Israëlische schendingen april 2022

Israëlische schendingen april 2022

In april 2022 registreerde Staat van Beleg maar liefst 3076 Israëlische schendingen van de mensenrechten jegens het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen, zie ons archief en de maandrapportages van de NAD.

Een greep uit de schendingen van april 2022Dodelijke slachtoffers
 • De Israëlische bezettingstroepen doodden drie Palestijnen nadat ze het vuur hadden geopend op hun voertuig, ten zuiden van Jenin. Een grote Israëlische strijdmacht omsingelde het voertuig en verhinderde meer dan een uur dat ambulances het gebied bereikten of eerste hulp verleenden aan de gewonden. De drie lichamen bleven op de grond liggen totdat ze door een Israëlische ambulance naar een onbekende plaats werden gebracht. Het Palestijnse voertuig werd ook in beslag genomen door de soldaten.
 • Israëlische troepen schoten een jonge Palestijnse man dood tijdens een legeraanval in de bezette stad Jenin. Ahmad Massad, pas 18 jaar oud, werd dood verklaard nadat hij in het hoofd was geschoten. Drie andere tieners – een van 19 en twee van 16 jaar – raakten ook gewond door de Israëlische troepen.
 • Israëlische bezettingstroepen schoten en doodden een 29-jarige Palestijnse man in Hebron. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat de bezettingstroepen hem door het hoofd hebben geschoten.
 • Een 18-jarige Palestijnse vrouw stierf aan ernstige verwondingen die ze opliep door Israëlische soldaten die op 9 april een dorp in de buurt van Jenin binnenvielen. Hanan Mahmoud Khdour werd neergeschoten met een kogel in de buik nadat het leger vele kogels had afgevuurd op een auto waarin ze zich bevond. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en bleef in kritieke toestand totdat ze aan haar verwondingen bezweek. Ze was op weg naar haar school in Jenin toen de soldaten het vuur openden op de auto tijdens een invasie van de stad.
                       De 18-jarige Hanan Mahmoud Khdour
 • Een 27-jarige Palestijnse man werd doodgeschoten door Israëlische bezettingstroepen in de stad Azzun. Israëlische troepen richtten zich op de man met een scherpe kogel in het hart. Kort nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen, werd hij dood verklaard. Het incident vond plaats tijdens hevige confrontaties tussen Palestijnse jongeren en de Israëlische troepen die de stad binnendrongen.
Een surveillance camera documenteerde het moment wanneer Yahya Ali Adwan werd doodgeschoten.


Raids & Kidnappings
 • Tijdens een militaire inval werd een 14-jarig kind, Jihad Izzat Mar’ee, door Israëlische soldaten met een scherpe kogel neergeschoten en raakte gewond aan zijn dijbeen voordat hij werd gearresteerd bij de ingang van het dorp Qarawat Bani Hassan op de bezette Westelijke Jordaanoever.


Sloop & Annexatie
 • De Israëlische bezettingsautoriteit dwong de Palestijnse huiseigenaar Alaa Sanduqa om zijn huis in Jeruzalem te slopen om plaats te maken voor een toeristisch judaiseringsproject genaamd ‘Biblical Garden‘ in de wijk Wadi Al-Joz. Sanduqa: “Dit huis bestaat al 60 jaar, en het stond op instorten. Ik heb het gereconstrueerd. Op dat moment weigerde de gemeente ons toestemming te geven om te vernieuwen, en het kwam bij ons terug met een sloopbevel.”


Schendingen jegens gedetineerden
 • Een 14-jarig Palestijns kind, Athal al-Azzeh, werd gearresteerd door het Israëlische leger terwijl hij naar het huis van zijn oma liep. Hij werd in een hinderlaag gelokt door een groep soldaten die uit een militaire jeep sprongen, hem agressief vasthielden en hem op de grond van de militaire basis nabij het Aida vluchtelingenkamp gooiden, waar ze hem schopten en sloegen. Athal werd daarna dagelijks verhoord, gedurende welke tijd Israëlische ondervragers hem tot een bekentenis probeerden te dwingen. Ze beschuldigden hem van het gooien van stenen en het verbranden van autobanden – een misdrijf waardoor talloze Palestijnse kinderen in de Israëlische gevangenis zijn beland. Na maar liefst 12 dagen verhoord te zijn geweest zonder de aanwezigheid van een advocaat of zijn ouders, werd Athal op borgtocht vrijgelaten.

Kolonistengeweld
 • Een 9-jarig Palestijns kind werd overreden en gewond door een Israëlische kolonist in Khirbet al-Deir in de stad Teqoa, ten oosten van de stad Bethlehem.
 • Israëlische kolonisten vielen een groep Palestijnse herders aan in het bezette dorp Kisan in het oosten van Bethlehem. De kolonisten vielen de herders aan in de buurt van de nederzetting Ebi Hanahel, die illegaal op de dorpsgrond is gebouwd. Er braken confrontaties uit tussen de dorpelingen en de kolonisten, die pepergas afvuurden op de Palestijnse bewoners, waarbij een van de kolonisten zelf gewond raakte.

Geweld & Vernieling

 • Israëlische bezettingstroepen vielen Palestijnen aan die een wake hielden in de stad Umm al-Fahm in het noorden van bezet Palestina uit protest tegen de agressieve Israëlische aanval op de Al-Aqsa-moskee in bezet Jeruzalem. (Zie video.)
Israelische veiligheidstroepen bestormden Jeruzalem's Al-Aqsa moskee op 15 april. (Foto's: AHMAD GHARABLI)

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.