Het jaar 2022 in cijfers

Het jaar 2022 in cijfers

Het was het jaar waarin Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Aqleh werd vermoord door Israëlische soldaten. De enige moord die wereldwijde aandacht kreeg en overal door alle reguliere media werd gedekt. Je zou denken dat zo’n moord zelden voorkomt.

Maar niets is minder waar.

Shireen was slechts een van de 165 Palestijnen die in 2022 werden doodgeschoten. Dat is ongeveer één moord per twee dagen. Allemaal gepleegd door handhavers van de Israëlische bezetting.

Maar dit is nog niet alles. Het totale aantal gedode Palestijnen was 266.

In augustus lanceerde Israël opnieuw een dodelijk offensief op de Gazastrook, waarbij 56 slachtoffers vielen als gevolg van luchtaanvallen, waaronder veel kinderen.

Het totale aantal kinderen dat in 2022 is omgekomen is 61, dat is 24,1% van alle slachtoffers. Dit omvat 12 kinderen onder de leeftijd van 11 jaar. Twee van hen waren nog baby’s. Met 69 doden maakten jongvolwassenen (18 tot 23 jaar) 27,3% van alle slachtoffers uit.

De Israëlische bezetting discrimineert echter niet. Het oudste slachtoffer was 80 jaar oud. Hij werd doodgeslagen.

Nog eens 13 Palestijnen werden gedood door andere vormen van Israëlisch geweld, zoals de 57-jarige man die stierf door het inademen van traangas en de 32-jarige arbeider die op weg was naar zijn werk toen hij werd doodgeslagen door bezettingstroepen.

De gepresenteerde statistieken tonen aan dat Israëls benadering van het gebruik van dodelijk geweld in de bezette gebieden het afgelopen jaar steeds gevaarlijker is geworden. Elke Palestijn wordt als een potentiële bedreiging beschouwd en elk waargenomen gevaar voor de Israëlische strijdkrachten wordt beantwoord met dodelijk geweervuur. Deze gevallen zijn geen geïsoleerde incidenten, maar eerder een fundamenteel aspect van de strategie van het Israëlische apartheidsregime, dat geweld gebruikt om zijn centrale geloof in Joodse superioriteit hoog te houden. Om deze agenda te bevorderen, worden degenen die verantwoordelijk zijn voor deze moorden, inclusief de schutters, hun superieuren en degenen die het openvuurbeleid autoriseren en vormgeven, niet ter verantwoording geroepen.

De hoge cijfers; de schendingen die niet dodelijk zijn

In 2022 zagen we een bizar hoog aantal van alle diverse Israëlische schendingen jegens het Palestijnse volk. In totaal 35.174. Hoewel er in 2021 in totaal meer schendingen waren, was dit te wijten aan het Israëlische offensief op de Gazastrook in mei 2021 dat goed was voor 58,5% van alle schendingen. In 2022 was er echter een zeer sterke toename van sloop, kolonistengeweld en schendingen in gevangenissen.

Sloop & annexatie

De Israëlische bezettingstroepen hebben in 2022 1.084 Palestijnse huizen en gebouwen gesloopt en meer dan 113m2 land geconfisqueerd in een poging om illegale joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem uit te breiden. Als gevolg daarvan raakten 1.294 Palestijnse mensen ontheemd.

In mei oordeelde het hooggerechtshof van Israël dat de regering door kon gaan met de lang geplande verdrijving van meer dan 1.000 Palestijnen, waaronder 500 kinderen, uit de Masafer Yatta-regio van de bezette Westelijke Jordaanoever onder het voorwendsel van het instellen van een militaire oefenzone. Kort daarna begonnen Israëlische soldaten Palestijnen uit hun huizen te verdrijven en hun gemeenschappen te vernietigen.


Kolonistengeweld

Voor het derde jaar op rij is het kolonistengeweld sterk toegenomen, waardoor 2022 een recordjaar is. Met 2.319 schendingen was het goed voor 6,6% van het jaartotaal.

Ten minste 838 gewelddadige aanvallen werden uitgevoerd door Israëlische kolonisten tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij doden, gewonden en/of aanzienlijke materiële schade werden veroorzaakt, een stijging van bijna 88% ten opzichte van 2021. Vaak beschermden Israëlische soldaten kolonisten terwijl ze Palestijnen en hun eigendommen aanvielen , die soms meedoen aan de aanval en/of de Palestijnse slachtoffers vasthouden in plaats van de daders van de kolonisten.

Speciale VN-rapporteurs van OCHA verklaarden in december: “Gewapende en gemaskerde Israëlische kolonisten vallen Palestijnen aan in hun huizen, vallen kinderen aan op weg naar school, vernielen eigendommen en branden olijfboomgaarden, en terroriseren hele gemeenschappen met volledige straffeloosheid. Verontrustend bewijs van Israëlische troepen vaak het faciliteren, ondersteunen en deelnemen aan aanvallen van kolonisten maakt het moeilijk om onderscheid te maken tussen Israëlische kolonisten en staatsgeweld. De straffeloosheid van de een wordt versterkt door de straffeloosheid van de ander.”


Gevangenis schendingen

Minstens 835 Palestijnen werden zonder aanklacht of proces door Israël gevangengezet met behulp van een praktijk die “administratieve detentie” wordt genoemd en die door mensenrechtenorganisaties en de VN als fundamenteel onrechtvaardig is veroordeeld.

Andere schendingen in gevangenissen zijn onder meer geweld en marteling, het gebruik van onrechtvaardige sancties en collectieve bestraffing, restricties op toegang tot warme kleding en sanitaire producten, het blokkeren van familiebezoeken en medische nalatigheid.


Geweld & vernieling

Zelfs met het volledige systeem van Israëlische dominantie dat grondig is gedocumenteerd en openbaar is gemaakt via internationale mensenrechtenorganisaties, is Israël blijven profiteren van straffeloosheid veroorzaakt door het stilzwijgen van de internationale gemeenschap tijdens haar voortdurende agressie tegen elk aspect van het Palestijnse bestaan ​​en het verzet onder haar decennialange bezetting.

Met 12.250 overtredingen waren gevallen van geweld en vernieling goed voor 34,8% van het jaartotaal.

Het grootste deel van de schendingen bestaat uit het gebruik van scherpe munitie, rubberen kogels en traangas tegen Palestijnse demonstranten en tijdens invallen in Palestijnse gemeenschappen en dorpen. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er 9.000 gewonden gevallen als gevolg van deze invallen.

Andere schendingen zijn het vernielen en beschadigen van eigendommen tijdens willekeurige huiszoekingen en het gebruik van geweld tegen Palestijnen voor, tijdens en na hun arrestatie. Israëlische troepen hebben in 2022 ook nog 18.900 (olijf)bomen in brand gestoken of verwoest.


Raids & kidnappingen

Nachtelijke invallen door het Israëlische leger zijn dagelijkse praktijk op de bezette Westelijke Jordaanoever. Israël beweert dat ze essentieel zijn voor “inlichtingendoeleinden”, maar mensenrechtenorganisaties hebben de praktijk bekritiseerd en houden vol dat het doel is om de Palestijnse bevolking te onderdrukken en te intimideren en de staatscontrole te vergroten.

In 2022 zijn meer dan 3.000 Palestijnen gearresteerd door de Israëlische bezettingstroepen, als onderdeel van wat de bezetting operatie “Breaking Waves” noemde.


Tot slot

Het mag duidelijk zijn dat 2022 een zeer zwaar jaar was voor de Palestijnen en haar supporters. Laten we hopen dat 2023 ons een stap dichter brengt naar een vrij Palestina. Hoewel de weg naar vrede nog lang en moeilijk kan zijn, blijven we ons inzetten voor een toekomst waarin Palestijnen hun recht op zelfbeschikking kunnen uitoefenen en in vrede kunnen leven.

5 Comments

  1. Even verhelderend als verontrustend overzicht. 👍🏼
    Wel vind ik het jammer dat er wordt gesproken over ‘vrede’.
    Vrede immers is alleen aan de orde als er onenigheid is tussen partijen. Die is er niet!
    De zionisten van israël houden EENZIJDIG Palestijns gebied ONRECHTMATIG bezet.

  2. 113m2 land geconfisqueerd lijkt mij een fout of unjuist.
    Aangezien er meer als duizend Palestijnse huizen zijn gesloopt. Er passen maar een of twee huizen op 113m2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.