Israëlische schendingen januari 2022

Israëlische schendingen januari 2022

In januari 2022 registreerde Staat van Beleg 1944 Israëlische schendingen jegens het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen, zie ons archief en de maandrapportages van de NAD.

Een greep uit de schendingen in januari 2022

  • Een maand oude baby, Murad Al-Bayouk, overleed door de kou als gevolg van een tekort aan electriciteit door de Israëlische blokkade van de Gazastrook.
  • Een 57-jarige Palestijnse man stierf als gevolg van het inhaleren van traangas afgevuurd door Israëlische troepen die het Qalandia vluchtelingenkamp ten noorden van Jeruzalem bestormden.
  • De 75-jarige Suleiman al-Hathalin die zwaar gewond raakte nadat een Israëlische soldaat in een vrachtwagen hem opzettelijk aanreed in het Um al-Khair gebeid in Masafer Yatta overleed later aan zijn verwondingen.
  • De 80-jarige Omar Abul-Majid As’ad stierf nadat hij uit zijn auto was getrokken, geblinddoekt, geboeid en herhaaldelijk aangevallen door Israëlische soldaten in Ramallah.
  • De 25-jarige Mustafa Filna, vader van een 16 maanden oude peuter, werd gedood toen een Joodse kolonist hem met hoge snelheid aanreed terwijl hij naar zijn werk liep.

  • Israëlische troepen vernietigden het huis van de familie Salhiyeh in Sheikh Jarrah, slechts enkele dagen nadat het hoofd van het gezin de sloop probeerde af te wenden door te dreigen zichzelf op te blazen met het huis. Het gezin werd wakker gemaakt door de zwaarbewapende troepen die de elektriciteit naar hun huis afsloten en traangasgranaten afvuurden. Bij de inval werden zes leden van de familie gearresteerd. “Ze trokken mijn vader uit bed, sloegen hem samen met mijn broers en neven”, zei de 19-jarige Yasmeen Salhiyeh. “De agenten arresteerden hen zonder hen de kans te geven zich aan te kleden.”
  • Israëlische repressietroepen van de Megiddo-gevangenis vielen de kamers van de Palestijnse gevangenen aan terwijl de gevangenen binnen waren en vernietigden hun bezittingen.
Israëlische politie arresteert een Palestijnse burger uit de Negev, tijdens een protest tegen een bebossingsplan, 12 januari 2022 (Foto: Reuters)

  • Kolonisten uit de illegale nederzetting Maali Amos, gebouwd op toegeëigend land van Kisan, vielen twee vrouwelijke herders aan, gooiden stenen naar hen en lieten hun honden op hen en hun schapen vallen.
  • Een joodse kolonist heeft opzettelijk een 48-jarige Palestijnse vrouw overreden in de stad Al-Aqrabaniya op de bezette Westelijke Jordaanoever. De kolonist reed ook over een kudde schapen op de weg en reed burgers achterna. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht.
Kolonistengeweld is nog altijd aan het toenemen

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.