewond tijdens een mars in het dorp, op vrijdag 18 juni raakten er 353 Palestijnen gewond en op vrijdag 25 juni raakten meer dan 400 Palestijnen gewond door Israëlische troepen. Niet alleen Palestijnse betogers zijn doelwit maar ook ambulancepersoneel.

De Palestijnen die niet werden gedood of gewond raakten worden nu gemarteld in Israëlische koloniale kerkers. De Israëlische bezettingsautoriteit heeft haar nachtelijke invallen in Beita verscherpt om betogers te arresteren.

Twee Palestijnse verpleegkundigen raakten gewond door Israëlische bezettingstroepen in Beita op 25 juni – Bron: The Inside – Palestine

Kolonistengeweld gesteund door de staat

Wat we heel duidelijk zien is een routine in de samenwerking tussen kolonisten en het Israëlische leger/overheid in hun pogingen Palestijns land over te nemen om er nieuwe illegale buitenposten en nederzettingen te vestigen. Een rapport van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem geeft uitleg over door de staat gesteund kolonistengeweld.

Geweld door kolonisten (en soms door andere Israëlische burgers) tegen Palestijnen is al lang een onderdeel van het leven onder bezetting in de Westelijke Jordaanoever. Deze acties variëren van het blokkeren van wegen, het stenen gooien naar auto’s en huizen, het bestormen van dorpen en landbouwgrond, het in brand steken van velden en olijfboomgaarden, de vernieling van gewassen en bezittingen tot fysiek geweld, soms zelfs met het gooien van molotovcocktails of het schieten met scherp vuur. Door de jaren heen heeft dit wijdverspreide geweld tegen Palestijnen geleid tot verwondingen aan lijf en leden en tevens tot schade aan bezittingen en land.

“De gevolgen van kolonistengeweld op lange termijn vertalen zich in onteigening van Palestijnen in steeds meer gebieden in de Westelijke Jordaanoever en het faciliteren van de inname van land en natuurlijke bronnen door Israël”. – B’Tselem

Volgens internationale wetgeving heeft Israël de verplichting om Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever te beschermen tegen dit gedrag. Israëlische autoriteiten gaan deze verantwoordelijkheid routinematig uit de weg, zelfs wanneer de gewelddigheden kunnen worden verwacht. Duizenden getuigenverklaringen, videobeelden en rapporten alsook vele jaren van nauwlettend toezicht van B’Tselem en andere organisaties hebben aangegeven dat Israëlische veiligheidstroepen niet alleen kolonisten toestond Palestijnen en hun bezittingen te schaden – ze begeleidden vaak de daders. In sommige gevallen namen ze zelfs deel aan de aanvallen. In andere gevallen hebben veiligheidstroepen verwacht geweld voorkomen door Palestijnen te verdrijven in plaats van de Israëlische daders.

Een goed voorbeeld van samenwerking tussen kolonisten en soldaten is een foto die op sociale media verscheen waarop te zien is hoe een aantal soldaten kolonisten helpen met het dragen van geprefabriceerde onderdelen voor het opzetten van huizen in de buitenpost Evyatar op “Mount Sabih”.

Israëlische soldaten helpen mee met het bouwen van de illegale buitenpost Evyatar op “Mount Sabih”, Fotobron: Haaretz

Een ander voorbeeld van samenwerking is de bestorming op 20 juni door meer dan 100 kolonisten van het gebied rond “Mount Al-Alam” (Ni’lin, ten westen van Ramallah), welke wordt bedreigd met inname. Tegelijkertijd nivelleerden Israëlische bulldozers 300 dunums grond in de omgeving.

De huidge focus is vooral op bezet Jeruzalem waar Palestijnen die in plaatsen wonen als Sheikh Jarrah en Silwan bedreigd worden met uitzetting. Ondertussen vorderen Israëlische soldaten en kolonisten met het confisceren van meer Palestijns land en de overname van bergen op de gehele Westelijke Jordaanoever in hun poging om nieuwe illegale buitenposten en nederzettingen voor kolonisten te vestigen.

Op 4 mei keurde de Knesset in een 19-13 stemming een wetsvoorstel goed om versneld 70 Israëlische buitenposten te legaliseren in de bezette Westelijke Jordaanoever. Het wetsvoorstel beoogt iedere slooppoging van de onwettige buitenposten of wijken binnen nederzettingen tegen te gaan aangezien ze een tweejarige gratieperiode toelaat voor de Israëlische overheid om de status vast te stellen. Het wetsvoorstel verplicht tevens dat de Israëlische overheid/burgeradministratie deze lokaties voorziet van de gehele benodigde infrastructuur die nodig is voor hun voortbestaan zoals water, electriciteit, wegen, etc., ondanks het feit dat veel van de gevestigde buitenposten al aangesloten zijn op een infrastructuursysteem van de nabijgelegen “moedernederzetting”. Het gaat zelfs nog een stapje verder, het wetsvoorstel verplicht dat de Israëlische minister van Defensie hypotheken faciliteerd om appartementen of huizen te kopen. Ondanks dat de buitenposten en wijken als “illegaal” worden aangegeven ontvangen ze nog steeds regelmatig budgetten van diverse bronnen, inclusief de overheid en de regionale raad voor nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.