Israëlische schendingen maart 2022

Israëlische schendingen maart 2022

In maart 2022 registreerde Staat van Beleg 1.734 Israëlische schendingen van de mensenrechten jegens het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen, zie ons archief en de maandrapportages van de NAD.

Een greep uit de schendingen van maart 2022Dodelijke slachtoffers
 • Fatima al-Masri, een 19 maanden oude peuter met een defect aan haar hart, moest vijf maanden wachten tot Israël een vergunning verstrekte zodat ze de Gazastrook zou mogen verlaten voor een operatie. De vergunning kwam te laat om haar leven te redden en het meisje stierf.
 • Twee Palestijnse jonge mannen werden gedood nadat Israëlische bezettingstroepen het vluchtelingenkamp in Jenin bestormden en het vuur openden op lokale jongeren en verzetsstrijders. De slachtoffers werden geïdentificeerd als Sanad Abu Atiyah (17) en Yazid as-Sa’adi (23) uit het vluchtelingenkamp. Veertien anderen raakten gewond, van wie drie ernstig.
 • Israëlische bezettingstroepen schoten een Palestijnse tiener dood in het vluchtelingenkamp Balata, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De soldaten schoten de 17-jarige Nader Haytham Rayan met meerdere kogels in het hoofd, de borst, de buik en een hand en doodden hem onmiddellijk.
 • Yamen Nafez Jafal, een 16-jarige Palestijnse tiener, werd doodgeschoten door Israëlische troepen in het dorp Abu Dis, ten oosten van de bezette stad Jeruzalem.
 • Een jonge Palestijnse man werd doodgeschoten door Israëlische soldaten in het vluchtelingenkamp Qalandia, ten noorden van Jeruzalem, en zes anderen raakten gewond. Alaa Shaham werd geraakt door een kogel in het hoofd en was op slag dood.


Rouwenden dragen het lichaam van Alaa al-Shaham. (Foto: Ahmad Arouri/APA images)


Raids & Kidnapping
 • Israëlische soldaten namen twee kleine Palestijnse kinderen mee. “We hebben niks gedaan!” riepen ze huilend uit. Een Palestijnse omstander probeerde ze gerust te stellen met de woorden “Maak je geen zorgen, ze laten jullie wel weer vrij.” De afloop is nog onbekend.


Schendingen jegens gedetineerden
 • Israëlische gevangenisbewakers van de Israëlische gevangenis van Megiddo hebben een chronisch zieke Palestijnse gevangene, Khalil Musa Musbah, op brute wijze aangevallen en in elkaar geslagen.


Geweld & Vernieling
 • Israëlische bezettingsvliegtuigen sproeiden giftige chemicaliën, waaronder herbiciden, op de landbouwgronden van de Gazastrook, waardoor de gewassen werden vernietigd. Dit gebeurt meerdere keren per jaar onder het Israëlisch excuus van veiligheidsredenen. In werkelijkheid wil het Israëlische regime het levensonderhoud van de boeren in Gaza vernietigen.
 • Israëlische bezettingstroepen vielen een 10-jarig Palestijns kind aan in Ramallah en hielden hem enkele uren vast voordat ze hem vrijlieten.


Restricties
 • Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen die de naturalisatie verbiedt van Palestijnen uit de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die met Israëlische burgers zijn getrouwd, waardoor duizenden Palestijnse families gedwongen zijn te emigreren of gescheiden te leven.


Kolonistengeweld
 • Israëlische kolonisten hebben een deel van een moskee in brand gestoken, in het dorp Zeita Jammain, ten zuiden van de stad Nablus. De kolonisten slopen het dorp binnen en gooiden een licht ontvlambare stof bij de ingang van de moskee waarna het tapijt vlam vatte.
 • Een groep Israëlische kolonisten heeft 170 olijfbomen ontworteld in het dorp al-Lubban ash-Sharqiya, ten zuiden van de bezette stad Nablus.


No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rapportages per maand

Database


Voor een overzicht van mensenrechtenschendingen vanaf juli 2015 tot heden zie ons archief

For an overview of human rights violations from July 2015 to present see our archive

Facebook feed

Slachtoffers / Victims


Een lijst in omgekeerde chronologische volgorde, van Israeli's en Palestijnen die gedood zijn sinds de Tweede Intifada begon in 2000.

A list in reverse chronological order, of Israelis and Palestinians killed since the Second Intifada began in 2000.