Israëlische schendingen februari 2022

Israëlische schendingen februari 2022

In februari 2022 registreerde Staat van Beleg maar liefst 2.430 Israëlische schendingen van de mensenrechten jegens het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen, zie ons archief en de maandrapportages van de NAD.

Een greep uit de schendingen in februari 2022Dodelijke slachtoffers
 • De 14-jarige Mohammad Shehadeh werd neergeschoten en ernstig gewond tijdens confrontaties tussen soldaten en lokale jongeren toen de soldaten de stad al-Khader binnenvielen. Israëlische soldaten openden het vuur op de Palestijnen en verwondden Shehadeh voordat ze hem arresteerden. De soldaten verhinderden vervolgens dat Palestijnse ambulances hem bereikten. Shehadeh stierf aan zijn verwondingen.
 • Israëlische soldaten doodden een tiener tijdens protesten die uitbraken nadat Israëlische legervoertuigen de stad Silat al-Harithiya waren binnengevallen om een huis te slopen. Mohammad Akram Abu Salah, 17 jaar oud, uit de stad al-Yamoun, werd doodgeschoten met een kogel in het hoofd.
 • Een Israëlische speciale eenheid opende het vuur op een burgervoertuig in de wijk Al-Makhfiyya in Nablus, waarbij drie Palestijnse jonge mannen werden gedood.Sloop en annexatie
 • Een 95-jarige gehandicapte Palestijnse vrouw die in een bedoeïenendorp woont dat niet door Israël wordt erkend, kreeg een sloopbevel nadat ze had geprobeerd haar huis rolstoelvriendelijk te maken.
 • De familie Obaid werd gedwongen hun twee huizen in de stad Al-Isawiya te slopen, om hoge boetes voor sloop te vermijden. De huizen werden vijf maanden geleden gebouwd op een oppervlakte van 200 vierkante meter voor een totaalbedrag van $100.000. Dit gebeurde een paar uur nadat de Israëlische autoriteiten ook nog twee Palestijnse broers hadden gedwongen hun twee huizen in de wijk Jabel Mukaber in Oost-Jeruzalem te slopen. De twee broers werden dakloos achtergelaten samen met hun acht kinderen, terwijl ze ook werden gedwongen om 100.000 shekels (ongeveer $32.000) aan boetes te betalen.
Israëlische bezettingstroepen slopen acht Palestijnse huizen in Khirbet Shi'b al-Butum in
 Masafer Yatta op 23 februari 2022.
 • Israëlische bezettingstroepen hebben acht Palestijnse huizen gesloopt in de gemeenschap Masafer Yatta op de bezette Westelijke Jordaanoever. De huizen waren eigendom van de familie Jabarin, waarvan de leden voornamelijk kinderen zijn.
Sloop en annexatie in de laatste zes maanden.


Schendingen jegens gedetineerden
 • De Palestijnse gedetineerde Abdul-Basest Ma’tan (49), die lijdt aan darmkanker, krijgt geen medische zorg van het Israëlische gevangenisbestuur.
 • In de Israëlische gevangenissen van Megiddo en Ofer hebben Israëlische repressie-eenheden invallen gedaan in verschillende gevangenisafdelingen en werden Palestijnse gevangenen op brute wijze aangevallen.


Geweld en intimidatie
 • In Bethlehem liep de 13-jarige jongen Ahmed Ayed Thawabta verschillende verwondingen en kneuzingen op, nadat hij werd achtervolgd door Israëlische soldaten in de stad Beit Fajjar. De jongen werd korte tijd vastgehouden voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht.
 • Het Israëlische bezettingsleger heeft opzettelijk een politiehond een 19-jarige Palestijnse man laten aanvallen, hoewel hij zich niet verzette tegen zijn arrestatie.
 • Israëlische kolonisten en politie hebben in de maand februari verschillende keren met geweld Palestijnen aangevallen in Sheikh Jarrah. Bij deze aanvallen raakten in totaal honderden Palestijnen gewond. Zelfs een jongen met het syndroom van Down werd aangevallen en brutaal geslagen door de politie.


Aanvallen op vissers
 • De Israëlische bezettingsmarine achtervolgde Palestijnse vissersboten in de zee van het gouvernement Rafah in de zuidelijke Gazastrook. De Israëlische marine opende waterkanonnen en dwong hen te vertrekken. De Israëlische marine heeft ook met scherp geschoten op Palestijnse vissersboten in het Sudaniyya-zeegebied, ten noordwesten van Gaza.


Kolonistengeweld
 • Verschillende Palestijnse studenten raakten gewond nadat Israëlische kolonisten het Palestijnse dorp al-Lubban ash-Sharqiya op de bezette Westelijke Jordaanoever aanvielen. De kolonisten hadden twee dagen op rij -vergezeld door soldaten- het dorp bestormd en de studenten verhinderd hun school te bereiken.

 • Een paramilitaire Israëlische kolonist heeft twee jonge Palestijnse broers neergeschoten en lichtgewond bij de militaire wegversperring van Hizma op de Westelijke Jordaanoever.
Aantal kolonistensschendingen in de laatste zes maanden.