Over werkgroep ‘Staat van Beleg’

Waarom deze website?

“Vrede zij met degene die mijn aandacht deelt
voor de roes van het licht, het licht van de vlinder, in
de nacht van deze tunnel!”
Mahmoud Darwish

De laatste Israëlische aanval op de Gazastrook in 2014 kostte aan meer dan 2000 Palestijnen het leven, waaronder meer dan 500 kinderen. Daarnaast was de verwoesting van de infrastructuur van ongekende omvang. Bijna 2 miljoen mensen zaten als ratten in de val en zagen hoe hun ziekenhuizen, klinieken, scholen, moskeeën, de elektriciteitscentrale, de waterzuiveringsinstallatie, alsmede overheidsgebouwen en zo’n 18.000 woningen in puin werden geschoten.

Alleen wanneer er extreem geweld aan te pas komt lijken onze media geïnteresseerd te zijn in de situatie. Maar al vanaf 1947 zijn Palestijnen het slachtoffer van verdrijving, onteigening en onderdrukking die zelfs in wetten zijn vastgelegd. De dagelijkse mensenrechtenschendingen waarmee de Palestijnen al generaties lang te maken hebben zijn niet begonnen na 1967, toen Israël grote delen van Palestina in bezit nam.

Op de Westelijke Jordaanoever, waar geen gewapend verzet is zoals in de Gazastrook, worden zo’n 2,5 miljoen mensen dagelijks onderdrukt en vernederd en doet Israël er alles aan om een menswaardig bestaan voor de Palestijnen onmogelijk te maken.

Meer kennis van de feiten zal hopelijk kunnen leiden tot een betere inschatting door het grote publiek van het lot van dit door het Westen in de steek gelaten volk. Te weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat er nog steeds miljoenen Palestijnen in vluchtelingenkampen moeten leven, meer dan 70 jaar na de catastrofe van 1948 die zij de Nakba noemen. Met name het effect op kinderen van armoede, ondervoeding, vernedering, werkloosheid en extreem geweld is rampzalig, zoals psychologen en psychiaters ter plekke dagelijks ervaren.

Met maandelijkse overzichten van mensenrechtenschendingen in Palestina hoopt deze pagina een bijdrage te leveren aan meer evenwichtige berichtgeving in de Nederlandse reguliere media. Ook hoopt de pagina meer politieke ogen te openen.

Nagenoeg alle schendingen die via diverse buitenlandse media naar buiten zijn gebracht worden in deze overzichten genoemd. Hierbij dient te worden opgemerkt dat vele schendingen niet worden genoemd omdat ze al zo zijn ingeburgerd dat ze niet meer als zodanig worden opgemerkt. Denk hierbij aan de dagelijks wachtende rijen mensen voor checkpoints waardoor vele Palestijnse levens ontwricht worden.

Deze website dient als archief voor mensenrechtenschendingen in Palestina en zal tevens op diverse manieren breed onder de aandacht worden gebracht bij de Nederlandse reguliere media en bij politici.

5 comments for “Over werkgroep ‘Staat van Beleg’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.