Israëlische schendingen september 2022

Israëlische schendingen september 2022

In September 2022 documenteerde Staat van Beleg 3.422 Israelische mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over Israëlische schendingen jegens het Palestijnse volk, zie ons archief of bekijk de maandelijkse rapporten van de Negotiations Affairs Department. 

Een greep uit de mensenrechtenschendingen in september 2022Dodelijke slachtoffers

 • Op 8 september werd een 17-jarige Palestijnse tiener doodgeschoten door Israëlische troepen in de buurt van het dorp Beitin, ten oosten van de bezette stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.
 • Op 15 september doodden Israëlische soldaten nog een 17-jarige Palestijnse tiener tijdens een militaire inval in het dorp Kafr Dan, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Uday Trad Salah, werd in het hoofd geschoten en bezweek aan deze kritieke verwonding. Een andere Palestijnse jongeman raakte ook ernstig gewond en de soldaten verhinderden dat ambulances de stad binnenkwamen.
 • Israëlische politieagenten hebben op 24 september een Palestijnse automobilist neergeschoten nadat hij de controle over zijn voertuig verloor in de buurt van het dorp Jit, op de bezette Westelijke Jordaanoever.
 • Tayseer Daoud Yousuf Al-Sayegh, een 67-jarige kankerpatiënt, stierf op 20 september toen de Israëlische autoriteiten zijn reis naar het Al-Muttala’-ziekenhuis in bezet Jeruzalem weigerden voor urgente behandeling.
 • Rayan Suleiman, een 7-jarig Palestijns kind, stierf op 29 september nadat zijn hart stopte. Hij stierf letterlijk van angst terwijl hij werd achtervolgd door gewapende Israëlische bezettingstroepen.
De begrafenis van de 7-jarige Rayan Suleiman (Foto: Oren Ziv - ActiveStills)


Sloop & Annexatie
 • Op 7 september hebben Israëlische bezettingstroepen drie schaapskooien met de grond gelijk gemaakt in de waqf-landen bij de ingang van de stad Anata in Jeruzalem.
 • Israëlische bezettingsautoriteiten dwongen een Palestijns gezin om hun eigen huis te slopen, onder het voorwendsel van het bouwen zonder vergunning, in de buurt van de Al-Aqsa Moskee in bezet Jeruzalem. Acht mensen werden dakloos.
Gesloopte schaapskooien (Foto: Quds News)


Raids & Kidnappings
 • Israëlische bezettingssoldaten hebben met geweld een Palestijnse man gearresteerd in de oude stad van bezet Jeruzalem. Ze drukten zijn gezicht bruut tegen de grond, verwondden hem daarbij ernstig en lieten hem bloedend en bewusteloos achter.
 • Op 27 september bestormden Israëlische bezettingstroepen voor de derde achtereenvolgende dag het Al-Aqsa-moskeecomplex in bezet Oost-Jeruzalem. De bezettingstroepen vielen Palestijnse gelovigen aan en lieten de kolonisten rituelen uitvoeren die bij wet verboden waren. Verschillende Palestijnen raakten gewond en meer dan een dozijn gearresteerd bij de aanvallen van de bezettingstroepen.
 • Op 30 september vielen Israëlische soldaten het vluchtelingenkamp Jenin aan. Ze brachten de terreur ook naar een kleuterschool, waar de kinderen bang werden en in paniek raakten.
Israëlische troepen houden twee Palestijnse kinderen vast bij het verlaten van de Al-Aqsa-moskee


Detentie schendingen
 • De Israëlische autoriteiten weigerden opnieuw de vrijlating van de gemartelde Palestijnse gevangene Ahmad Manasra (21), die in 2015 als 13-jarige werd gearresteerd en lijdt aan ernstige psychische aandoeningen. Om het nog erger te maken, wordt Ahmad in eenzame opsluiting gehouden.
 • Een Palestijnse gevangene raakte gewond nadat hij zijn isolatiecel in de Ramon-gevangenis in brand had gestoken uit protest tegen zijn eenzame opsluiting die meer dan een maand duurde.Geweld & Vernieling
 • Op 15 september openden de Israëlische bezettingstroepen het vuur op een Palestijnse school in het dorp Burin, Nablus. Direct na de Israëlische aanvallen werden studenten en personeel geëvacueerd. De soldaten schoten met traangas en granaten binnen in de school. Tientallen studenten en medewerkers ondervonden de gevolgen van het inademen van het gas.
 • Op 21 september vielen Israëlische bezettingstroepen drie Palestijnse scholen in Nablus en Ramallah aan en openden het vuur op Palestijnse studenten, waarbij een aantal van hen ademhalingsmoeilijkheden kregen.
 • Op 23 september vuurden Israëlische soldaten traangasgranaten af ​​op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis van Hebron, waarbij een aantal burgers en ziekenhuispersoneel ademhalingsmoeilijkheden kregen.
 • Op 26 september vielen Israëlische soldaten een huwelijksfeest aan in de wijk Jabal Abu Rumman in Hebron.
 • Een Palestijnse jongeman raakte op 23 september gewond, nadat een Israëlische militaire jeep hem overreed in het Al-Tur-gebied in de stad Nablus.


Restricties
 • Palestijnse schoolkinderen huilden van angst terwijl Israëlische bezettingstroepen hen vasthielden bij de controlepost Al-Shuhada in Hebron.
 • In de Jeruzalemse wijk al Tur, gebruikten Israëlische soldaten vrachtwagens met rioolwater om Palestijnse demonstranten aan te vallen die zich op 23 september in hun buurt mobiliseerden. Dit gebeurde aan de vooravond van Rosh Hashana, gedurende welke tijd Palestijnen te maken krijgen met toenemende beperkingen op hun mobiliteit.


Kolonistengeweld
 • Israëlische kolonisten vielen Palestijnse chauffeurs aan en gooiden stenen naar hun voertuigen in de buurt van de Israëlische illegale nederzetting Modi’in, ten westen van bezet Jeruzalem.
 • Israëlische kolonisten vernielden landbouwwerktuigen van Palestijnse boeren in het dorp Beit Dajan, ten noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever.
 • Een Israëlische automobilist reed over en doodde een kudde schapen die eigendom waren van een Palestijnse herder, ten noorden van Jericho.
 • Zes Palestijnse boeren raakten gewond, een van hen door geweervuur, bij een aanval door een groep van 20 Israëlische kolonisten op het dorp Sinjil, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De kolonisten waren gemaskerd, gewapend met geweren en gesteund door het Israëlische leger. De Palestijnse boeren werden aangevallen terwijl ze olijfboompjes aan het planten waren op hun eigen land in de buurt van het dorp.
Een gewonde Palestijnse boer in Sinjil

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.