Israëlische schendingen mei 2022

Israëlische schendingen mei 2022

In de maand mei documenteerde Staat van Beleg het enorme aantal van 3614 Israëlische schendingen van de mensenrechten tegen het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen van het Palestijnse volk, zie ons archief of bekijk de maandelijkse rapporten van de Negotiations Affairs Department (NAD).

Een greep uit de mensenrechtenschendingen van meiDodelijke slachtoffers
 • Op 8 mei werd een Palestijnse jongen doodgeschoten door Israëlische troepen nabij een militaire controlepost ten zuiden van Tulkarem. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als Mahmoud Sami Khalil.
 • Een andere 17-jarige Palestijnse tiener werd op 8 mei doodgeschoten door een Israëlische bewaker in de Tekoa nederzetting in het oosten van Bethlehem.
 • In de ochtend van 11 mei hebben Israëlische bezettingstroepen Al-Jazeera journaliste Shireen Abu Aqleh vermoord tijdens een operatie in de bezette Palestijnse stad Jenin. Abu Aqleh werd geraakt door een kogel in het hoofd en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar ze dood werd verklaard.
 • Op 11 mei werd de Palestijnse tiener Tha’er Khalil Al-Yazouri (18) in het Jabal al-Tawil-gebied bij Ramallah rechtstreeks in het hart geschoten en gedood door scherpe kogels van het Israëlische leger.
 • Dauod Zubeidi (40), de broer van Zakaria Zubeidi, een van de zes gevangenisbrekers van Gilbou, stierf op 15 mei aan de gevolgen van verwondingen die hij opliep tijdens een Israëlische militaire inval twee dagen eerder in het vluchtelingenkamp van Jenin. Dauod werd neergeschoten met een kogel in zijn buik.
 • De Palestijn Walid al-Sharif (24) is overleden aan de verwondingen die hij opliep tijdens de Israëlische politie-aanval op Palestijnse Moslims in de al-Aqsa-moskee tijdens de heilige maand Ramadan. Op 22 april liep Al-Sharif ernstige verwondingen op nadat hij direct werd geraakt door een met rubber beklede kogel in het hoofd, wat schedelbreuken en hersenbloedingen veroorzaakte. De familie bevestigde dat hij ondanks zijn ernstige verwondingen werd gearresteerd. Hij werd onderworpen aan opzettelijke medische nalatigheid.
Walid al-Sharif werd weggesleept nadat hij met een met rubberkogel in het hoofd was geraakt.
(Foto: Ahmad Gharabli)


Schendingen jegens gedetineerden
 • De Israëlische autoriteiten hebben nogmaals geweigerd om een dringende operatie toe te staan ​​aan de Palestijnse gevangene Israa Jaabis (38) om haar te helpen door haar neus te ademen. Israa, uit het dorp Jabal Al-Mukaber, ten zuiden van bezet Jeruzalem, is een getrouwde moeder van één kind. In 2016 veroordeelde een Israëlische rechtbank haar tot 11 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van poging tot moord omdat ze haar eigen auto zou hebben opgeblazen in de buurt van een Israëlische militaire controlepost. Door het auto-ongeluk raakte ze volledig misvormd, met eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden op 50 procent van haar lichaam. Israa kan niet door haar neus ademen vanwege de brandwonden op haar gezicht. Volgens haar zus Mona moet ze ook operaties ondergaan om haar verbrande vingers van elkaar te scheiden, huidtransplantaties en nog een operatie om haar oren van haar schedel te scheiden nadat deze zijn verbrand en aan haar hoofd zijn vastgesmolten.


Geweld & vernieling
 • Op 16 mei raakten tientallen Palestijnen gewond nadat de Israëlische politie gewelddadig de begrafenis van Walid al-Sharif aanviel, die door Israëlische troepen werd gedood.


Restricties
 • Op 3 mei verhinderden de Israëlische bezettingsautoriteiten de oproep tot het Isha-gebed in de Al-Aqsa moskee in bezet Jeruzalem door de luidsprekers van de moskee uit te schakelen.
 • Buitenlanders die met Palestijnen trouwen of naar de Westelijke Jordaanoever komen om te werken, vrijwilligerswerk te doen, te studeren of te studeren, worden geconfronteerd met nieuwe beperkingen die door Israël worden opgelegd. Dezelfde beperkingen zijn niet van toepassing op de meer dan 130 illegale joodse nederzettingen verspreid over de bezette Westelijke Jordaanoever, noch op hun bezoekers.

Soms leiden beperkingen tot vreselijk lijden en zelfs tot de dood. Een voorbeeld hiervan is het overlijden van de 39-jarige Ramadan Muhra vorige maand. Ramadan had thalassemie, een aangeboren bloedziekte die wordt veroorzaakt door een genetische afwijking die lage hemoglobinewaarden veroorzaakt, wat resulteert in bloedarmoede en een teveel aan ijzer in het bloed. Een van de belangrijkste medicijnen voor mensen met de aandoening is deferoxamine, dat in Gaza wordt verkocht onder de handelsnaam Desferal. Desferal maakt echter deel uit van de 39% van de vitale medicijnen die vanwege de strenge invoerbeperkingen van Israël slecht verkrijgbaar zijn. Er zijn honderden patiënten zoals Ramadan die afhankelijk zijn van medicijnen en hun lot is onzeker.Kolonistengeweld
 • Een Israëlische kolonist overreed op 20 mei een Palestijns kind in de buurt van het dorp Beita, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ameer Bashir liep kneuzingen en breuken op nadat de kolonist hem met zijn auto overreed.
 • In de bezette stad Al-Khalil op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische kolonisten een volledig gebouw van de Palestijnse familie Jabri in beslag genomen en het gestolen toen ze dachten dat alle camera’s op de begrafenis van Shireen Abu Akleh gericht waren.

Sloop & Annexatie

 • Het Israëlische Hooggerechtshof verwierp een petitie tegen de uitzetting van meer dan 1.000 Palestijnse inwoners van acht dorpen in Masafer Yatta, een landelijk deel van de bezette Westelijke Jordaanoever. Israël heeft de zone aangewezen voor militaire oefeningen. Inwoners van Masafer Yatta en Israëlische mensenrechtenorganisaties zeggen dat veel van de Palestijnse families permanent in het gebied van 3000 hectare hebben gewoond sinds Israël de Westelijke Jordaanoever in 1967 veroverde. Hun uitzetting zou een schending van het internationaal recht inhouden.

1 Comment

 1. Onbegrijpelijk dat we -tecrecht- opstaan tegen het geweld en de schendingen van het Internationall Recht en van de Mensenrechten door Rusland in relatie tot Oekraine en dat we Israel al bijna 75 jaar laten wegkomen met een vrijwel permanente schending van Volkeren- Mensen- en Internationaakl Recht.

  En extra wrang is dat NL zelfs actief bijdraagt aan dat ronduit criminele gedrag door business-as-usual en het wegzetten van de ontrechte en onderdrukte inheemse bevolking als terroristen. Umwertung aller Werten!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.