Israëlische schendingen oktober 2022

Israëlische schendingen oktober 2022

In oktober 2022 documenteerde Staat van Beleg 4.204 Israëlische mensenrechtenschendingen jegens het Palestijnse volk.

Voor meer informatie over de Israëlische schendingen, zie ons archief of bekijk de maandelijkse rapportages van de ‘Negotiations Affairs Department’.

Een kleine greep uit de schendingen in oktober 2022Dodelijke slachtoffers

Israëlische troepen doodden vorige maand 29 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, waarmee oktober de dodelijkste maand tot nu toe is. Het humanitaire bureau van de Verenigde Naties zei dat 2022 op weg was om het “dodelijkste jaar” te worden sinds het in 2005 begon met het tellen van dodelijke slachtoffers in de bezette Palestijnse gebieden.

Het merendeel van de slachtoffers in oktober was ongewapend toen ze werden doodgeschoten. Vijftien mensen werden neergeschoten als omstanders, bij protesten, tijdens legerinvallen of door het leger beschermde kolonistenaanvallen.

 • Israëlische soldaten doodden een Palestijnse tiener tijdens protesten die plaatsvonden bij de ingang van het vluchtelingenkamp Al-Arroub, ten noorden van Hebron. De soldaten schoten Osama Mahmoud Adawi (18) neer met een kogel in de buikstreek, wat ernstige bloedingen en inwendige orgaanschade veroorzaakte.
 • Israëlische troepen hebben twee Palestijnse tieners gedood en bijna een dozijn anderen verwond tijdens een aanval op Jenin. Ahmad Mohammad Daraghmeh en Mahmoud as-Sous, beiden 17 jaar oud, werden respectievelijk in het hoofd en de nek geschoten.
 • Israëlische troepen schoten Adel Ibrahim Adel Daoud (14) neer met een kogel in het hoofd, in het gebied al-Birin ten zuiden van de stad Qalqilya.
 • Israëlische soldaten doodden Mahdi Mohammad Ladadwa (17) uit het dorp al-Mazra’a al-Gharbiyya, nadat Palestijnen een aanval van extremistische Israëlische kolonisten op een huis in het dorp hadden onderschept.
 • Een Palestijns kind, de 12-jarige Mahmoud Khalil Samoudi uit Yamoun, bezweek aan zijn verwondingen twee weken nadat hij in de maag was geschoten door het Israëlische leger bij Jenin. Samoudi werd op 28 september neergeschoten toen een grote Israëlische militaire groep Jenin aanviel.
Duizenden rouwenden wonen de begrafenis bij van de Palestijnen die zijn omgekomen bij een 
Israëlische inval. in de stad Nablus op 25 oktober (Foto: AFP)


Sloop & annexatie
 • In flagrante provocatie van het internationale protest tegen de uitbreiding van illegale nederzettingen en het landroofbeleid in de bezette Palestijnse gebieden, hebben de Israëlische autoriteiten plannen goedgekeurd voor de bouw van honderden nieuwe kolonisteneenheden in het noordelijke deel van Jeruzalem.
 • Israëlische bezettingstroepen dwongen een Palestijnse man om zijn eigen huis te slopen in de wijk Al-Tur, bezet Jeruzalem. Het huis van 130 vierkante meter huisvestte acht familieleden.


Raids & Kidnappings
 • Israëlische bezettingstroepen arresteerden een 10-jarig Palestijns kind in de wijk Ras Al-Amoud in bezet Jeruzalem. Palestijnse bronnen deelden een video op sociale media waarin het moment werd vastgelegd waarop de soldaten Salah Al-Natsha op brute wijze vasthielden en zijn kleren uitrukten.
 • Israëlische soldaten hebben een Palestijns kind achtervolgd, aangevallen en vastgehouden terwijl hij thuiskwam van school in Silwan, bezet Jeruzalem. Salah Natsha (11), liep naar huis toen de soldaten hem achtervolgden en begonnen hem in elkaar te slaan alvorens hem naar een verhoorcentrum te brengen.


Gevangenis schendingen
 • Op het moment van deze publicatie houdt de Israëlische bezetting 820 Palestijnen vast zonder proces of aanklacht, het hoogste aantal sinds 2008. Ze worden vastgehouden in zogenaamde administratieve detentie, een praktijk waarbij gevangenen maandenlang kunnen worden vastgehouden, niet weten wat de aanklachten tegen hen zijn en krijgen geen toegang tot het bewijsmateriaal tegen hen.
 • De Israel Prison Service verhindert dat een door kanker getroffen Palestijnse gevangene contact opneemt met zijn familie. “De IPS voert opzettelijk het beleid van medische nalatigheid jegens gevangene Nasser Abu Hamid ondanks zijn verslechterende lichamelijke en geestelijke gezondheidstoestand”, zei de woordvoerder van de Autoriteit voor Gevangenen en Ex-Gevangenen, Hassan Abd Rabbo, in een persverklaring.Geweld en vernieling
 • Een Palestijnse vader, Anwar Abu as-Sebaa genaamd, en zijn dochter, Iman, raakten gewond nadat een Israëlisch militair voertuig hen overreed terwijl ze voor hun huis in het vluchtelingenkamp Jenin stonden.
 • De Palestijnse Rode Halve Maan meldde dat haar bemanning een 14-jarig Palestijns kind behandelde dat werd neergeschoten met een kogel in zijn voet tijdens confrontaties met Israëlische soldaten in de stad El-Bireh.
 • Een Israëlische jeep probeerde een Palestijnse jonge man aan te rijden tijdens confrontaties in de stad Al-Ezariyeh.
 • Israëlische bezettingstroepen verwondden een Palestijnse hulpverlener in de schouder nadat ze in Hebron een Palestijnse ambulance hadden beschoten.Restricties
 • Israëlische bezettingstroepen namen een fiets in beslag van een klein Palestijns kind in de stad Hebron en verhinderden dat kinderen ermee speelden in de wijk Jaber. De soldaten gooiden de fiets van het jongetje naast een afvalcontainer.
 • Israëlische bezettingstroepen hebben een Palestijns voertuig in beslag genomen met apparatuur voor zonnepanelen in het Wadi Al-Faw-gebied, in het noorden van de Jordaanvallei.


Kolonistengeweld
 • Israëlische kolonisten vielen een Palestijnse ambulance aan in de buurt van Nablus, terwijl deze een patiënt naar een ziekenhuis in Ramallah vervoerde. De kolonisten probeerden in te breken in de ambulance voor de ogen van Israëlische soldaten die niet ingrepen.
 • Israëlische kolonisten vielen een kudde koeien aan die toebehoren aan een Palestijnse inwoner in het bezette gebied Ein al-Hilweh, in het noorden van de Jordaanvallei. De kolonisten vielen aan met stenen terwijl de koeien aan het grazen waren.
 • Israëlische kolonisten stalen de olijvenoogst van Palestijnse boeren in de buurt van het dorp Awarta, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De kolonisten hakten ook bomen om.
 • Een groep Israëlische kolonisten viel een Palestijnse man aan in Sheikh Jarrah, waarbij deze een schedelbreuk opliep.
 • Een Israëlische kolonist reed de Palestijnse stad Huwara binnen, stapte uit de auto en vuurde met een semi-automatisch wapen op Palestijnse huizen.

1 Comment

 1. Het is een schande dat zulke afschuuwlijke schendingen van alle menselijke waarden in de wereld blijven ongestraft en de machtige landen in de wereld blijven deze daden ondersteunen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.