Israëlische schendingen juni 2022

Israëlische schendingen juni 2022

In juni 2022 documenteerde Staat van Beleg 2.204 Israëlische mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen jegens het Palestijnse volk, zie ons archief of bekijk de maandelijkse rapporten van de Negotiations Affairs Department.

Een greep uit de mensenrechtenschendingen in juniDodelijke slachtoffers
 • Op 2 juni werd Ayman Muhassain (29) voor zijn huis vermoord nadat de Israëlische bezettingstroepen onterecht het vuur op hem hadden geopend tijdens diens terugtrekking uit het vluchtelingenkamp Dheisheh in Bethlehem.
 • Op dezelfde dag werd Odah Sedqah (17) gedood door Israëlisch vuur terwijl hij met zijn vrienden aan het spelen was bij de annexatiemuur in Ramallah.
 • Op 10 juni doodden de Israëlische bezettingstroepen een Palestijnse burger en verwondden twee anderen door buitensporig gebruik van geweld. Volgens onderzoeken uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR), vielen bezettingstroepen de stad Halhul binnen en stationeerden zich in de hoofdstraat. Vervolgens omsingelden ze verschillende woongebouwen en bezetten ze de daken. Ze overvielen en doorzochten de Halhul Exchange Company en stalen ongeveer een miljoen aan Israëlische shekels (ruim 276.000 euro).
 • Op 11 juni stierf Samih ‘Amarna (35) in het Al-Istishari ziekenhuis in Ramallah. Hij bezweek aan de verwondingen die hij opliep in de nek door Israëlisch vuur op 1 juni 2022 tijdens de inval van het bezettingsleger in het dorp Ya’bad (Jenin) en het opblazen van het familiehuis van Diaa Hamarshah.
 • Op 29 juni doodden Israëlische soldaten een jonge Palestijnse man in Jenin, in het noordelijke deel van de bezette Westelijke Jordaanoever. Dr. Wisam Baker, de directeur van het Khalil Suleiman-ziekenhuis in Jenin, zei dat de soldaten Mohammad Maher Nafe’ Mer’ey (25) hebben neergeschoten en gedood tijdens protesten die plaatsvonden nadat het leger Jenin was binnengevallen. Mohammad werd neergeschoten met verschillende kogels in het hart en de buik en werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Maar in het ziekenhuis bezweek hij aan ernstige verwondingen, ondanks alle pogingen om hem te reanimeren.


Sloop & Annexatie
 • Op 15 juni heeft het Israëlische bezettingsleger een huis gesloopt in het dorp Sur Baher, bezet Oost-Jeruzalem, onder het voorwendsel van bouwen zonder vergunning, waarbij een Palestijnse familie met twee kinderen dakloos werden. Op dezelfde dag sloopte het leger ook een commerciële faciliteit en een kamer in het dorp al-Jeeb, bezet Oost-Jeruzalem.
 • Op 29 juni hebben Israëlische soldaten zeven Palestijnse gebouwen, waaronder schuren, gesloopt in de buurt van de stad Anata, ten oosten van het bezette Jeruzalem. De gebouwen stonden op Palestijns particulier eigendom.


Raids & Ontvoeringen
 • Op 1 juni bij zonsopgang ontvoerden Israëlische soldaten zeven Palestijnen, waaronder vier kinderen, in het Ramallah-gouvernement, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De kinderen, allemaal 13 jaar oud, werden ontvoerd in het dorp Ras Karkar.


Aanvallen op vissers
 • Op 28 juni vuurde een Israëlisch marineschip een raket af op een Palestijnse vissersboot nabij de kust van Rafah, in het zuidelijke deel van de Gazastrook. De boot was slechts zes zeemijl verwijderd van de kust van Rafah toen de marine de raket erop afvuurde en hem vernietigde. De vissers waren al uit hun boot gesprongen voordat de raket werd afgevuurd.


Geweld & Vernieling
 • Op 11 juni raakte een kind gewond aan de rechterknie toen het Israëlische bezettingsleger het vuur opende bij gevechten bij de ingang van vluchtelingenkamp al-‘Aroub in Hebron.
 • Op dezelfde dag liep een Palestijn een ernstige wond op nadat hij met geweerkolven op zijn hoofd was geslagen, waardoor hij een hersenschudding kreeg. Anderen stikten door traangas toen het Israëlische bezettingsleger een groep kolonisten beschermde die aanvallen en provocaties uitvoerde tegen de Palestijnen.
 • Op 29 juni hebben Israëlische soldaten Palestijnse groente- en fruitkraampjes vernietigd en verwijderd bij de militaire wegversperring Al-Jalama, ten noorden van Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ooggetuigen zeiden dat de soldaten de Palestijnen ook fysiek aanvielen voordat ze hun kraampjes vernietigden en verwijderden. Deze kraampjes zijn de enige bron van inkomsten voor veel Palestijnse boeren en hun families.
 • Op 17 juni raakten minstens 24 Palestijnen gewond, onder wie zes activisten en een medisch hulpverlener, toen Israëlische bezettingstroepen hen aanvielen in het dorp Burin, op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Een Palestijnse hulpverlener werd aangevallen en verwond door Israëlische troepen terwijl hij zijn werk probeerde te doen. (Foto: Days of Palestine)


Restricties
 • Er viel een grote steen van de zuidelijke muur van de Al-Aqsa moskee, waar renovatiewerkzaamheden al jaren verboden zijn. Onderzoekers in het bezette Jeruzalem hebben details onthuld over een geheim plan van de Israëlische bezettingsautoriteit in het zuidwestelijke deel van de Al-Aqsa moskee. Terwijl de Islamitische Awqaf afdeling in Jeruzalem en de Palestijnen geen toegang hebben tot dat deel van de heilige plaats, gaat de Israëlische bezettingsautoriteit door met het uitvoeren van haar judaiseringsplannen in de Al-Aqsa moskee.


Kolonistengeweld
 • Een Palestijnse burger raakte op de ochtend van 15 juni gewond toen een horde extremistische kolonisten hem aanviel in de stad Huwara, ten zuiden van Nablus.
 • Op 17 juni vielen Israëlische kolonisten op brute wijze een 64-jarige Palestijnse man aan, terwijl hij zich op zijn land bevond nabij de illegale nederzetting Kiryat Arba in Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Abdulkarim Al-Ja'bari wordt behandeld door Palestijns ambulancepersoneel. 
(Foto: Days of Palestine)
 • Twee Palestijnse meisjes raakten gewond op 18 juni, toen een joodse extremist zijn auto op hen in ramde tijdens hun deelname aan een pro-Palestijnse demonstratie in Tel Aviv.
 • De Israëlische bezettingspolitie liet twee kleine Palestijnse kindjes huilend achter in een auto nadat ze hun ouders hadden vastgehouden op een weg in Oost-Jeruzalem. (Zie de video hier onder) De politieagenten beweerden dat de vader geen vergunning had om Jeruzalem binnen te komen. Enkele Palestijnse burgers verzamelden zich bij de auto en bleven bij de kinderen totdat de politie de ouders vrijliet.
 • Israëlische kolonisten, gesteund door de Israëlische bezettingstroepen, vielen Palestijnen aan met gasflessen en stenen bij de ingang van het dorp Duma in het centrum van de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij tientallen Palestijnen gewond raakten, waaronder een kind.
 Een baby was het slachtoffer van aanvallen van kolonisten. 
(Foto: Quds News)


No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.