Israëlische schendingen augustus 2022

Israëlische schendingen augustus 2022

In augustus 2022 documenteerde Staat van Beleg 6.137 Israëlische mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen jegens het Palestijnse volk, zie ons archief of bekijk de maandelijkse rapporten van de Negotiations Affairs Department.

Van 5 tot 7 augustus voerde Israël zijn ‘Operatie Breaking Dawn’ uit, een vleiende naam voor de verwoestende “preventieve” luchtaanvallen op de Palestijnse Islamitische Jihad waarbij 49 Palestijnen omkwamen, waarvan er 17 tot onschuldige kinderen behoorden. De publicatie van deze maand is aan hen opgedragen.

Mogen ze rusten in vrede.

Jamil Najm al-Deen Naijm (4) and Jamil Ihab Najim (13)

Jamil Nijm was de oudste van vier broers en zussen en werd beschreven als een sociale jongen die graag met zijn vader meeging naar zijn werk. Hij droomde ervan ooit dokter te worden. Zijn kleine 4-jarige broertje zou dit jaar naar de eerste klas gaan. Ze waren met hun neven naar het kerkhof gegaan om het graf van hun grootvader te bezoeken toen ze werden vermoord.

Hun vader, Ihab, was naar de supermarkt gegaan en had zijn kinderen en hun neven en nichten thuis gelaten en hen gewaarschuwd om binnen te blijven om mogelijke gevaren te vermijden, aangezien er nog steeds Israëlische bommen werden gedropt. Jamil en zijn neven, die het zat waren om de hele dag binnen in de hitte vast te zitten, besloten naar de begraafplaats te gaan waar hun overleden grootvader begraven was. Het was niet ver van huis en het was de enige open en veilige plek voor de kinderen om te spelen en tijd buiten door te brengen.

Ihab: “Toen de bom viel, begon mijn vrouw te schreeuwen, nog niet wetende wat er was gebeurd of waar de bom was gevallen. Ik haastte me onmiddellijk naar de plaats waar mijn familie en buren zich hadden verzameld, op zoek naar mijn zoon. Ik herkende een deel van zijn t-shirt en wist meteen dat hij daar was geweest. Onze zonen werden voor onze ogen aangevallen en we verzamelden hun lichaamsdelen met onze eigen handen”.

Alaa Abdullah Riyad Qaddoum (5)

Alaa, de oudste van haar vier broers en zussen, was net klaar met de kleuterschool en had zin om aan het eind van de maand naar de eerste klas te gaan. Ze had haar schooltas, potloden en schriften al klaar gelegd. Op vrijdagmiddag was Alaa bij haar vader, op weg naar het huis van haar grootouders, toen een luchtaanval op haar vader en een familielid, Yousif, werd gericht.

Layan Mesleh Al-Shaer (11)

Layan was een slim en mooi meisje en kwam uit een gezin van acht. Haar vader beschreef haar als ambitieus en grappig, en zei dat ze “een mooie toekomst in haar ogen” had. Layan en haar familie waren op weg naar het strand toen een luchtaanval gericht werd op een nabijgelegen Palestinian Islamic Jihad locatie in Khan Younis. Layan raakte ernstig gewond aan haar hoofd en liep ernstige hersenschade op. Ze werd voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in Jeruzalem, maar overleed een week later.

Mo’men al-Nairab (6) and Ahmad al-Nairab (12)

Mo’men maakte zich klaar om dit jaar voor het eerst naar school te gaan, en zijn broer Ahmad was opgewonden om zijn broertje voor de eerste keer naar school te begeleiden. Hun vader Mohammed zei dat hij met zijn jongens was uitgegaan om falafel te halen voor het avondeten voor het gezin. Mo’men was aan zijn zijde en Ahmad was een paar meter voor hen, toen de bom ontplofte. “De bom maakte alles zwart. Gedurende meer dan 10 minuten kon niemand bewegen. Nadat de rook was verdwenen, zag ik Mo’men op zijn gezicht op de grond liggen. Hij was onmiddellijk overleden als gevolg van granaatscherven in zijn nek,” vertelde Mohammed, eraan toevoegend dat hij de gewonde Ahmad op een paar meter afstand van hen zag liggen. “Ik schreeuwde onbewust, hield mijn bloedende zoons in mijn armen en probeerde hen naar een ziekenhuis te brengen. Ik rende een hele kilometer voordat ik een auto vond die veel gewonden naar een ziekenhuis vervoerde,” zei Mohammed. Hij zette zijn zonen in de auto en sprong in een ander voertuig om naar het ziekenhuis te gaan. Toen hij aankwam, zag hij Ahmad en Mo’men daar terug, maar ze waren bedekt met witte doeken en lagen tussen de overledenen.

Haneen Abu Qaida (8)

Hanin was de oudste van twee dochters in haar gezin van vijf. Ze was een uitstekende leerling en ging graag naar school. Ze droeg haar beste kleren en haar moeder liet haar zelfs een beetje make-up op doen om de trouwdag van haar oom te vieren, toen de Israëlische luchtaanval hen trof. Hanin werd vier dagen opgenomen in het ziekenhuis nadat ze ernstige verwondingen aan haar been en rug had opgelopen. Ze bezweek op 9 augustus aan haar verwondingen.

“Al het mooie in mijn leven is weg”, zei haar vader Waleed. “Toen ze me vertelden dat ze was overleden, stierf ik ook.”

Hazem Salem (9)

Hazem was een actieve jongen in zijn buurt en was geliefd bij zijn familie, vrienden en buren, die altijd hun huizen voor hem openden. Hij werd beschouwd als een zoon van alle families in het kamp.

Hij zat met een paar van zijn vrienden op straat toen de bom op straat insloeg. Al zijn vrienden raakten gewond, maar overleefden.

Ahmad Yasser al-Nabahin (9)

Ahmad was de jongste jongen onder zijn broers en zussen, en werd beschreven als wijs voor zijn jaren.

“Ik zag hem altijd als een kleine man, hij was als een vriend”, zei zijn broer Bilal, eraan toevoegend dat Ahmad zijn oudere broer Mohammed altijd verdedigde als hij in de problemen zat. “Hoewel hij de jongste was, was hij sterker en moediger dan alle andere broers.”

Muhammad Yasser Nimr al-Nabahin (12)

Mohammed had grote dromen om een ​​reizende koopman te worden, om buiten de Gazastrook te gaan en nieuwe opwindende dingen mee te nemen om te verhandelen. Hij sprak altijd over opgroeien, zodat hij kon werken en zijn dromen kon verwezenlijken. In de zomer maakte hij vliegers en verkocht die aan kinderen in de buurt.

“Hij had een vriendelijk, zacht hart”, zei zijn oudere broer Bilal.

Dalia Yasser Nimr al-Nabahin (13)

Dalia droomde ervan om dokter te worden en het gezin noemde haar ‘de dokter van het gezin’ om haar aan te moedigen en te steunen om haar dromen te volgen. Haar broer Bilal zei dat ze een uitstekende leerling was en van schilderen hield. Ze hielp ook haar moeder in het huishouden terwijl haar andere zussen bezig waren met studeren. “Ze hield van haar familie en klaagde nooit.”

Mohammed Iyad Hassouna (14)

Mohammed was geliefd in de buurt en onder zijn leeftijdsgenoten. Tijdens het bombardement zocht hij met zijn gezin onderdak in hun huis in Rafah, dat zich in het appartementencomplex bevond naast een huis dat het doelwit was van de Israëlische luchtaanval. Het huis werd geraakt zonder voorafgaande kennisgeving. De zes gezinsleden raakten allemaal gewond bij de aanval. Zijn vader Iyad heeft 14 operaties ondergaan om granaatscherven uit zijn lichaam te verwijderen en twee van zijn tenen zijn geamputeerd.

Hamed Haider Najim (16)

Hamed vertrok met zijn neven naar het kerkhof, zoals ze vaak deden om wat frisse lucht te krijgen, zonder er rekening mee te houden dat ze gedood zouden kunnen worden. De begraafplaats moest immers een veilige plek zijn. Hamed was een van zes gezinsleden en zou komend schooljaar beginnen met tawjihi, zijn eindexamen op de middelbare school.

Nazmi Fayez Abu Karsh (16)

Nazmi was een vriend en buurman van de Nijm jongens, en vergezelde hen vaak op de begraafplaats. Hij kwam uit een gezin van elf en was een veelbelovende voetballer. Ismael, zijn 23-jarige broer, zei dat hun laatste gesprek samen onheilspellend was geweest, terwijl de jongens bespraken wat er met hen zou gebeuren als ze werden vermoord. Een van de jongens, Muhammad Salah Nijm, zei dat hij het gevoel had dat hij als martelaar zou sterven. Een andere van de jongens, zijn vriend Hamed, zei tegen hem: “Als jij sterft, zal ik ook sterven, dan zouden we samen moeten zijn.” Nazmi had ook geantwoord: “Ga je heen en laat je mij alleen? Als we gaan sterven, ga ik met je mee.”

De Israëlische luchtaanval doodde hen allemaal.

Ahmed Walid al-Farram (16)

Ahmad was de oudste zoon van een gezin van zeven. Hij werd gedood in het vluchtelingenkamp Jabalia samen met zes andere mensen terwijl ze op straat waren. Zijn vader werkt in Israël en zat vast in Israël vanwege gesloten controleposten toen zijn zoon werd vermoord. Ahmad werd begraven voordat zijn vader naar Gaza kon terugkeren. “Het is echt pijnlijk dat ik hem niet kon zien voordat hij werd begraven”, zei zijn vader.

Mohammed Salah Naijm (17)

Mohammed was enthousiast over het begin van zijn laatste jaar van de middelbare school in de volgende maand, samen met zijn neef Hamed. Zijn gezin van zeven beschreef hem als een uitmuntende jonge man met geweldige manieren, die geliefd was bij iedereen in zijn buurt. Hij was met zijn neven naar het kerkhof gegaan om te ontsnappen aan de hitte na de stroomstoring toen de luchtaanval hen trof.

Fatima Ayed Obeid (15)

Fatima kwam uit een arm gezin van tien. Vader Ayed beschreef haar als een slim meisje dat van school hield. Ze speelde buiten het huis van de familie in Beit Hanoun met haar elfjarige zusje Rahma toen een Israëlische luchtaanval hen trof. Fatima was op slag dood en Rahma raakte zwaargewond.

“Rahma huilt en gilt elke dag als ze naar haar zus vraagt. Ze zegt dat haar zus niet dood is en wacht tot ze weer thuiskomt,’ zei Ayed.

Khalil Abu Hamada (18)

Hoewel de 18-jarige Khalil technisch gezien geen kind meer was, voegen we hem aan deze lijst toe als het 18e slachtoffer.

Khalil was het enige kind van zijn ouders, dat 13 jaar lang met IVF-behandelingen worstelde om zwanger te worden. Toen ze hem eindelijk hadden, was het alsof een droom uitkwam. Zijn rouwende moeder Najwa zei: “Hij was de enige die me mama noemde, en nu hij er niet meer is, zal ik dat woord nooit meer horen.”


No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.